PSIHOLOGIA VIEŢII

De ce se tatuează tinerii? I.

Tatuajul de azi nu mai păstrează semnificaţia tatuajelor indienilor, care se vopseau pe corp în semn de luptă. Cel mult, poate fi considerat un semn de luptă individuală.

Tinerii se tatuează pentru a ieşi în evidenţă, pentru a atrage atenţia asupra corpului, pentru a părea unici, senzuali, sexi, la modă sau pentru a şoca percepţia umană, dacă ne gândim la acele persoane, care folosesc picturi decorative pe întreaga suprafaţă a corpului, semănând cu o hartă complicată, care indică comori, dar tu, spectator/consumator nu ajungi la comorile veritabile, doar la cele trecătoare.

Tatuajul poate fi considerat şi o formă de exchibiţionism, prin care vrei să-ţi prezinţi personalitatea psihică în plan fizic, în timp ultrascurt, dar nicidecum ultrasecret. Totul e la vedere şi această expunere vrea să fie provocatoare, iar privirea atrasă în felul acesta generează o curiozitate sexuală şi de ce nu, dorinţa explorării sexuale.

Doritorii de desene corporale provizorii sau definitive, vor să fie însemnaţi cu un desen sau cu o colecţie de desene, similar deţinuţilor din închisori, care aveau tatuat câte un număr de identitate pe braţ. Exemplul este dur, motivaţia diferă, dar efectul de diferenţiere este valabil în ambele cazuri.

Unii sunt însemnaţi pentru talentul lor, pentru inteligenţă, spiritualitate, memorie, perspicacitate, nivel de cultură sau pregătire, conştiinciozitate în muncă, printr-un fizic de invidiat sau printr-o stare materială deosebită. Dar sunt individualităţi, care nu se remarcă prin asemenea parametrii şi nici nu-şi fac timp să acumuleze asemenea valori, şi atunci printr-o metodă şoc, cer să le fie aplicaţi pe corp fel de fel de fluturi, zei şi zeiţe, numele iubitului, care azi este şi mâine nu-i. Chiar trebuie să ştie o lume întreagă numele iubitului? Tânărul poate crede, că aşa ceva e de interes comun? Greşit. Iar dacă această pictogramă se dovedeşte a fi o declaraţie de dragoste, din nou este greşit. Mai bine, ar da dovadă tânărul de alte sacrificii binevenite, necesare şi de sprijin pentru celălalt.

Cine inscripţionează azi numele de Daniela, mâine îşi smulge părul, că ţinta iubirii s-a schimbat din Daniela în Iulia, iar el perseverează încăpăţânat şi se supune operaţiei de dezactivare a primului nume şi defilează cu al doilea, dar nu e departe să realizeze că vor urma şi alte nume. În felul acesta ajunge pielea o simplă hărtie, pe care poţi scrie orice!

Aş întreba: e adevărat, că ne plictisim de aceleaşi haine în fiecare zi?! Este adevărat că iubirile se pot schimba? Putem face declaraţii de dragoste mult mai romantic şi diversificat? Ne putem plictisi de tatuajul anterior? Unii perseverează şi fiindcă nu pot ieşi din labirint, îşi mai tatuează o staţie importantă din viaţa lor. Parcă ar ţine un jurnal intim la văzul lumii!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5