De ce se inundă străzile din Bistrița, când plouă mai tare! Guri de scurgere înfundate, acoperite de asfalt. Nu toată apa de ploaie ajunge în râul Bistrița, așa cum ar trebui!

Directorul general al Aquabis, ing. Ion Șandru, a explicat în cadrul unei conferințe de presă care sunt motivele pentru care străyile din Bistrița se inundă atunci când sunt ploi mai abundente. Potrivit acsetuia, căminele Geiger pentru preluarea apelor meteorice/pluviale sunt fie înfundate, fie acoperite, iar în plus apa care se scurge de pe străzile neasfaltate ajunge în canalizare cu nisip, pietriș și înfundă rețeaua. Mai mult, nu mai există șanțuri de gardă cu deversare a apei de ploaie în râul Bistrița.
“În zona Măgura, mai este un singur geiger, adică un racord al apei pluviale la canalizare. Când s-au modernizat străzi, au uitat să le mai refacă și racordul la canalizare, l-au rupt, nu l-au mai refăcut. La Poliție, la fel, funcționa, se vedea cum se învârtea apa, acolo se scurgea prin geiger în canalizare. Și în zona Decebal, multe dintre gurile de scurgere nu sunt funcționale. La fiecare asfaltare, apar probleme. Nu se iau măsuri de a astupa acel grătar, pus peste geiger, și atunci se înfundă cu asfalt, se blochează scurgerea spre canalizare. S-au făcut adrese către Primărie, dar nu s-au luat măsuri. Trebuiau luate măsuri împotriva celui care a modernizat strada. După ce toarnă asfalt, nu poți interveni cu mașina de desfundat, cu toate că la asfaltare în comună sau oraș trebuie să ai cămin din 50 în 50 de metri. Soluția este să fie executate mai multe guri de scurgere, să fie mai mare atenția din partea diriginților de șantier, care urmăresc lucrările, astfel ca la final să funcționeze”, a explicat ing. Ion Șandru.
De asemenea, apa de ploaie de pe șanţurile de gardă nu ar trebui să se deverseze în rețeaua de canaliyare, ci în râul Bistrița.
“Dacă ne uităm, la orice ploaie, din Dealul Dumitrei, toată apa care vine pe marginea drumului nu are unde să meargă, se duce pe şanţ de gardă, pe urmă ajunge tot la noi în canalizare. Dacă ne uităm pe lângă caela ferată, este un şanţ de gardă care ajunge pe str. Dimitrie Cantemir şi apoi dispare. Dispare pentru că e băgat la noi în canalizare, iar dacă nu ar fi băgat în canalizare s-ar inunda pasajul subteran de la Gară sau toată zona de cale ferată. Au fost şanţuri de gardă la Unirea şi Viişoara, care mergeau direct în râu, au dispărut. Pe str. Lucian Blaga, de la calea ferată încoace nu mai este şanţ de gardă. O parte se duce în canalizare, o parte se duce într-un bazin de acumulare a apelor pluviale de pe str. Arcaşului, care ar trebui administrat de Primăria Bistriţa, iar acolo pompele pornesc doar dacă este pus un generator. (…) Şanţuri de gardă la Viişoara, Sigmir nu mai există”, a explicat ing. Șandru.
Potrivit acestua, s-a discutat cu Primăria Bistriţa, cu administratorul public şi s-au dat soluţiile tehnice. Administrația locală, a explicat ing, Șandru, ar trebui să elaboreze un proiect pentru canalizarea apelor pluviale, care să includă Dealu Dumitrei, str. Lucian Blaga și zona Sigmir, care să prevadă rigole cu descărcare în râul Bistrița.
“Trebuie obţinută aprobare de la Apele Române, aşa ceva e cam greu de obţinut, pentru că cei de la Apele Române sunt cam stat în stat. Ori nu pricep, ori se fac că nu pricep. Într-un oraş, când se proiectează o canalizare, pentru apele pluviale se fac nişte deversoare care au rolul de a a intra în funcţiune la surplusul de apă din canalizare, pentru a nu intra canalizarea sub presiune şi a inunda zona. (…) Nişte experţi de la Cluj care au venit anul trecut să ne amendeze au spus că pe ei nu îi interesează pentru ce au fost făcute deversoarele, să le blocăm, poate să ajungă rahatul la etajul 9, nu îi interesează. Nu au vrut să priceapă. Ne calculează penalităţi dacă ajunge apă din deversoare la râu”, a spus directorul general al Aquabis.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5