Teaca în sărbătoare. Cerul, luminat de milioanele de steluţe multicolore

A rămas deja fixat în conştientul colectiv al localnicilor din Teaca şi nu numai, faptul că la sfârşit de iulie de şase ani încoace, aici, la Teaca, localitate încărcată de istorie, se desfăşoară un act artistic de o deosebită valoare spirituală şi educativă. Aşadar, zilele fierbinţi de sfârşit de iulie au fost marcate de perenitatea tradiţiilor populare care fixează identitatea noastră naţională pe acest pământ de legendă, fapt datorat mai multor factori: Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi Primăria şi Consiliul Local Teaca.
Au răspuns invitaţiei primarului comunei Teaca – Damian Iustian Muntean şi a Consiliului Local Teaca, Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean, senatorul Ioan Deneş, subprefectul Ciprian Oprea Ceclan, primarul comunei Lechinţa – Romeo Florian, consilierul judeţean Emiliana Darabonţ.
“Am avut bucuria să particip alături de colegii mei din conducerea județului, la Zilele Comunei Teaca. Vreau să îi mulțumesc bunului meu prieten Iustian Muntean, primarul comunei Teaca, pentru invitație și pentru excelenta colaborare în proiectele de peste 9 milioane de euro implementate în ultimii 5 ani în comuna Teaca! O comunitate frumoasă și unită care merită și are tot respectul nostru! La mulți ani Teaca” a transmis preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.
Prima zi a debutat cu un recital de muzică uşoară, susţinut de Laura şi Eugen Cassanova DJ Iohannsey şi Aner, care s-a bucurat de aprecierea zecilor de tineri. A doua zi a manifestărilor culturale de aici a fost deosebit de încărcată când, după un Te Deum săvârşit de preotul paroh din Teaca – Vasile Motogna, formaţiile artistice prezente şi-au derulat programul care a fost deschis de către ansamblul folcloric „Cununa grâului” din Ocniţa, condus de îndrăgita famile de artişti Cornelia şi Florentin Ardelean Archiudean. Apoi, pe scenă au evoluat formaţiile de dansuri populare româneşti şi maghiare din Teaca, formaţia de dans sportiv „Dansul florilor” din Teaca, solistele de muzică populară Cornelia Ardelean, Olimpia Deneş, Georgiana Lobonţ, Iulia Onigaş, Mădălina Oltean, iar ca invitaţi Ionela Moruţan şi Doru Pop. Ansamblul profesionist „Dor Românesc” a susţinut un spectacol de excepţie cu artiştii Domnica Dologa, Ioachim Spân, Cristina Retegan, Nicolae Cioanca, Larisa Bosbici, Ioan Dordoi, Veronica Bălan, acompaniaţi de orchestra condusă de Horaţiu Cigu. Corpul de balet a prezentat suite de dansuri populare în coregrafia lui Adrian Paşcu.
Ca în fiecare an, Ansamblul „Mureşul” din Târgu Mureş cu interpreţii Maria Sîntean Faghiura, Dorina Oprea şi Dorina Grad, a avut un program deosebit.
Dincolo de valoarea cultural-artistică a întregii manifestări a celor două zile de neuitat pentru sutele de spectatori, important este faptul că la tot ceea ce s-a întâmplat aici la Teaca, în pofida căldurii toride de sfârşit de iulie, oamenii au trăit clipe de neuitat, într-o comuniune completă în care au descoperit importanţa şi frumuseţea relaţiilor interumane, valoarea tradiţiilor care înseamnă a da formă propriei existenţe, cu privirea întoarsă spre frumuseţea izvorâtă din suflet.
Spre miezul nopţii, la finalul evenimentului, cerul a fost luminat de milioanele de steluţe multicolore ale focului de artificii, aşa cum se întâmplă în fiecare an.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5