Deputat Cristina Iurişniţi: „Fără penali în funcții publice” intră în dezbaterea Parlamentului

În anul 2018 lua naștere inițiativa cetățenească de reviziuire a Constituției „Fără penali în funcții publice”, un proiect extraordinar pentru România și USR, care în scurt timp a adunat întru susținerea sa peste un milion de semnături din partea cetățenilor. În sfârșit, după doi ani de zile, proiectul de lege va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, în sesiunea extraordinară din prima jumătate a lunii iulie.

            Am coordonat acest proiect în județul Bistrița-Năsăud! În doar câteva luni am reușit să convingem aproape 10 mii de susținători care au și semnat pentru această inițiativă legislativă. Au fost multe zile petrecute în stradă, interacțiuni cu cetățenii, promovare online si în presa locală, cetățeni şi elevi voluntari alături de care am strâns semnături cu perseverență și încredere în schimbarea mentalităților. Am demonstrat, împreună cu colegii din Uniunea Salvați România, că un grup de cetățeni implicați pot determina schimbări importante în bine. Democrația participativă trebuie să ajungă un reflex în societatea românească!

            „Fără penali în funcții publice” intră în dezbaterea Parlamentului la mai bine de un an de la depunere și după un șir interminabil de solicitări formulate de parlamentarii USR. Inițiativa, pentru care au semnat peste un milion de români, este înregistrată la Camera Deputaților încă din luna mai 2019, după ce a primit undă verde de la Curtea Constituțională.

            Partidele aparținând vechii clase politice nu au avut interesul să fie adoptată o astfel de măsură prin care scena politică să fie curățată de corupții condamnați definitiv.

            „Fără penali în funcţii publice” vrea să schimbe articolul 37 din Constituţia României, pin adăugarea următorului alineat: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor şi Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

            În luna aprilie 2019, Curtea Constituțională a României a decis în unanimitate că este constituțională aria de revizuire a Constituției prin inițiativa USR „Fără penali în funcţii publice”.

            Dacă proiectul de lege va trece de votul din Parlament, urmează referendumul de aprobare a modificării Constituției, care presupune validarea prin prezență și apoi prin vot în favoarea inițiativei a cel puțin 30% din numărul total al alegătorilor.

 

Prof. Cristina Iurișniți,

Deputat USR în Parlamentul României

membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați

 

Bistrița, 30 iunie 2020

 

Comentarii

30/06/20 13:56
Vizitator

La treizeci de ani de la Revolutie, in România nu s-a schimbat aproape nimic. De fapt, in decembrie, 1989, s-a trecut de la “calea originală de dezvoltare” a lui Nicolae Ceausescu la "democratia originală"a lui Ion Iliescu. La noi democratia participativă este o lozincă lipsită de continut . Asa se explică faptul că abia acum Inițiativa cetățenească Fără Penali în funcții publice intră în dezbaterea Parlamentului la mai bine de 2 ani de la demararea sa. La 20 martie 2018, Inițiativa "Fără Penali în funcții publice", a fost depusă la Secretariatul General al Guvernului pentru a fi publicată în Monitorul Oficial. Aceasta prevede modificarea articolului 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, în sensul completării cu un nou alineat, cel de-al treilea, cu următorul conținut: "Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării." Potrivit Legii 189/1999, o inițiativă cetățenească de modificare a Constituției are nevoie de 500.000 de semnături, dintre care 20.000 să provină din cel puțin 21 de județe din țară, strânse în șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Incă de la începutul campaniei de strângere de semnături, voluntarii inițiativei cetățenești Fără Penali în funcții publice au fost victimele unor abuzuri din partea puterii PSD-iste, fiind agresați verbal, atacați fizic, legitimați ori amendați de polițiști.
In ciuda acestor piedici , Inițiativa Fără Penali în funcții publice a strâns peste 1 milion de semnături, din aproape toate judetele României. Dintre acestea, pe 21 septembrie, 2018 au fost depuse la Parlament 950.000 de semnături, din care 830.000 fiind validate si de către primării. Presedintele Camerei Deputatilor, la vremea respectivă Liviu Dragnea, a blocat timp de aproape două luni trimiterea listelor originale de susținători la Curtea Constituțională, pentru a se pronunța asupra constituționalității inițiativei cetatenesti. listelor de susținători la Curtea Constituțională, păstrându-și o copie a acestora. Astfel, CCR care are la dispoziție 60 de zile pentru a se pronunța, a validat abia pe 16 aprilie, 2019 constituționalitatea inițiativei Fără Penali în funcții publice. Asadar, după pronunțarea Curții Constituționale, au urmat alte tergiversări până când inițiativa a intrat în circuitul parlamentar, cu parcurgerea etapelor constând din dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și Senatului, urmând ca in final să fie organizat un referendum decizional de modificare a Constitutiei care trebuie să aibă atât cvorum cât si și vot majoritar.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5