Explicatia specialistilor: care sunt avantajele caselor pe structura din lemn

Lemnul este, probabil, primul material de constructie folosit de om in evolutia sa. De la inceputuri si pana in prezent ii sunt recunoscute proprietatile de elasticitate, rezistenta si durabilitate. Nu e de mirare ca si in perioada actuala este folosit ca material de constructie, pentru realizarea de case din lemn. Profesionisti in domeniu pun in evidenta avantajele pe care le ofera casele din lemn – este vorba despre Litarh, un producator sucevean de case din lemn ce activeaza pe piata inca din anul 1998.

            Contrar unor perceptii gresite si unor pareri preconcepute conform carora constructiile din lemn nu ar fi atat de indicate pentru siguranta proprietarilor si numeroase alte motive, in fapt situatia este cu totul alta. Realizate conform standardelor, casele din lemn prezinta un sir lung de atuuri, puse in evidenta de specialistii Litarh.

            Avantaje oferite de casele pe structura din lemn

         Primul si cel mai important avantaj oferit de un astfel de tip de constructie este reprezentat de timpul notabil scazut de executie al unei case din lemn, comparativ cu o aceeasi structura, realizata din beton, caramida sau alte materiale. In situatiile in care proprietarul doreste sa se mute cat mai repede in noua casa, de la o perioada de cateva luni timpul de constructie se poate reduce la cateva zile. Mai exact, o casa pe structura din lemn, cu o suprafata aproximativa de 60 mp, poate fi finalizata in mai putin de 1 saptamana, cu o echipa de 20-30 persoane. De aici rezulta un alt avantaj direct: costurile ridicate ale unei locuinte sunt notabil reduse la o casa din lemn la cel mai avantajos pret, realizata de profesionisti intr-un timp mult mai scurt.

            Mitul perisabilitatii este demontat de doua aspecte majore, dupa cum sesizeaza cei de la Litarh: “Casele realizate pe structura din lemn au cel mai ridicat coeficient de rezistenta la cutremure, dupa cladirile de tip zgarie-nori. Elasticitatea lemnului si imbinarile structurale reusesc preluarea socurilor si vibratiilor seismice, indiferent de directia de propagare, transmitandu-le catre fundatie fara a afecta considerabil structura.”. O casa din lemn poate sa reziste, conform studiilor, chiar si la cutremure de peste 8 grade pe scara Richter.

La aceeasi parte de rezistenta se remarca un alt aspect: in timp, lemnul se pietrifica, intreaga constructie se consolideaza mult mai bine – acest fapt este dovedit de casele batranesti realizate din lemn, care inca rezista testului timpului, dupa zeci sau sute de ani.

            Libertatea arhitecturala reprezinta un alt element ce recomanda constructiile pe structura din lemn. Daca la constructiile din zidarie exista unele restrictii in acest sens, din punct de vedere arhitectural, unei case din lemn ii poate fi conferita o forma si o structura oricat de complexa. Desigur, in acest caz timpul de constructie va creste.

            Coeficientul scazut de conductivitate termica al lemnului il recomanda de asemenea ca material de constructie pentru case. In cazul lemnului, acest coeficient este de aproximativ 7 ori mai scazut fata de cel al betonului simplu si de 2-4 ori mai scazut fata de coeficientul de conductivitate termica al caramidei. Prin urmare, un perete din lemn, avand in compozitia structurala lemn masiv, placi de OSB si celuloza sau vata minerala, ofera o izolatie termica mult mai eficienta.

            Multumita faptului ca peretii unei case din lemn sunt mai subtiri decat in cazul constructiilor realizate din alte materiale, se castiga si pe partea de suprafata utila. La exterior suprafata poate fi identica, insa la interior proprietarii au de castigat cativa metri patrati de suprafata – din nou o dovada a eficientei si avantajului lemnului la acest capitol.

            Nu in ultimul rand, casele din lemn sunt ecologice. Realizate din lemn masiv si materiale compozite ale acestuia (fibre, celuloza, OSB), casele din lemn ofera un mediu mai sanatos pentru organismul uman, fiind prietenoase de asemenea si cu mediul.

            Tinand cont de toate aceste atuuri, nu este de mirare faptul ca structurile si locuintele realizate din lemn cunosc o deosebita apreciere la popoare occidentale – Elvetia, Franta, Germania sau Norvegia. Treptat aceste avantaje ajung sa fie cunoscute si de catre romani – dovada clara este data de cererea in continua crestere pentru casele pe structura din lemn, si la noi, in Romania.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5