Deficitul de personal – problema cu care se confruntă Inspectoratul Judeţean în Construcţii. Cinci inspectori au efectuat peste 650 de acţiuni

         În primul semestru al acestui an, cei cinci inspectori în construcţii  din judeţul nostru au efectuat peste 650 de controale şi alte activităţi, de la exercitarea controlului la obiective de investiţii finanţate prin programe guvernamentale, participarea la fazele determinante ale lucrărilor, participarea în comisii de recepţie, până la încasarea cotelor datorate conform prevederilor legale. Potrivit inspectorului şef judeţean Constantin Hada, chiar dacă vor fi înfiinţate posturi, sunt şanse mici ca cineva să se prezinte şi la concurs.

         „Marea problemă cu care ne confruntăm este lipsa de personal. Activităţile pe care ar trebui să le cuprindem sunt la nivelul unui număr de circa 12-13 inspectori, aşa cum era Inspectoratul Judeţean în Construcţii Bistriţa-Năsăud acum câţiva ani, dar deciziile politicienilor ne-au adus aici. Conform unei hotărâri de Guvern din acest an, s-a mărit numărul de personal la nivel ISC, inclusiv la noi în judeţ. Nu ştiu exact, dar este posibil să avem în plus circa 4-5 inspectori în construcţii, un economist, un arhitect. Problema este că de câteva luni eu tot încerc să găsesc oamenii pe care să-i conving să meargă la concurs, însă se pare că nimeni nu mai vrea să lucreze la stat”, a declarat Constantin Hada în cadrul Colegiului Prefectural.

         Altfel, în primele şase luni au fost efectuate 167 controale şi inspecţii, 56 de avizări de programe de control al lucrărilor în faze determinante pentru rezinstenţa şi stabilitatea construcţiilor, 106 activităţi privind emiterea de acorduri pentru intervenţii în timp asupra construcţiilor, 61 de participări ca membri în comisiile de recepţie la terminarea lucrărilor, 15 activităţi pentru soluţionarea petiţiilor, la care se adaugă emiterea a 247 de adverinţe pentru recepţia la terminarea lucrărilor. Potrivit inspectorului şef Constantin Hada, în timpul controalelor „au fost constatate neconformităţi care au necesitat şi măsuri mai drastice, dispunându-se două expertize tehnice, refaceri de lucrări, dar şi sancţiuni contravenţionale în valoare de 15.000 lei, toate achitate”. În plus, a fost demarat un nou control tematic care cuprinde peste 100 de obiective finanţate de MDRAP prin OG 28/2013, care continuă celui din 2014-2015 care a cuprins 150 de obiective.

„Controalele efectuate până acum (mă refer la ultimul) nu au semnalat deocamdată neconformităţi şi sper să nu apară ca şi la verificările anterioare când am constatat că unii domni primari, din dorinţa de a vedea repede gata lucrările, au uitat că trebuie să respecte şi legea”, a menţionat inspectorul şef judeţean Constantin Hada.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5