De ce te doare capul după ce consumi vin și alte curiozități despre cea mai populară băutură alcoolică
De mai bine de 5000 de ani, vinul rămâne un laitmotiv al ritualurilor sociale și poveștilor turnate într-un pahar în momentele de veselie. Ar fi multe de spus despre licoarea bahică care strânge oamenii, îi ajută să se detensioneze și să pună mai mult preț pe conexiunile stabilite și istorisirile neprețuite. Consumat cu moderație, vinul, în special vinul roșu, poate fi benefic pentru sănătate, iar pentru a-l aprecia în toată complexitatea sa, cele mai populare întrebări despre vin, alături de răspunsurile experților, te pot ajuta să-ți surprinzi prietenii la următorul pahar de povești!
Știi totul despre vin? Iată lucrurile de care trebuie să ții cont pentru a te bucura de o experiență îmbunătățită!
Internetul adună o varietate de curiozități și întrebări despre vin, dar cele mai populare merită o atenție sporită, așadar, iată lucrurile pe care trebuie să le ai în vedere când achiziționezi o nouă sticlă de vin!
- De ce te doare capul când consumi vin?
Durerile de cap pe care unii oameni le resimt când beau vin atrag multă atenție și răspunsuri diferite chiar și în rândul specialiștilor. Un lucru este cert, dacă vinul este consumat cu moderație, durerile de cap ușoare nu sunt îngrijorătoare. Un factor care le poate stârni este tanina, substanța regăsită în struguri care le potențează culoarea și aroma.
Totuși, experții în vin spun că nu tanina este principalul factor, ci substanțele folosite în producțiile indstriale. Îngrășămintele chimice folosite de unii producători în creșterea strugurilor pot altera gustul și proprietățile vinului, provocând reacțiile inconfortabile. Pentru a evita acest scenariu, trebuie să acorzi o atenție sporită calității vinului. Din fericire, nu este nevoie să apelezi la un somelier sau să participi la degustări pentru a găsi vinurile roșii de o calitate înaltă. Vinexper.rot devine aliatul tău în găsirea vinului potrivit sau somelierul online care îți propune o selecție vastă de vinuri atent alese de specialiști, adaptate unui spectru larg de bugete și preferințe.
- La ce temperatura servești vinul roșu?
Specialiștii demontează mitul vinului roșu servit cald. Deși mulți oameni sunt obișnuiți să creadă că un astfel de vin nu poate fi răcit, experții spun că vinul roșu poate fi consumat la o temperatură situată între 10 și 18 grade Celsius. Un vin roșu mai corpolent poate fi băut la o temperatură cuprinsă între 15 și 18 grade Celsius pentru a-l aprecia în toată complexitatea specifică. În cazul unui vin roșu lejer, se recomandă răcirea la o temperatură cuprinsă între 10 și 14 grade Celsius.
- În ce condiții păstrezi vinul?
Dacă ai o mică colecție și îți lipsește un frigider conceput pentru vinuri, poți depozita sticlele speciale într-un spațiu răcoros și întunecat la o temperatura cuprinsă între 8 și 17 grade Celsius. Trebuie să reții că frigiderul standard nu este un spațiu propice pe o perioadă întinsă. În baza temperaturii prea scăzute și în lipsa umidității, pe termen lung, vinul se poate oxida.
- Cat timp rezistă vinul într-o sticlă deschisă?
Dacă te întrebi cât de mult poți păstra sticla desfăcută din frigider, termenul recomandat poate varia între 3 și 5 zile. Se spune că unele vinuri roșii au chiar un gust mai bun după o zi de la deschidere, având timp să respire și să te surprindă cu o aromă mai complexă. Rezistența va ține cont de tipul vinului. Astfel, un vin spumant va fi consumat mai repede, în maxim trei zile, pe când vinurile roșii și cele albe trebuie să fie consumate în maxim 3-5 zile de la deschidere.
Acestea sunt doar unele recomandări care te pot ajuta să savurezi un vin la superlativ în condiții optime. Moderația este crucială, iar până la următoarea sesiune de povești turnate în pahar, poți porni în căutarea celui mai potrivit vin roșu.
Sursa foto: Unsplash
Adaugă comentariu nou