,,Cuvinte împărtășite credincioșilor” sau ghidul mântuirii
Recent, preotul Simion Bretfelean-Vidican, paroh al Bisericii ,,Sfinții Apostoli Petru, Pavel și Andrei” din Bistrița, (alături de părintele Ioan Pintican împreună cu care au clădit sfântul locaş), a publicat volumul ,,Cuvinte împărtășite credincioșilor”, la Editura ,,Renașterea” din Cluj-Napoca. Volumul beneficiază de binecuvântarea arhierească și de aprecierea Înalt Preasfinției Sale arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei, pentru preocuparea de a-i învăța pe credincioși cuvântul mântuitor al domnului Iisus.
Slujitor la altar, Bretfelean-Vidican rostește duminică de duminică câte un cuvânt de învățătură pentru enoriașii bisericii sale, această preocupare constituind de-a lungul timpului și un exercițiu prin care predica, atât în conținut cât și în formă, dobândește o accesibilitate sporită spre inimile ascultătorilor, datorită travaliului de finisare a expresiei și de adâncire a gândului asupra textului.
Este știut, cuvântul Sfintei Scripturi nu poate fi interpretat la inspirația și bunul plac al oricărui cititor, așa cum se întâmplă cu textele laice. În primul rând, cuvântul biblic este inspirat de Dumnezeu și transmiterea lui către credincioși are ca finalitate cunoașterea legii lui Dumnezeu și orientarea vieții după porunca transmisă. În acest sens, cuvântul sfânt este tălmăcit, predicat de preot în perimetrul dogmei bisericii pe care o reprezintă, respectându-se deopotrivă textul și sfânta tradiție. Observăm în predicile preotului Bretfelean-Vidican o supraveghere atentă a cuvintelor, a structurilor de expresie, pentru a comunica mesajul curat și a-l face înțeles de către credincioșii care de la predica de duminică își iau merinde duhovnicească pentru suflet până la primirea următoarei hrane pentru suflet.
Marele avantaj al ascultării predicii de fiecare duminică și apoi a lecturii cuvintelor rostite pentru credincioși constă în exactitatea învățăturii care se primește, aceasta nefiind amestecată cu învățături lumești, cu elucubrații ale inteligenței ludice și cu interese politice manipulatorii. Cu alte cuvinte, este vorba despre capacitatea de sinteză a preotului care cunoaște învățătura în totalitatea ei și poate să formuleze un cuvânt de învățătură echilibrat, fără accentuarea unor părți care se rătăcească, de asemenea, este cel care poate să facă necesarele conexiuni între zone ale textului cu accente mai puternice sau mai uşoare.
Adesea, oamenii se întreabă: care este scopul vieții pe pământ, sensul existenței. Acestei întrebări, preotul Bretfelean-Vidican îi formulează răspunsul astfel: ,,Spun Sfinții Părinți că omul este o făptură care are un sens al existenței sale, are un rost, este creator, ziditor, modelator, poartă în sine şansa restaurării întregii lui vieți. Nu prin sine, ci în conlucrare cu Dumnezeu". Se precizează, în continuare, că omul cade încălcând legea datorită firii sale păcătoase. Esențial este, spune părintele Bretfelean-Vidican, transmițând învățătura bisericii, să nu ne fie frică de păcat, ci să ne ridicăm, să ne îndreptăm privind spre Hristos. Chiar unii dintre sfinți a fost păcătoși, dar au avut puterea se întoarcă la Hristos și să Îi slujească fără îndoială.
Cuvintele de învățătură ale părintelui Bretfelean-Vidican au pe lângă solemnitatea rostirii de la amvon, un caracter colocvial, cald, de comunicare de la inimă la inimă cu credinciosul. De la expunerea părții de poveste a pildei, se trece la cea de învățătură propriu-zisă, cu măsura cuvenită, fără a se cădea în speculație și teoretizări sterile. Fiecare cuvânt de învățătură recreează în sufletul cititorului atmosfera de sărbătoare a zilei în care a fost rostit şi frumusețea pildelor, alături de extensia interpretării autorului acoperă bună parte a situațiilor vieții care necesită învățătură pentru orientarea cotidiană. Din acest punct de vedere, volumul este atât un ghid de comportare în această lume, cât și îndrumarul de cucerire a Raiului. Este această carte, din perspectivă duhovnicească, o didactică a mântuirii în care este sedimentată viața de lectură și meditație a părintelui Simion de la Sfinții Părinți la marii trăitori din Biserica Ortodoxă Română.
Apreciind cartea arhimandritul Dumitru Cobzaru, autorul Cuvântului înainte, scrie: Așadar în volumul Cuvinte împărtășite credincioșilor, părintele Simion Bretfelean-Vidican ne provoacă la meditație, ne pune înainte experiențe duhovnicești, ne oferă îndemnuri şi povețe pentru sporirea credinței. Spre a beneficia de tezaurul de înțelepciune și învățătură așezat în carte, aceasta trebuie citită pagină de pagină și reflectat asupra fiecărui cuvânt.
Citiţi şi:
- Pr. Simion Bretfelean-Vidican- Cuvinte împărtăşite credincioşilor
- Părintele Simion Bretfelean, cel care aprinde lumina pe unde trece, se pensionează
- Corala,,Coroana”, emoționant recital de colinde la Biserica,,Sfinții Apostoli Petru, Pavel și Andrei”
- Creştinii din Bistriţa se roagă pentru unitate
- Părintele Ioan Pintican, care ne sădeşte în suflet Cuvântul adevărului, la ceasul pensionării
Adaugă comentariu nou