De prin Washington adunate
Pe parcursul călătoriei prin Washington am sesizat toate fenomenele ce se petrec în jurul nostru spre a ne menţine mereu nivelul de cunoştinţe pe principiul vaselor comunicante.
Am pătruns şi în viaţa şcolii, vizitând o tabără şcolărească organizată de biserica Mormen, în perioada 22 iulie – 2 august 2008, sub deviza: “Încerc să fiu ca şi Iisus”. De fapt, în incinta taberei am observat mai multe citate biblice expuse pe panouri în locuri vizibile, dintre care amintim: “Casa noastră este întotdeauna deschisă”, “Eu sunt un copil al lui Dumnezeu”, “Învaţă-mă să merg în lumină”, “Iubeşte pe celălalt” etc.
O dovadă că în acest stat american biserica se implică în viaţa educativă a şcolii cu superbă generozitate şi tact pedagogic.
Tabăra vizitată de noi, tabără numai de fete, în jur de 300, era o concentraţie de talente valorificate la superlativ, cu acţiuni de cultură civică şi consecinţele lipsei lor din societate.
Am observat tendinţa americanilor de a deprinde la copii încă de la o vârstă fragedă democraţia şi toleranţa, deoarece în conceptele lor educative se precizează că un bun cetăţean trebuie să se implice cât mai mult în viaţa comunităţii pe bază de voluntariat.
În acest stat american cea mai bună cale de a învăţa este prin creaţie, adică elevul să înveţe creând, deci să creeze cunoştinţe din alte cunoştinţe, iar ceea ce educatorii nu pot arăta copiilor, nu predau. Un alt principiu ce l-am desprins din scrierile lor este: “Am încredere, dar verific, ce nu pot să verific, nu accept”.
Americanii au o tactică aparte, de a concentra materia cenuşie de pe toate sferele pământului, deci urmăresc să adune la un loc valori noi din afară, prin mintea omenească.
Ne-am convins că este imposibil să înţelegi America dacă îi neglijezi aspectul. Aici se acordă mare importanţă mediului. Tinerii se asociază în cluburi turistice sau forestiere şi întreţin cabane şi colibe făcute din crengi, unde în perioada de vară organizează tabere cu elevii dornici să-şi petreacă câteva zile în afara mediului urban, pregătindu-şi singuri masa şi meditând sub cerul înstelat.
Elevii mai mari şi studenţii îndeplinesc misiunea de instructori în aceste tabere, având obligaţia prin regulamentul şcolar de a presta ore în serviciul comunităţii prin activităţi de voluntariat, fapt pentru care primesc un număr de puncte ce se include în situaţia lor şcolară.
Pitorescul de aici farmecă pe oricare vizitator. Câtă frumuseţe, câtă discreţie, ce ştiinţă a nuanţelor posedă această mare doamnă a tuturor împlinirilor - Natura.
Noi am căutat zilnic leacul împotriva însingurării, care ne-a îndemnat să dormim cu ferestrele sufletului deschis.
Am sesizat în această tabără tactul pedagogic al educatorilor şi părinţilor ce s-au implicat în organizare. Au tratat cu părinţii de a concepe câte o scrisoare pentru propriul copil.
Într-una din zile a sosit poştaşul cu 300 de scrisori, câţi copii erau în tabără. O bună parte dintre scrisori s-au citit în cadru festiv. Iată un model de stimulare a creaţiei, un imbold dat copiilor de către părinţi. Veşti, sfaturi, îndemnuri, spre a-i sensibiliza.
Şcolăriţa Călina, din România, a fost încântată de scrisoarea primită de la părinţi, scrisoare citită în plen, ce a stârnit aplauze.
Dragă Călina,
Ne bucurăn nespus de mult că te afli într-un mediu educativ adecvat, într-o tabără şcolărească sub tutela unui lăcaş de închinăciune, care o să-ţi îndrume paşii spre credinţa străbună, spre iubirea Mântuitorului.
Mulţumim organizatorilor, părinţilor colegei tale care te-au invitat, pentru că fără prieteni am fi mai săraci şi mai dezorientaţi.
Zilele petrecute în tabără să fie o părticică din vacanţa ta activă.
Să vă jucaţi, să cântaţi, să vă ajutaţi reciproc, să apreciaţi mediul înconjurător, să păstraţi ordinea şi curăţenia, să dovediţi că aţi păşit în Şcoala Superioară, dar un lucru vă recomandăm.
Să nu depăşiţi măsura şi să nu încălcăm ordinea naturii.
Te aşteptăm cu nerăbdare să ne aduci veşti noi, într-un jurnal de vacanţă, cu fapte şi impresii din zilele frumoase trăite într-o comunitate de petrecere în mod plăcut a zilelor de vacanţă.
Să nu lăsăm să dispară din noi credinţa şi nădejdea.
Din aceste zile să ne faci o surpriză iar pentru tine să fie un entuziasm în noul an şcolar. Te iubim: tata, mama, fratele şi bunicii.
Ioan şi Lucreţia Mititean
Citiţi şi:
- Gânduri de peste Ocean
- O năsăudeancă, absolventa Liceului din Bellevue Washington
- Năsăudeni la Universitatea Washington din Seattle!
- Tradiţiile năsăudene, admirate de nuntaşii de pe patru continente! Ce au spus alţii despre nunta româno-americană din Seattle Washington!
- Sîngeorz-Băi: Tabără de pregătire a tinerilor voluntari
Adaugă comentariu nou