Declaraţie politică Domnul senator Ioan Sbîrciu (PD-L) (Circumscripţia nr.6 Bistriţa-Năsăud)

Parlamentul României

S e n a t

Grupul Parlamentar al Partidului Democrat - Liberal

Declaraţie politică

Domnul senator Ioan Sbîrciu (PD-L) (Circumscripţia nr.6 Bistriţa-Năsăud)

MENS SANA IN CORPORE SANO

Minte sanatoasa într-un corp sanatos! Cu siguranţă aţi auzit acest dicton aparţinând latinilor: MENS SANA IN CORPORE SANO. Pornind de la acest dicton voi prezenta un tablou succint a problemelor cauzate de excesul ponderal asupra sănătăţii.

Un sondaj recent al Comisiei Europene arată că doar 40% din europeni fac sport cel puţin o dată pe săptămână iar 25% nu fac sport niciodată. Care sunt consecinţele socio-economice ale unei populaţii puţin sportive?

Declaraţiile unor reprezentanţi europeni în legătură cu acest subiect:

Sean Kelly (Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), Irlanda): Cea mai importantă consecinţă socio-economică este creşterea numărului de persoane obeze şi de boli cauzate de aceasta. Pe de altă parte, sportul, în special în echipă, duce la o mai mare coeziune în societate. Când te implici în sport, te implici activ în comunitate. Anul european al voluntariatului - 2011 - va oferi mai multe oportunităţi de promovare a beneficiilor sportului pentru societate.

Iva Zanicchi (Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), Italia): Sportul promovează valori ce servesc la o mai bună educare a societăţii. Dar familiile afectate de criza economică au fost nevoite să reducă anumite costuri „inutile“ şi în multe cazuri asta a însemnat anularea abonamentului la sala de sport sau piscină.

ZEIO (Ziua Europeană împotriva Obezităţii) în premieră, prin dezbateri

În 22 mai a.c., specialiştii vor să realizeze programe şi activităţi specifice pentru stimularea populaţiei să-şi schimbe stilul de viaţă. Intenţia specialiştilor Comisiei Europene este de a conştientiza populaţia cu privire la pericolele excesului ponderal asupra sănătăţii.

Persoanele care doresc să susţină această campanie, se pot alătura iniţiativei Zilei Europene împotriva Obezităţii prin completarea chestionarului ZEIO, pe care îl găsesc pe www.obesityday.eu.

ZEIO a fost iniţiată de dr. David Haslam, preşedintele Forumului Naţional de Obezitate şi Jean-Paul Allonsius, fondatorul Asociaţiei Pacienţilor Obezi din Belgia, şi a fost lansată de către fostul deputat european Magor Csibi în

Parlamentul European pe 15 aprilie 2009.

Cum este privită această problemă în România? Care este situaţia în ţara noastră?

Iniţiativa oficialităţilor europene este susţinută şi de Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, ai cărei reprezentanţi au anunţat deja că se alătură comunităţii internaţionale, iar ziua respectivă va fi celebrată şi în ţara noastră. „Este nevoie să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că obezitatea şi excesul ponderal cresc riscul de boli cronice, precum diabetul zaharat şi bolile cardiovasculare, două dintre principalele cauze de mortalitate din lume.

Prin această campanie dorim să abordăm obezitatea şi excesul ponderal atât din punct de vedere medical, cât şi social şi educaţional, preventiv, pentru a contribui la scăderea numărului de persoane supraponderale şi obeze din România”, a afirmat dr. Nicolae Hâncu, preşedintele federaţiei.

Medicii atrag atenţia însă că şi în ţara noastră statisticile sunt îngrijorătoare: unul din patru români este obez. Conform sondajelor unul din patru români suferă de obezitate.Totodată, ca urmare a alimentaţiei bazate pe fast-food, se

constată o creştere alarmantă a numărului adolescenţilor şi copiilor care au probleme cu greutatea corporală.

Având în vedere creşterea alarmantă a obezităţii în rândul copiilor, consider că este necesară o analiză amplă a acestui fenomen. Prin urmare este oportună o analiză detaliată a copiilor care suferă de o astfel de problemă, analiză care să cuprindă: teste medicale periodice, dietă corespunzătoare în conformitate cu bioritmul fiecăruia, programe etapizate de exerciţii fizice, training-uri de grup în vederea explicării diferitelor programe.

Consider, că aceste programe ar trebui aplicate copiilor cu începere de la vârsta de 6, 7 ani din momentul intrării în şcoală dar şi preşcolarilor din grădiniţe şi cămine.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5