Deputatul Cristina IURIŞNIŢI: 2 iunie, Ziua adopției. Să "adoptăm" un copil din jurul nostru

Ziua copilului ar trebui sărbătorită, în fiecare zi, de către toţi copiii, prin: acces la educaţie, o nutriţie adecvată, zâmbete, joacă. Din păcate însă, în România, în anul 2018: 1 din 3 familii din mediul rural se află în pragul sărăciei şi 1 din 11 copii se culcă flămând noaptea, conform raportului ,,Bunăstarea copilului din mediul rural" lansat, miercuri 30 mai 2018, de către Fundaţia World Vision România. 3% dintre copiii României nu au niciodată destulă mâncare, iar 1 din 2 copii din România nu este pe deplin fericit.

Raport de Bunăstare a copilului lansat arată că, familiile din mediul rural nu dispun de venituri suficiente pentru a acoperi nevoile de bază ale copilului, performanţele şcolare şi costurile ridicate sunt principalele motive pentru care un copil abandonează şcoala iar munca în gospodărie continuă să fie o obişnuinţă pentru mulţi dintre copii.

Rezultatele Raportului Bunăstarea copilului din mediul rural au arată că în anul 2018:

• 1 din 11 copii se culcă flămând noaptea; 6% au doar uneori suficientă mâncare să mănânce, iar 3% nu au niciodată destulă mâncare;
• 2 din 3 familii au fost nevoite să cumpere în ultimul an alimente ieftine (71%) sau în cantităţi mai mici (61%);
• 1 din 3 copii nu este bucuros să meargă la şcoală;
• 1 din 5 copii este obosit la şcoală pentru că munceşte în gospodărie;
• 1 din 8 copii mănâncă cel puţin o pâine pe zi; 1 din 10 copii primeşte mâncare gătită o dată pe zi;
• 1 din 2 copii nu se spală pe dinţi în fiecare dimineaţă şi seară, 3% nu se spală niciodată;
• 1 din 3 copii sub cinci ani nu a efectuat vaccinurile conform schemei de vaccinare;
• 1 din 5 familii nu poate ajunge la consultaţii la medicul familie pentru copilul lor. 
• 1 din 2 copii din România nu este pe deplin fericit; doar jumătate dintre copii au înregistrat scor maxim la indicele fericirii.

Sărăcia este cauza principalelor vulnerabilităţi din rândul copiilor şi afectează viaţa unui copil de la calitatea şi cantitatea hranei, la felul în care se poate simţi discriminat la şcoală sau chiar în familie şi până la starea generală de bine.

O treime dintre gospodăriile din mediul rural sunt beneficiare de o formă de sprijin social (venit minim garantat și/sau alocație complementară), acestea aflându-se sub pragul de sărăcie. Doar 1 din 5 tineri consideră că are o viață bună, aceasta însemnând atât de latura materială (îmbrăcăminte, încălțăminte, automobil, electronice, telefoane mobile și tablete, locuință), cât și cât și latura non materială (familie, sănătate, respect, înțelegere).

 

Vă propun să "adoptăm" un copil în luna iunie, un copil din jurul nostru, un copil care are nevoie de atenție de iubire si de o vorba bună. Să zâmbim mai mult pentru a trezi copilul din noi pentru a putea mai departe să vorbim aceeași limbă copiilor din viata noastră!

 

Deputat USR de Bistrița-Năsăud,

Prof. Cristina IURIŞNIŢI

 

 

 

 

Comentarii

06/06/18 10:07
Cititor

Dumneata cati ai " adoptat" ?

09/06/18 13:05
Comentator

Da chiar si in ca unul colorat daca se poate .

10/06/18 11:16
din Bistrita

Doamna draga, ai aceiasi teorie ca si iubitorii de animale lasate aiurea peste tot , care ar dori ca toata lumea sa adopte un caine si o pisica dar in nici un caz ei .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5