Cuşma: După zeci de ani, din nou în şezătoare ! Bunici şi nepoate nu uită de lucrul de mână. Feciorii vor avea cămăşi noi de Paşti ! Surpriză din partea primarului Traian Simionca şi a viceprimarului Florin Gliga

Din vremuri în care istoria mergea din generaţie în generaţie pe cale orală, este şi şezătoarea care adună cele mai frumoase trăiri din vatra satului împletite cu îndeletnicirea femeilor. În ceas de martie, am ajuns pentru prima dată în satul Cuşma, unde am avut bucuria de a vedea o şezătoare la care a participat femei în vârstă, dat şi copile de şcoală, transmiţându-se astfel de la o generaţie la alta îndeletnicirea cusutului. Bunicile îşi învaţă nepoatele să coase la o cămaşă tradiţională, să toarcă, să facă cipcă. Am văzut acest lucru la Cuşma, unde de trei luni femeile din sat fac un lucru deosebit, cos cămăşi cu motive tradiţionale pentru tinerii din comună, pe care să le îmbrace de Paşti. Este un lucru lăudabil în care s-a implicat şi primarul comunei Livezile, Traian Simionca, şi viceprimarul Florin Griga, fiu al satului. Gazdă bună a fost Anuţa Bungărdean, o femeie de nota 10, care a pregătit alături de femeile din sat pentru şezătoare peste 500 de sarmale, pâine şi plăcintă în cuptor şi alte reţete tradiţionale moştenite de la femeile din sat.
Pentru că am vrut să le mulţumesc pentru invitaţie într-un fel aparte doamnelor, le-am făcut o surpriză mergând împreună cu două doamne ale cântecului popular, care nu doar că au participat în copilărie în şezători, dar ştiu şi lucrul de mână al femeilor: Cornelia Ardelean Archiudean şi Olimpia Deneş.
Ce poate fi mai frumos decât să vezi pe aceste doamne, coordonate de Mărioara Buduşan (prezentă în trecut în emisiunea Debut 50 plus de la TVR), cum pe lângă lucrul de mână ştiu să cânte frumos, să spună ghicitori, proverbe, fiind acompaniate de nepoatele lor. Pentru a le mulţumi că duc tradiţiile românilor mai departe, conducerea comunei (reamintim faptul că angajaţii Primăriei Livezile, împreună cu profesorii şi elevii au îmbrăcat timp de o lună costumul popular marcând într-un mod unic Centenarul) le-a făcut o surpriză doamnelor venind cu flori şi mesaje de felicitare. De altfel, este o tradiţie ca în fiecare an primarul Traian Simionca, alături de viceprimarul Griga Florin, să ofere flori, dar şi câte o ciocolată fiecărei doamne din comună. „Cu ocazia Zilei de 8 martie, vă doresc să aveţi parte de sănătate, realizări deosebite în plan profesional, armonie şi bunăstare în familie, fericire alături de cei dragi, o primăvară frumoasă de la mine gânduri bune, de la Dumnezeu tot ce vă doriţi”, a fost mesajul transmis de primarul Traian Simionca, împreună cu Primăria şi Consiliul Local Livezile.
Şi pentru a le răsplăti pentru ceea ce fac pentru tineri, care vor avea de sărbători straie populare noi, făcute de bunicile lor, şi nu achiziţionate din altă zonă, primarul le-a promis doamnelor că va organiza în Postul Mare o excursie pe la mănăstirile din ţară. A fost o zi frumoasă, fără televizor, telefoane şi reţele de socializare, în care bunicii, copiii şi nepoţii au stat împreună, arătându-ne că avem printre cele mai frumoase obiceiuri şi că ar trebui din când în când să ne întoarcem la acestea. Să nu uităm de furca de tors, de sucală, vârtelniţă, acele de ştricălit, care au fost cele care le-au ajutat pe femei să-şi îmbrace familia.
Felicitări acestor doamne frumoase, care ne-au demonstrat că nimic nu este mai de preţ pe lumea asta decât să stai împreună cu neamul tău.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5