De vorbă cu stelele

Scriitorul George Roca adună în volumul „De vorbă cu stelele”, ca într-o confesiune, gândurile unor români celebri stabiliţi pe trei continente: America, Australia şi Europa. Cartea, apărută la Editura Anamarol, debutează cu un profil de personalitate creatoare surprins de Carmen Cătunescu, în care George Roca se descrie ca un individ vulcanic, intempestiv, jovial, un român plecat în Australia, un jurnalist neobosit, filolog de formaţie care şi-a exprimat gândurile în sute de articole răspândite prin media de pe întreg mapamondul. George Roca este un poet grav, gânditor, sentimental, care dăruieşte din personalitatea sa gândul cel bun, aflându-se într-un permanent dialog cu confraţii. Primul intervievat este Mircea Bădulescu, antrenor de elită al gimnasticii, care a dus faima românilor, ca specialişti în gimnastică, pe cele mai înalte trepte ale performanţei. A arbitrat de-a lungul timpului Jocurile Olimpice de la Munchen şi Montreal, Campionatele Mondiale de la Ljubliana, Varna, Strassburg şi Ford Worth şi lista ar putea continua.

Apoi, ne întâlnim cu gândurile Adinei Cicort, director al revistei on line „Romanian vip”, artist plastic, care vorbeşte despre accesul la literatură prin intermediul internetului, dar şi despre picturile ei sau poezie. Ovidiu Creangă, scriitor canadian de limba română, are un singur gând, să vadă Basarabia alipită de patria mamă, România, iar artista bănăţeană Lia Lungu, stabilită la New York, ne surprinde prin bogata activitate desfăşurată sub egida ONU.

Bistriţa este prezentă în această carte a valorilor româneşti prin Iuliana Săsărman, pictoriţă, membră a Uniunii Artiştilor Plastici, care vorbeşte despre proiectele importante pe care le are pe pământul făgăduinţei şi Melania Cuc, scriitoare, pictoriţă, care are un interviu luat în vacanţa de la Archiud, în care vorbeşte despre timpul petrecut în Canada, dar şi despre rădăcinile culturii româneşti. Poetul şi traducătorul Adrian Şomcodi, fizicianul Gheorghe Drăgan, Sorana Hâlmu şi Loredana Sachelaru - concurente la Miss Diaspora, atletul veteran Vasile Iancu, scriitorul Viorel Nichols, scriitorul Mureşan Darie Ducan, sculptorul şi scriitorul Eugen Evu, ilustrul Corneliu Leu, scriitorul Cristian Negureanu, artistul plastic Romeo Niram, pictoriţa Paraschiv Alina, fotbalistul Victor Paraschiv, istoricul Constantin Popa sunt cei care, cu dor nemărginit de ţară, acceptă confesiunea în faţa profesionistului George Roca, cel care mai apoi, în volum, adună o lume a românilor care ne dovedeşte încă o dată că intelectualitatea noastră face lucruri minunate, indiferent de ţara în care şi-a găsit destinul. George Roca ne propune, prin cheia scrisului, descoperirea unei alte laturi a românilor stabiliţi în diaspora, cartea fiind un bun ambasador pentru ceea ce suntem cu adevărat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5