De la Beclean, marele premiu al Campionatului Național de Atelaje s-a dus la Gheorgheni

13 echipaje (unul cu un cal, unul cu patru cai și 11 cu câte doi cai) din Arad, Bihor, Satu Mare, Harghita, Covasna, Brașov și Bistrița-Năsăud au trecut cu măiestrie și eleganță, în acest final de săptămână, prin cele trei probe ale etapei a doua a Campionatului Naționale de Atelaje, într-un eveniment găzduit de baza hipică a Hergheliei Beclean și arbitrat de specialiști din Mureș, București, Harghita și Constanța: dresaj, maraton și obstacole. Organizatorii, Regia Națională a Pădurilor “Romsilva”, Direcția Silvică Bistrița-Năsăud, Federația Ecvestră Română, au acordat premii totale de 3.000 de lei, plus diplome și cupe. Cel mai bun dintre cei mai buni a fost Baiko Tibi din Gheorgheni, cel care și-a adjudecat marele premiu și la prima ediție, cea petrecută la final de mai la Târgu Mureș. Dincolo satisfacțiile izvorâte din practicarea unui sport de elită, acolo unde pasiunea nu se măsoară în bani (cheltuielile de deținere și de întreținere a cailor de rasă și a trăsurilor ajung la zeci de mii de euro, sume imposibil de recuperat din recompensele primite la concursuri), miza cea mare rămâne, totuși, participarea la Campionatul Mondial din Slovacia, unde se califică primii trei clasați plus o rezervă. Până acolo, însă, mai este de trecut hopul finalei din august, de la Târgu Mureș, cu rezultate contând 50 la sută în ierarhia generală.
Dincolo de ordonarea talentelor după reușite și insatisfacții, viața alergătorului de cursă lungă nu-i deloc una ușoară, iar maratonul cailor (Lipițani în cea mai mare parte) și al driverilor nu face deloc excepție. A demonstrat-o încă o dată, dacă mai era necesar, proba de sâmbătă, când trei concurenți, între care și cel reprezentând Herghelia Beclean, Florin Burcă, dar și mult mai experimentatul Pall Attila, de trei ori campion național, s-au văzut nevoiți să abandoneze după ce au ratat intrările, fiind eliminați din această parte a concursului, pentru ca la final să primească penalizările de rigoare.
Spectacolul celor trei zile de întreceri ecvestre a avut parte de un public numeros, pasionați de cai veniți din toată țara, dar și oficiali bistrițeni (unii organizatori) mișcați și de frumusețea, și de anvergura evenimentului cu șapte ani vechime la Beclean: primarul Nicolae Moldovan și secundul său, Mathe Ștefan, șeful Direcției Silvice, Gheorghe Ivan, și cel al Direcției Generale a Finanțelor Publice, Crin Pântea, directorul” Romsilva”, Adam Crăciunescu, prefectul Ioan Țintean, subprefectul Ovidiu Frenț, președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, vicepreședintele Dorin Popescu, administratorul public Florin Moldovan etc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]