Cultura rock

Scena muzicală rock a cunoscut, de-a lungul timpului, un real succes în arealul bistriţean. O muzică identificată la jumătatea secolului trecut, când generația de tineri nu se mai găsea în muzica părinților ei, astfel încât a crescut ascultând noi și noi compoziții și artiști. Un ritm muzical diferit de tot ceea ce exista înainte,care avea ceva revoluţionar. A venit însoţit de noi mişcări şi de acorduri de chitară noi şi provocatoare.
În 1955, un tânăr cântăreţ trece la partea practică şi descrie pe scenă tehnica acestui nou stil muzical. Acest cântăreţ era Elvis Presley, care se transformă în simbolul unei întregi generaţii răsculate împotriva tuturor tabu-urilor. Prin versurile sale, prin muzica şi prin gesturile sale provocatoare nu contenea să aclame virtuţile dragostei libere.
Rock-ul a evoluat mult calitativ ca sunet și versuri, a influențat și alte genuri și a dat naștere unor subgenuri importante, fiind prezent în viața noastră de zi cu zi.
Să ne amintim că în urmă cu 20 de ani, pe vremea comunismului, muzica rock era asociată cu imaginea decadentă a Vestului …în ciuda acestui fapt, știm că scena rock s-a dezvoltat foarte bine. Au existat o mână de trupe în România anilor 60 care au încercat să interpreteze și să redea ceva din lumea la care avea acces doar prin intermediul undelor scurte, la radio, iar la un nivel mai mic, au creat valuri pe terasele unor restaurante de vară cu preluări pe scule improvizate.
În Bistriţa, primele formații rock cu muzică originală apar la începutul anilor 70, dar o bună parte a lor rămân fără înregistrări, în primul rând datorită cenzurii culturale a monopolului de stat.
Faptul că în anii 80 au activat Iris, Holograf, Compact, Riff (și poate încă o mână de formații muzicale de gen care au reușit să își înregistreze muzica pe vinil) se explică doar prin faptul că sistemul avea nevoie de supape de libertate pentru a ține tineretul mai rebel în frâu.
La noi apărea Grupul rock Prefix 990, ce a luat fiinţă în anul 1981 la iniţiativa profesorului Gabi Sfechiş. Numele trupei foarte sugestiv, provine de la prefixul telefonic pentru Bistriţa la acea vreme. Un an mai târziu se alătură solistul vocal Gabriel Cociş. Dintre piesele pe care le cântau la acea vreme şi pe care le-au imprimat amintim: Pământ cu flori, Frunze îngălbenite, Planeta verde, Nu-i decât rock and roll, piesa care a urcat pe locuri fruntaşe în topurile de specialitate. Aşa cum spune motto-ul trupei: "Muzica noastră nu e rea, nu e bună, ci este aşa cum suntem noi", muzica rock este un gen muzical cu o istorie bogată la fel cum se desprinde şi din destinul acestei trupe bistriţene, un destin care sperăm să continue mulţi ani de aici înainte.
Nu se putea spune că nu există formații rock înainte de Revoluţie. Acestea erau plimbate prin rețeaua sălilor de cămine culturale din toată țara în anii 80… În același timp, mai există o scenă paralelă de numeroase trupe rock, ajunse cu un val de trupe după 1990.
Combinația de obstacole într-o societate săracă și lipsită de noțiunile culturii urbane este o rețetă otrăvitoare culturii rock la noi în țară în anii 2010. Cu toate acestea, cu ajutorul fanilor, trupele rock rezistă.
Cultura urbană este o atitudine, considerată rebelă de către unii, interesantă de către alţii. Pentru cei care o înţeleg, şi o reprezintă, cultura urbană are statut de artă. Elementul cel mai important în conturarea urbanului este muzica. Putem spune că cultura urbană este un spirit rebel, nonconformist, original, aflat într-un proces de schimbare şi evoluţie continuu. Va aparţine mereu tinerelor generaţii, tinerelor talente şi firilor expresioniste. Deoarece “smells like teen spirit!”.
Iar rock-ul ocupă un loc aparte în această cultură. Este muzica egoului ce provoacă activarea pasiunilor şi sentimentelor puternice. Rock-ul naşte observatori lucizi. Iar observatorii lucizi de astăzi sunt cei care mâine vor acționa eficient, schimbând lumea.
Salut iniţiativa directorului Editurii karuna, Tiberiu Irimia, de a aşeza frumuseţea rock-ului bistriţean în paginile cărţii “Bistriţa rock” ce va deveni mărturie peste timp a spiritului acestei arte. La Bistriţa se cântă şi muzică rock. De bună calitate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5