Cum să alegi lacul pentru lemn potrivit pentru proiectele tale de construcții? 7 sfaturi

Lemnul este în topul preferințelor pentru numeroase proiecte de construcții, însă pentru multe persoane alegerea lacului de protecție potrivit reprezintă o dilemă. Nici nu-i de mirare, dacă aruncăm o privire în oferta magazinelor: lacuri pentru exterior sau interior, transparente, semitransparente, opace, lucioase, mate, pe bază de apă, solvent sau poliuretanice. În plus, unele elemente din lemn nici nu trebuie protejate cu lac, ci cu alte produse, precum lazurile. Cum alegi, așadar, lacul care-ți va proteja eficient lemnul din tot acest hățiș de produse?

Citește sfaturile următoare! Vei vedea că, dacă ții cont de câteva reguli și caracteristici ale lemnului, vei alege mereu lacul potrivit pentru proiectele tale de construcții. 

Pigmenții din lac protejează lemnul de soare

Lemnul acoperit cu lac transparent va fi vulnerabil la radiațiile UV, ceea ce-l va fragiliza și decolora, făcându-l să se deterioreze mai repede sub efectul intemperiilor sau atacurilor insectelor și ciupercilor. Pigmenții, însă, pot proteja lemnul de efectele dăunătoare ale soarelui. Aceștia reflectă sau deviază razele solare și oferă o barieră eficientă împotriva radiațiilor UV. De asemenea, utilizarea unui lac fără pigmenți poate duce la nevoia de refacere frecventă a stratului de protecție a lemnului din cauza ploilor care îl vor îndepărta mult mai repede.

Nu folosi un lac pentru lemn la exterior în interior

Folosirea unui lac neconform cu destinația sa nu este recomandată. Aceste produse sunt formulate pentru a proteja lemnul de anumite tipuri de agresiune: raze UV și factori de mediu la exterior, zgârieturi și lichide vărsate la interior. Astfel, pe lângă faptul că un lac de exterior poate fi prea puternic pentru utilizarea la interior, din cauza conținutului de aditivi care nu sunt necesari și care pot fi dăunători pentru sănătatea umană, acesta nici nu va oferi lemnului protecția necesară. 

Lacul alchidic formează o peliculă rigidă

Lacul alchidic are o bună aderență și este, de obicei, utilizat pentru suprafețele expuse la intemperii. Ține cont, totuși, că poate forma o peliculă rigidă, care nu permite dilatări sau contracții ale lemnului și poate crăpa în timp. 

Lacul pe bază de apă este flexibil și aderent

Spre deosebire de cel alchidic, lacul pe bază de apă (acrilic) oferă avantajul aderenței la suport, alături de cel al unei pelicule flexibile, care nu crapă din cauza modificărilor dimensionale ale lemnului. Acest lac pentru lemn pe bază de apă, alături de lazuri, este, de altfel, recomandat pentru aplicarea pe suprafețe folosite la exterior, datorită flexibilității filmului de acoperire. De asemenea, protejează eficient împotriva ploilor și razelor UV, iar datorită compoziției nontoxice, este indicat pentru utilizare și în spațiile destinate copiilor. 

Lacul poliuretanic are un timp mare de uscare

Acest tip de lac are numeroase avantaje: protejează lemnul de umezeală, căldură, agresiuni mecanice și substanțe chimice. De aceea, îl poți aplica în bucătării, pe blat, masă sau mobilier, dar și pe alte piese de mobilier de interior. Ține cont, însă, de faptul că durează mai mult să se usuce. 

Lacul nitro este dizolvabil 

Spre deosebire de lacul poliuretanic, lacul nitrocelulozic, fiind pe bază de solvenți, se usucă rapid. Are putere mare de acoperire și este dizolvabil. Această caracteristică se dovedește foarte utilă atunci când vrei să corectezi o greșeală de aplicare. 

Verifică dacă lacul este compatibil cu celelalte

Alege întotdeauna straturile de finisaj în funcție de recomandările producătorilor. Dacă lacul pentru lemn nu este compatibil cu grundul, baițul sau uleiul, pot apărea pete, umflături, imperfecțiuni sau fisuri ale finisajului. Te poți asigura că utilizezi produse cu baze compatibile dacă le aplici în prealabil pe o zonă neexpusă a lemnului. Respectă timpii de uscare și verifică rezultatul!  

Dacă ții cont de sfaturile de mai sus, vei putea alege cel mai potrivit lac pentru lemn, indiferent de proiectul la care lucrezi. Urmează indicațiile de pe etichetă și ține cont de caracteristicile fiecărei compoziții în funcție de suprafața pe care aplici lacul și de mediul în care se află lemnul pentru a obține cele mai bune rezultate. 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5