De Ziua Bibliotecarului, Biblioteca Judeţeană a organizat evenimente pe Valea Bârgăului. Se anunţă Gala bibliotecilor publice din judeţ
Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” a organizat, de „Ziua Bibliotecarului”, un eveniment de specialitate în câteva din bibliotecile din localităţile judeţului, de pe Valea Bârgăului, Livezile, Prundu Bârgăului şi Tiha Bârgăului. La Livezile a fost vernisată expoziţia de pictură a elevilor Radu Vasile Urs şi Radu Răzvan Niculai. În toate cele trie biblioteci au fost prezenţi elevi şi profesori şi au avut loc dezbateri profesionale, prezentări de carte şi ale proiectelor editoriale ale Bibliotecii Judeţene, care a făcut şi donaţii în volume. În acest cadru a fost lansat proiectul „Biblioteci deschise. Zilele cărţii în bibliotecile publice din judeţ” în cadrul căruia bibliotecile se vor înscrie într-o competiţie a activităţilor culturale, a concursurilor, expoziţiilor, lansărilor de carte, în final urmând să aibă o gală a bibliotecilor publice din judeţ în care se vor premia cea mai performantă bibliotecă, bibliotecarul anului, cei mai buni cititori etc.
După cum ne informează managerul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea, prima ediţie urmează să aibă loc în toamnă. Bibliotecarele din cele trei comune – Elena Brumă (Livezile), Florica Ianiş (Prundu Bârgăului) şi Ana Belei (Tiha Bârgăului) - au avut intervenţii legate de rolul bibliotecilor în viaţa unei comunităţi, au fost prezentate fondul de carte al bibliotecii şi manifestările culturale pe care le desfăşoară. Concluzia acestor întâlniri a fost că ar trebui să se găsească o modalitate prin care să se achiziţioneze carte pentru bibliotecile comunale, fiind primării unde se achiziţionează foarte multe cărţi şi altele unde nu se întâmplă acest lucru.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, a declarat, recent, că doreşte revigorarea vieţii culturale în toate comunele din judeţ prin redeschiderea bibliotecilor sau înfiinţarea acolo unde acestea nu sunt.
„Ştiu că se poartă bifarea în organigramă a unui post de bibliotecar iar acesta este pus la Registrul Agricol sau la activitatea socială. Ştim că e greu şi organigramele sunt incomplete dar măcar jumătate din activitate să fie alocată bibliotecii. Patru ore pe zi să ştie copilul că poate merge la bibliotecă să-şi împrumute o carte. Aceasta este misiunea principală pe care eu, împreună cu părintele director, o avem pentru acest mandat, să reuşim într-o proporţie covârşitoare, dacă nu 100%, în toate cele 62 de UAT-uri să înfiinţăm bibliotecile comunale.”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean.
A fost prezentat şi proiectul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” în care vor fi antrenaţi şi bibliotecarii din judeţ, ca în fiecare an urmând să fie şi întâlniri cu bibliotecarii pe zone. Biblioteca din Livezile se va muta în sediu nou, la Salva Biblioteca va fi redeschisă, la Parva biblioteca are clădire nouă, iar la Sângeorz Băi va funcţiona în noile spaţii ale Casei de Cultură, urmând ca toate aceste biblioteci să fie inaugurate anul acesta. Tot începând din acest an, Biblioteca va avea un biblio-bus care va poposi în cele mai izolate localităţi pentru a aduce cartea mai aproape de oameni.
Citiţi şi:
- Preşedintele Radu Moldovan: Îmi doresc să înfiinţăm biblioteci în toate cele 62 de UAT-uri
- Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, coordonatoarea bibliotecilor publice din judeţ. Un proiect de anvergură
- Biblioteca Judeţeană, 10.000 de volume pentru înfiinţarea Bibliotecii Comunale Ciceu-Mihăieşti
- Directorul Ioan Pintea s-a întâlnit cu bibliotecarii de pe Valea Someşului
- Se dă startul Concursului „Biblioteci deschise. Zilele cărţii în bibliotecile comunale şi orăşeneşti
Adaugă comentariu nou