De la Beclean, marele premiu al Campionatului Naţional de Atelaje s-a dus la Gheorgheni

13 echipaje (unul cu un cal, unul cu patru cai şi 11 cu câte doi cai) din Arad, Bihor, Satu Mare, Harghita, Covasna, Braşov şi Bistriţa-Năsăud au trecut cu măiestrie şi eleganţă, în acest final de săptămână, prin cele trei probe ale etapei a doua a Campionatului Naţionale de Atelaje, într-un eveniment găzduit de baza hipică a Hergheliei Beclean şi arbitrat de specialişti din Mureş, Bucureşti, Harghita şi Constanţa: dresaj, maraton şi obstacole. Organizatorii, Regia Naţională a Pădurilor “Romsilva”, Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud, Federaţia Ecvestră Română, au acordat premii totale de 3.000 de lei, plus diplome şi cupe. Cel mai bun dintre cei mai buni a fost Baiko Tibi din Gheorgheni, cel care şi-a adjudecat marele premiu şi la prima ediţie, cea petrecută la final de mai la Târgu Mureş. Dincolo satisfacţiile izvorâte din practicarea unui sport de elită, acolo unde pasiunea nu se măsoară în bani (cheltuielile de deţinere şi de întreţinere a cailor de rasă şi a trăsurilor ajung la zeci de mii de euro, sume imposibil de recuperat din recompensele primite la concursuri), miza cea mare rămâne, totuşi, participarea la Campionatul Mondial din Slovacia, unde se califică primii trei clasaţi plus o rezervă. Până acolo, însă, mai este de trecut hopul finalei din august, de la Târgu Mureş, cu rezultate contând 50 la sută în ierarhia generală.
Dincolo de ordonarea talentelor după reuşite şi insatisfacţii, viaţa alergătorului de cursă lungă nu-i deloc una uşoară, iar maratonul cailor (Lipiţani în cea mai mare parte) şi al driverilor nu face deloc excepţie. A demonstrat-o încă o dată, dacă mai era necesar, proba de sâmbătă, când trei concurenţi, între care şi cel reprezentând Herghelia Beclean, Florin Burcă, dar şi mult mai experimentatul Pall Attila, de trei ori campion naţional, s-au văzut nevoiţi să abandoneze după ce au ratat intrările, fiind eliminaţi din această parte a concursului, pentru ca la final să primească penalizările de rigoare.
Spectacolul celor trei zile de întreceri ecvestre a avut parte de un public numeros, pasionaţi de cai veniţi din toată ţara, dar şi oficiali bistriţeni (unii organizatori) mişcaţi şi de frumuseţea, şi de anvergura evenimentului cu şapte ani vechime la Beclean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5