Primarul Iustian Damian Muntean a oferit două zile de sărbătoare locuitorilor din Teaca. Vezi cine a adus voia bună în comună
De 6 ani încoace, la sfârşit de iulie, Teaca este două zile în sărbătoare, în care oamenii locului şi nu numai, se regăsesc pentru a se bucura de frumuseţea actului cultural în toate formele sale de manifestare. Aşa se face că sute de spectatori prezenţi la actul cultural organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură, Consiliul Local şi Primăria Teaca au fost martorii unui spectacol cultural-artistic de neuitat, chiar apăsaţi de căldura sufocantă care a marcat cele două zile de sărbătoare. Faţă de ediţiile precedente nu a trecut neobservată lipsa acelei tradiţionale serbări câmpeneşti a saşilor – Wiesenfest, care se pare că s-a mutat spre alte locaţii unde saşii sunt mai prezenţi. Această lipsă a fost însă compensată de calitatea actului artistic autohton. Astfel, în prima zi a serbării – 25 iulie – formaţia Hara the Boulevard, de la ora 19 şi până către miezul nopţii a oferit un spectacol de neuitat pentru sutele de tineri prezenţi care au fost parte din actul artistic a acestei vulcanice şi îndrăgite formaţii.
A doua zi de sărbătoare – 26 iulie – a ffost ziua marii sărbători mult aşteptată de spectatori, consacrată în întregime cântecului şi dansului popular, ziua în care sute de oameni au invadat centrul vechi al satului care s-au băgat în seamă căldura de foc a soarelui, aşteptând cu înfrigurare apariţia prezentatorului Marian Gruşcior pentru a demara actul artistic la care şi-au adus contribuţia Ansamblul profesionist „Dor Românesc” din Bistriţa, cu soliştii Felix Gălan şi Cristina Retegan, Ansamblul artistic „Mureşul” – Tg. Mureş în frunte cu îndrăgita solistă Dorina Oprea, iar ca invitaţi speciali au încântat publicul marile artiste, regine ale cântecului popular românesc Mariana Deac şi Sava Negrean. Nu au lipsit nici minunaţii copii de la Clubul de dans sportiv „Dansul florilor” din Teaca, grupul de copii „Flori de pe câmpie” din Milaş şi Urmeniş, condus de Ana Lar, Ansamblul „Plaiuri Milăşene” din Milaş, condus de Aurel Muntean, Ansamblul folcloric „Cununa grâului” din Ocniţa, condus de îndrăgita solistă Cornelia Ardelean. De simpatia publicului, prin prestaţia lor, s-au bucurat şi solistele Olimpia Deneş, Ionela Moruţan şi Iulia Onigaş.
Promotorul acestui act de cultură petrecut în cele două zile la Teaca a fost primarul comunei, Iustian Damian Muntean, care de 6 ani a transformat locul într-un centru cultural, care şi-a pus amprenta în conştiinţa oamenilor acestui loc încărcat de istoric, descoperind importanţa relaţiilor interumane, căldura sufletească şi iubirea celui de lângă tine. Marele George Enescu, acel „mesager primordial al Dumnezeirii artistice” spunea: „Dacă mai marii vremilor s-au complăcut, în genere, mai întotdeauna, într-o comodă mediocritate a gustului, satul a rămas, de-a lungul tuturor timpurilor şi vitregiilor, sursă inepuizabilă de creaţiune pură şi originală. Ţăranul este poetul şi creatorul prin excelenţă. El trebuie ferit de asalturile „civilizatorii” care nu vor face decât să-i micşoreze şi să-i secătuiască elanul sufletesc.
La finalul manifestărilor cultural-artistice, la miezul nopţii miile de stele s-au îngemănat cu culorile minunate ale focului de artificii, care au brăzdat cerul, aşa cum se întâmplă în fiecare an la sfârşit de sărbătoare.
Adaugă comentariu nou