USR BN sprijină iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”, prin strângere de semnături

Deputatul USR de Bistriţa-Năsăud, Cristina Iurişniţi, a anunţat că a depus la Primărie Bistriţa, dar şi la alte administraţii locale, cereri de aprobare pentru a ieşi în spaţiul public şi a strânge cele 500.000 de semnături necesare pentru iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei sub sloganul „Fără penali în funcţii publice”.

         „Este o iniţiativă cetăţenească care-şi propune să interzică persoanelor condamnate penal şi care nu s-au reabilitat să candideze pentru funcţii publice. Rolul nostru este să trezim cetăţeni, să-i facem să fie activi şi să vină să semneze aceste liste. Este important să-i facem să fie mult mai conştienţi despre importanţa implicării lor şi mai departe despre importanţa prezenţei la vot”, a declarat Cristina Iurişniţi.

Potrivit deputatului bistriţean, se doreşte modificarea articolului 37 din Constituţie, prin adăugarea unui nou alineat care prevede că  “nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

         În context, deputatul clujean al USR, Emanuel Ungureanu, a ţinut să precizeze că într-o societate normală o astfel de iniţiativă nu ar fi trebuit să existe. „O mamă al cărui copil are handicap, ca să devină însoţitor, ca să primească indemnizaţia de însoţitor, trebuie să depună cazier. (...) La această oră, faceţi abstracţie că îl cheamă Dragnea, poate să fie oricare alt nume,  poate să fie al treilea om în stat o persoană condamnată penal definitiv”, a exemplificat demnitarul clujean, adăugând faptul că unii oameni sunt toleranţi cu cei cu probleme penale. Ungureanu a arătat că iniţiativa vine din zona societăţii civile, însă este sprijinită de USR.

         Obiectivul USR este ca până la finalul anului 2018 să înainteze Parlamentului un proiect de revizuire a Constituţiei  prin care să se interzică persoanelor condamnate penal la pedeapsa închisorii să candideze la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, dacă au săvârşit infracţiuni în mod intenţionat.

Pentru ca proiectul de lege să ajungă în Parlament sunt necesare cel puţin 500.000 de semnături ale cetăţenilor cu drept de vot din cel puţin jumătate din judeţele tării, iar USR s-a angajat să sprijine acest demers dificil prin intermediul filialelor sale teritoriale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5