Cum alegi cel mai bun vin roșu? 4 recomandări

Auzim deseori că vinul este o licoare nobilă, dar adevărul este că există și băuturi mediocre sau doar satisfăcătoare. Cele mai bune vinuri nu sunt neapărat scumpe sau rare, dar trebuie să știi cum le recunoști. Un produs cu o istorie atât de bogată merită criterii exigente de alegere, iar tu, în calitate de consumator, meriți să bei ce este mai bun. Piața este foarte competitivă, de aceea, pentru un băutor neexperimentat, poate fi dificil să aleagă vinul potrivit. Vinul roșu este una dintre alegerile cele mai populare pentru că se potrivește cu preparatele grase din bucătăria românească. De aceea, ți-am pregătit o listă de recomandări pentru alegerea acestui tip de vin.

1.Ține cont de culoare

Vinul roșu poate avea diferite nuanțe. Uneori, există diferențe de la un producător la altul chiar dacă este vorba despre același soi. O selecție de vinuri roșii diverse poate arăta ca o întreagă paletă de culori care îți bucură ochii și te face să anticipezi ce gusturi și arome se ascund în fiecare sticlă. Un vin roșu poate avea nuanțe foarte închise și opace, ori poate fi îndeajuns de limpede pentru a lăsa lumina să formeze reflexii variate. Nu cumpăra niciodată un vin roșu cu reflexe violet, pentru că doar băuturile tinere și nematurate corespunzător sunt astfel. De asemenea, vinul roșu nu trebuie să fie tulbure, chiar dacă are corpolență. 

2.Miroase atent

Dacă se poate să miroși vinul înainte de a-l cumpăra, nu ezita. Aromele îți pot spune multe despre calitatea vinului roșu. Vinurile roșii de calitate se obțin prin selecție atentă a butașilor, prin cultivare în zone propice din punct de vedere climatic și pedologic și prin muncă atentă. Astfel, ele sunt bogate în arome, iar dacă ai un nas fin, poți simți o paletă largă de note. Vinurile roșii bune miros a fructe, flori, alimente și elemente naturale. Aromele lor rămân în memorie ca o amintire plăcută. În schimb, vinurile roșii de calitate slabă au un miros înțepător, neplăcut sau miros a oțet. 

3.Gustă vinul

Când poți să guști vinul pe care urmează să-l cumperi, nu te grăbi. Încearcă să simți toate notele de gust. Un vin roșu de calitate are gust plăcut, cu note subtile și conținut echilibrat de tanini. Notele de gust se completează cu mirosul și nu sunt astringente, chiar dacă vinul este acid. Senzația pe care ți-o lasă pe limbă este moale, nu aspră. Pe de altă parte, vinurile roșii proaste sunt fade sau au un gust acru ori lemnos. Gustul acru indică un contact prelungit cu aerul în momentul fermentării, iar cel lemnos o aerare insuficientă în butoi. Și postgustul este important. Notele plăcute persistă în gură, în timp ce vinurile de calitate slabă nu lasă un gust plăcut. 

4.Acordă atenție premiilor și distincțiilor

Multe produse gastronomice sau băuturi sunt obiectul unor expoziții sau concursuri de profil. Vinul este unul dintre cele care impune exigență. Specialiștii care evaluează vinuri au pretenții înalte și gust format, astfel că identifică rapid orice defect. O cramă care are un vin roșu premiat la un concurs internațional se mândrește mulți ani cu acest lucru şi pe bună dreptate. Există numeroși producători în lume și nu este ușor să fii printre cei mai buni. Dacă pe eticheta unui vin se regăsește un premiu sau o distincție, poți avea încredere că nu dai greș când îl alegi. Ține cont însă și de mâncarea pe care o servești. Chiar dacă vinul este premiat, trebuie să se potrivească perfect cu preparatele.

Când alegi un vin roșu, ia în calcul recomandările noastre. Astfel, vei putea alege o băutură care să te încânte. 

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/wineglasses-near-tray-with-appetizers-6758502/

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5