Cum poți trata afecțiunile coloanei vertebrale?
Afecțiunile spinale (la nivelul coloanei vertebrale) afectează calitatea vieții pacientului, prin faptul că limitează unele mișcări ale corpului și îngreunează activitățile de zi cu zi. Principalul simptom al afecțiunilor spinale este durerea, care poate fi izolată la nivelul spatelui sau poate iradia spre membre, în funcție de segmentul spinal afectat. Există numeroase tipuri de afecțiuni spinale, dar și numeroase tipuri de tratament care pot fi utilizate în cazul acestora. Fiecare pacient necesită o abordare terapeutică diferită, individualizată, în funcție de tipul afecțiunii, vârsta pacientului, alte boli prezente, risc de complicații și severitatea bolii. Iată cum se pot trata afecțiunile coloanei vertebrale.
Proceduri de recuperare medicală
Recuperarea medicală este ramura medicinei care se ocupă cu redarea funcționalității unui segment, sistem sau organ, pentru maximizarea calității vieții pacientului.
Kinetoterapia reprezintă terapia prin mișcare, care utilizează exerciții fizice speciale, supravegheate și coordonate de către un kinetoterapeut. Aceasta se poate utiliza pentru tratarea deviațiilor coloanei vertebrale (scolioză, cifoză, lordoză), torticolisului (gât rigid), herniei de disc, spondilitei anchilozante, sindroamelor dureroase (lombalgie, dorsalgie, sciatica), artrozei spinală.
Fizioterapia utilizează agenți fizici pentru tratamentul unor afecțiuni, având indicație în special pentru durere. Agenții fizici utilizați sunt căldura (termoterapia), curentul electric (electroterapia), câmpul magnetic (magnetoterapia), energia rece (crioterapia), lumina (fototerapia), apa (hidroterapia), masajul (masoterapia), presiunea (presoterapia).
Elongațiile vertebrale reprezintă o procedură de recuperare medicală ce are ca scop tratarea exclusiv a afecțiunilor spinale. Procedura presupune tracțiunea în ax a coloanei vertebrale, pentru a mări spațiile intervertebrale și pentru a trata durerea.
Pacienții beneficiază de un program personalizat de recuperare, în funcție de tipul afecțiunii spinale și de severitatea acesteia.
Intervenția fizical-kinetică poate amâna sau chiar poate scoate din evidență procedura chirurgicală.
Modificări ale stilului de viață
Unele modificări ale stilului de viață te pot ajuta să ții sub control simptomatologia afecțiunilor spinale, dar și să previi agravarea acestora. Ce trebuie să faci:
-
Este indicat să identifici mișcările fizice care cauzează simptome și să încerci să le eviți pe cât de mult posibil.
-
Evită ridicarea greutăților mari.
-
Evită fumatul, deoarece acesta face dificilă vindecarea și accentuează durerea.
-
Adoptă o dietă sănătoasă, antiinflamatorie – renunță la alimentele procesate industrial (dulciuri, fast-food, sucuri, mezeluri, produse de patiserie, snacksuri) și prăjeli; crește consumul de fructe și legume proaspete, colorate intens, cereale integrale, pește gras, semințe și fructe oleaginoase, uleiuri vegetale crude.
-
Ia măsuri pentru scăderea în greutate (sport, alimentație echilibrată) – excesul ponderal pune presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale. Scăderea în greutate te poate ajuta să reduci presiunea de la nivelul coloanei vertebrale și durerea asociată.
Tratament farmacologic
Medicamentele analgezice, antiinflamatoare pot fi de folos în gestionarea simptomatologiei unor afecțiuni spinale, mai ales în cazul sindroamelor dureroase. Cu toate acestea, tratamentul farmacologic nu vindecă afecțiunea. Acestea se pot administra oral sau se pot aplica local pe zona dureroasă. Deși multe sunt disponibile fără rețetă, nu este indicată folosirea abuzivă a acestora. Antiinflamatoarele nesteroidiene se asociază cu unele efecte secundare, atunci când sunt utilizate pe termen lung sau în mod incorect.
Chirurgie spinală
Atunci când celelalte metode nu au dat rezultate pentru a ține sub control afecțiunile spinale, este indicată chirurgia spinală. Aceasta poate fi realizată prin două tehnici:
-
Chirurgie clasică: utilizează instrumentar chirurgical obișnuit și presupune îndepărtarea țesutului muscular și altor țesuturi adiacente, pentru a accesa zona de tratat. Presupune o recuperare mai dificilă.
-
Chirurgie minim invazivă: utilizează instrumente microchirurgicale și un retractor tubular care permite accesarea zonei de tratat fără a leza țesuturile din jur. Inciziile efectuate sunt minime și recuperarea este mai ușoară.
Exemple de proceduri chirurgicale sunt:
-
Laminectomia: presupune îndepărtarea unei porțiuni din osul vertebral, pentru a decomprima canalul spinal și nervii afectați.
-
Discectomia: constă în îndepărtarea unei porțiuni a discului herniat, pentru a decomprima rădăcinile nervoase și a reduce durerea.
-
Fuziunea spinală: presupune unirea permanentă a două vertebre.
-
Vertebroplastie: se injectează un ciment special pentru augmentare osoasă la nivelul unei fracturi vertebrale, ceea ce ajută la stabilizarea vertebrei.
În concluzie, afecțiunile coloanei vertebrale se pot trata prin mai multe metode. Discută cu medicul tău pentru a stabili care este metoda potrivită în cazul tău. Chirurgia trebuie să reprezinte ultima soluție, în condițiile în care celelalte tratamente nu au funcționat.
Citiţi şi:
- 9 cauze comune ale durerii sciatice
- Cum îți păstrezi mobilitatea fizică în parametri optimi odată cu înaintarea în vârstă? Descoperă serviciile Clinicii Eminescu 100
- Cum recunoști spondiloza cervicală? Simptome și tratament
- Dumitru Alexandru Bar, bioenergetician: Terapii alternative. Sciatica
- Terapii alternative: Lombagii
Adaugă comentariu nou