De 50 de ani, se scriu cele mai frumoase povești la “Căsuța cu povești” din Bistrița
Educația nu este pregǎtirea pentru viațǎ, educația este viața ȋnsǎși.
John Dewey
A fost odatǎ o zi minunatǎ de 1 decembrie, ȋn anul 1971, cȃnd grǎdinița de pe strada Zimbrului ȋși deschidea pentru prima datǎ porțile. S-a dorit a fi o grǎdinițǎ cu program prelungit și a fost pentru ȋnceput cunoscutǎ sub numele de Grǎdinița numǎrul 11. A fost printre primele grǎdinițe din Bistrița cu o arhitecturǎ nouǎ și a pornit la drum cu 8 grupe de preșcolari și 16 educatoare sub conducerea doamnei director Dorina Someșan. Ȋn anul 1980 doamna Emilia Sǎsǎrman preia conducerea grǎdiniței care urma sǎ intre ȋn administrarea Combinatului de Prelucrare a Lemnului din Bistrița. Ȋn 1989 odatǎ cu marea revoluție la conducerea grǎdinitei vine doamna educatoare Maria Lucia Valea care, pȃnǎ ȋn anul 2009, reușește sǎ coordoneze grǎdinița, ȋn aceastǎ perioadǎ devenind centru bugetar pentru grǎdinitele din Bistrița.
Ȋn anul 2003 – Grǎdinița cu Program Prelungit nr. 11 Bistrița, devine Grǎdinița cu Program Prelungit Cǎsuța cu povești, Bistrița. Din anul 2009 la conducerea grǎdiniței vine doamna director Brǎnișteanu Rodica, un om cald și dornic de a oferi o educație cu de toate. “Cǎsuța” noastrǎ se contureazǎ tot mai mult ȋn locul ce adǎpostește cele mai frumoase și autentice poveșți. Grǎdiniței cu Program Prelungit Cǎsuța cu povești i se alǎturǎ și Grǎdinița cu Program Normal nr. 15 cu un numǎr de 3 grupe de preșcolari. Ȋn anul 2020 preia conducerea grǎdiniței doamna director Bȋtǎ-Gǎzdac Codruța, ce sub umbra pandemiei de COVID 19 care ȋncerca aspru ȋntreaga lume, reușește sǎ ținǎ educația ȋn luminǎ și o adapteazǎ generațiilor digitale, facilitȃnd accesul la educație prin intermediul unei platforme educaționale. Ȋn prezent, Grǎdinița cu Program Prelungit Cǎsuța cu povești, Bistrița, este sub conducerea doamnei director Brǎnișteanu Rodica și funcționeazǎ ȋn douǎ locații (Zimbrului nr. 9 și Zimbrului nr. 15), cu un numǎr de 13 grupe cu program prelungit – aproximativ 325 de preșcolari și 48 angajați.
Ȋn anul 2021 s-au ȋmplinit 50 de ani de cȃnd aceastǎ insituție educǎ generații de preșcolari, astfel cǎ sub umbrela bucuriei și a emoției puternice ne-am dorit sǎ marcǎm cȃt mai frumos acest capitol al poveștii noastre.
Cu acest prilej, pe data de 20 mai 2022, am organizat la Palatul Culturii Bistrița - Conferințǎ internaționalǎ Educație, experiențǎ și profesionalism, la care au fost invitați colegii, prietenii, partenerii și colaboratorii grădiniței, atȃt fațǎ ȋn fațǎ cȃt și online. Conferința este parte a proiectului 50 de ani de poveste la Cǎsuța cu povești, proiect propus de Asociația de pǎrinți a grǎdiniței și finanțat de Primǎria Municipiului Bistrița.
Conferința a debutat cu binecuvȃntarea pǎrintelui inspector Adrian Cherhaț menitǎ sǎ aducǎ liniște și speranțǎ, bucurie și mulțumire pentru toate binecuvȃntǎrile. Au continuat apoi prin cȃteva cuvinte de suflet privind activitatea didacticǎ a insituției G.P.P. Cǎsuța cu povești și colaborarea avutǎ de-a lungul timpului, domnul viceprimar Cǎlin Stan care a onorat invitația domnului primar Ioan Turc de la Primǎria Municipiului Bistrița, prof. Mircea Cristian Nicula – inspector școlar general I.S.J. Bistrița, prof. Zoltán Deák inspector școlar general adjunct, prof. Angelo Aurelian Manea – director CCD Bistrița.
Domnul prof. Mircea Cristian Nicula i-a oferit din partea Inspectoratului Județean o diplomǎ de mare preț doamnei director prof. dr. Brǎnișteanu Rodica, ȋnmȃnatǎ de cǎtre doamna Emiliana Chira – inspector pentru educație timpurie – Diploma de ambasador al ȋnvǎțǎmȃntului preuniversitar bistrițean.
A luat apoi cuvȃntul prof. Daniela Lǎudoiu – consilier de la Centrul Național de Politici și Evaluare ȋn educație, ce a dorit sǎ evidențieze buna colaborare din ultimii ani, ȋn special implicarea doamnei Rodica Brǎnișteanu și a doamnei Leontina Felican ȋn cadrul programului de formare a corpului evaluatorilor - ȋn calitate de formatori naționali voluntari.
Prof. Cristiana Boca de la Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesionalǎ Romȃnia a intrat online alǎturi de noi și a vorbit despre parteneriatul cu Grǎdinița Cǎsuța cu povești, de contextele ȋn care drumurile s-au ȋntȃlnit ȋn beneficiul copiilor din Bistrița și ȋn beneficiul copiilor din ȋntreaga țarǎ. A prezentat apoi un material numit Abordarea Centrului Step by Step pentru a susține profesionalizarea ȋn educația timpurie prin care a ilustrat modul ȋn care s-a colaborat de-a lungul timpului.
Prof. Maria Gheorghiu din cadrul Asociației OvidiuRo, a intrat tot online alǎturi de noi pentru a ne transmite toate gȃndurile bune și a evidențiat tot ce ne leagǎ ȋn frumoasa colaborare.
Prof. Veronica Filipaș – președintele Asociației de pǎrinți a Grǎdiniței cu Program Prelungit Cǎsuța cu povești, Bistrița ce a reprezentat toți pǎrinții Cǎsuței ce ne sunt alǎturi prin intermediul asociației și care ne-a transmis cu emoție mȃndria cu care pǎrinții ne privesc, ne susțin și ne recomandǎ.
Au fost prezenți inspectori școlari și directori din alte județe, care au ȋmbrǎțișat invitația noastrǎ cu mare drag, precum Mihaela Fulga, Eugenia Ignat (Inspector școlar al județului Alba), Georgeta Toma, Daniela Rǎileanu (Inspector școlar al județului Suceava), Alexa Iuliana (Director Grǎdinița Țǎndǎricǎ Suceava) și Vieriu Dorina (Director Grǎdinița Așchiuțǎ Suceava), Loredana Stan (Inspector școlar pentru educație timpurie – Alba), Veronica Suciu (Director Grǎdinița cu Program Prelungit nr.12 Alba Iulia), Teodor Minciunǎ (Inspector școlar pentru educație timpurie Argeș), Dana Petre (Director Grǎdinița Cǎsuța Poveștilor Argeș), Gabriela Nicula (Inspector pentru educație timpurie Brașov), Daniela Florescu (Director Grǎdinița “Cǎsuța bucuriei” Brașov), Lolica Tǎtar și Brȃndușa Goia (Inspectori pentru educație timpurie ai județului Cluj), Emilia Bodea (Director Grǎdinita Academia piticilor Cluj), Ramona Grosu (Inspector pentru educație timpurie Mureș), Anca Toncean (Director Grǎdinița cu Program Prelungit nr. 4 Reghin), Cristina Ştica și Carmen Cherescu (Directori Grǎdinițe din Orșova, Mehedinți). Au fost prezenți și inspectori, directori, colege educatoare din Bistrița.
Parte a conferinței internaționale Educație, experiențǎ și profesionalism intitulatǎ Ȋnvǎțǎm de la specialiști a oferit cuvȃntul unor oameni prețioși, de la care avem mereu cȃte ceva de ȋnvǎțat.
- Prof. univ. dr. habil. Ion Albulescu de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, care a vorbit despre educația flexibilǎ și despre învățarea centrată pe copil.
- Conf. univ. dr. habil Horațiu Catalano de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, extensia Nǎsǎud, care a evidențiat valoarea atașamentului ȋn educația timpurie.
- Prof. univ. dr. Roseline Davido din Franța (translator prof. Uilean Teodora) care ne-a ȋmpǎrtǎșit cum putem utiliza testul Davido-Chad – online.
- Prof. Veronica Suciu directorul Grǎdiniței cu Program Prelungit nr. 12 Alba Iulia, care ne-a expus povestea științificǎ – modalitate de abordare STEAM ȋn grǎdinițǎ.
- Prof. Gabriela Mestic care a prezentat ȋntr-un mod aparte o carte valoroasǎ proaspǎt scoasǎ din cuptorul fǎuritor de volume prețioase - Ȋnvǎțarea prin activitǎți de grup – Coordonatori Ion Albulescu și Horațiu Catalano.
Ȋn cea de-a doua parte a conferinței prof. dr Viorica Preda – inspector general ȋn Ministerul Educației și Prof. Emiliana Chira – inspector pentru educație timpurie ISJ Bistrița-Nǎsǎud, ne-au bucurat cu cȃteva cuvinte pline de drag menite sǎ ȋmbrace eventimentul marcant al “Cǎsutei cu povești” ȋntr-o manta ce aduce cinste educației timpurii.
Programul festiv a fost pregǎtit cu suflet și oferit ȋn zi de sǎrbǎtoare cu ajutorul formațiilor de dans ale Grǎdiniței cu Program Prelungit Cǎsuța cu povești Bistrița – formația MINI NOSA coordonatǎ de prof. Diana Rus și prof. Andreea Sima și formația de dans popular CUNUNIȚA coordonatǎ de prof. Cristina Greab, prof. Andreea Mȋndrean și Saveta Rǎțoi.
Formația de dans MINI NOSA a fost ȋnființatǎ ȋn anul 2018 ȋn cadrul proiectului finanțat de Primǎria Municipiului Bistrița – Poveștile NOSA și de atunci reușește an de an sǎ aducǎ bucurie și nostalgie prin dansul domnițelor și cavalerilor coordonați cu mǎiestrie de doamnele profesoare. Primul dans a fost așadar un dans medieval strȃns legat de istoria orașului nostru medieval Bistrița, iar al doilea dans al formației MINI NOSA a dezvǎluit o surprizǎ pregǎtitǎ pentru festivalul de dans Kalokagathia din 1 iunie, dar care a fost prezentatǎ ȋn zi specialǎ expunȃnd un “Zbor al fluturilor”. Ȋn grǎdinița “Cǎsuța cu povești” copiii sunt ca-ntr-un cocon unde se dezvoltǎ ȋn ritm propriu, sunt ocrotiți cu iubire și sunt pregǎtiți sǎ ȋși ia zborul spre o altǎ etapǎ. Descoperim ȋn timp fluturi unici, speciali, plini de culoare, care ȋnvațǎ sǎ zboare și sǎ ajungǎ tot mai sus.
Formația de dans CUNUNIȚA a luat naștere ȋn anul 2012 ȋn urma derulǎrii proiectului Lada de zestre a bunicii, proiect finanțat de Primǎria Bistrița, și prin originalitate, autenticitate, duce mai departe valorile noastre culturale prin dansurile: CǍLUŞUL, DE-A LUNGUL și ȊNVȂRTITA. Identitatea unui popor este cunoscutǎ prin tradiția popularǎ, iar identitatea noastrǎ a “Cǎsuței cu povești” s-a format de-a lungul timpului ȋn jurul valorilor culturale tradiționale. Una dintre valorile promovate de grǎdinița noastrǎ sunt dansurile populare, care au devenit o tradiție la “Cǎsuța cu povești”.
Acest moment festiv a primit o partiturǎ unicǎ prin interpretarea prof. Ana Rus, a cȃntecului popular Mȃndru-i jocul pe la noi din repertoriul Valeriei Peter Predescu, acompaniatǎ de instrumentiști ai ansamblului Cununa de pe Someș alǎturi de maestrul Anghel Urs, la vioarǎ.
Conferința internaționalǎ Educație, experiențǎ și profesionalism a fost coordonatǎ ȋntr-un mod aparte de cǎtre prof. Gabriela Maier și prof. Leontina Felican, care au reușit sǎ contureze ȋntregul moment ȋntr-o poveste de neuitat. Rodul aceluiași proiect, din care face parte și conferința, a fost un auxiliar didactic numit Educație timpurie de calitate realizat de colectivul Grǎdiniței cu Program Prelungit Cǎsuța cu povești Bistrița. Acest auxiliar este menit sǎ reflecte cei 50 de ani de profesionalism ȋn educația oferitǎ de Grǎdinița Cǎsuța cu povești și sǎ disemineze experiențele privind derularea activitǎților din proiect și exemple de bune practice ale cadrelor didactice.
Momentul emoționant al ȋncununǎrii celor 50 de ani de existențǎ al Grǎdiniței cu Program Prelungit Cǎsuța cu povești a fost marcat de premierea doamnelor inspectoare, directoare și cadre didactice pensionare care, prin dedicarea și profesionalismul dȃnselor, au ridicat cǎrǎmidǎ cu cǎrǎmidǎ fundația solidǎ a acestei instituții.
Cu emoție au urcat pe scenǎ și au fost premiate de doamna director Rodica Brǎnișteanu doamnele noastre dragi:
Inspectoare: Istrate Magdalena, Moldovan Lucia, Nicula Clara și Peșteanu Florica
Directoare: Sǎsǎrman Emilia și Valea Maria Lucia
Cadre didactice: Baciu Lucreția, Bodale Anastasia, Breșfelean Maria, Chendrean Maria, Linca Aurica, Moldovan Florica, Olinca Aurelia, Petri Maria, Pop Alexandrina, Prundar Veneția, Sofron Ana și Tanco Ileana.
Finalul unei zile reușite a ȋncheiat capitolul celor 50 de ani de poveste și a adus pe scenǎ actualul colectiv al Grǎdinitei cu Program Prelungit Cǎsuța cu povești: Avram Iuliana, Bȋtǎ-Gǎzdac Codruța - mereu a noastrǎ, Beşa Corina Maria, Bucur Mărioara, Calistru Cristina, Ciociu Claudia, Dan Dana, Dragoste Felicia, Felican Leontina, Frişan Floarea, Greab Cristina, Horga Liana, Ivan Denisa-Cristiana, Maier Gabriela, Maier Nicoleta, Mîndrean Andreea, Moldovan Oana-Maria, Molnar Lenuţa, Muscari-Salvan Carmen, Mureșan Bianca, Naghiu Silvia, Onoae Ana Maria, Palage Cristina, Popiţan Viorica-Adriana, Răţoi Saveta, Rus Ana, Rus Diana Marieta, Sima Andreea Cornelia, Turda Ioana Monica.
Doamna director a oferit un trandafir alb și o ȋmbrǎțișare strȃnsǎ celor prezente, ȋn timp ce colega noastrǎ Ivan Denisa-Cristiana a interpretat piesa Cine m-a fǎcut om mare (piesǎ ce aparține cȃntǎreței Delia Matache).
Povestea “Cǎsuței cu povești” continuǎ …
Cu sufletul vibrȃnd de emoție, mulțumim tuturor!
Prof. Oana-Maria Moldovan
Citiţi şi:
- Conferința Internațională Educația timpurie – oportunitatea unui început în educația pentru valori
- De 50 de ani se scriu povești la Grădinița "Căsuța cu povești" Bistrița! Eveniment festiv dedicat doamnelor educatoare de dir. Rodica Brănişteanu
- La mulți ani, doamnei Rodica Brănișteanu, director al Grădiniței „Căsuţa cu Poveşti” Bistrița!
- De la 1 septembrie, noi inspectori şcolari în învăţământul bistriţean!
- Zilele Porţilor Deschise la Grădiniţa “Căsuţa cu Poveşti”
Adaugă comentariu nou