Ioan Turc: Bistrița nu este pregătită să facă față unor precipitații abundente! Se impun investiţii corect dimensionate

Recentele ploi ne-au arătat, încă o dată, că Bistrița nu este pregătită să facă față unor precipitații abundente. Schimbările climatice pot complica situația în viitorul apropiat. În municipiu, a fost construit în ultimii 20 de ani un singur sistem divizor de preluare a apei de ploaie, pentru cartierul Subcetate. Apa meteorică este colectată și deversată în șanțul de gardă de pe Drumul Cetății.
În rest, nimic. Apa rezultată din ploi ajunge în sistemul de canalizare, care intră sub presiune și inundă subsolurile caselor. Cele mai multe probleme sunt în zonele Unirea - Calea Moldovei și Valea Budacului - Mihai Viteazul. Pentru ultima dintre ele, prin Primărie zace un proiect de preluare a apelor meteorice și de deversare în râul Bistrița. Pentru zona Unirea - Calea Moldovei, o soluție ar putea fi captarea separată a apei de ploaie printr-un sistem divizor și deversarea acesteia în pârâul Rusului.
Decolmatarea șanțurilor de gardă, introducerea celor existente într-un sistem integrat de preluare a apelor pluviale, clarificarea regimului juridic al sanțurilor de gardă necadastrate trebuie să devină prioritare.
Uniunea Europeană nu alocă fonduri pentru rețelele de apa meteorică, așa că va trebui să ne descurcăm singuri. Astăzi, prețul la apă este compus din prețul pentru apa potabilă, pentru canalizare și pentru apa meteorică, în condițiile în care investițiile în sisteme pentru preluarea apei de ploaie sunt aproape zero. Personal, voi propune ca, prin lege, componenta de preț reprezentată de apa meteorică să fie folosită exclusiv pentru construirea de rețele de preluare a apei rezultate din ploi. Se impune și o auditare serioasă a întregului sistem de canalizare, construit în bună parte în anii ‘60-’70, urmată de investiții în lucrări corect dimensionate.

Ioan Turc, preşedinte PNL BN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5