Deputatul Cristina Iurişniţi s-a întâlnit cu ministrul Educaţiei. Pe agenda discuţiilor, situaţia din şcolile de la Rodna şi Şanţ

Deputatul USR B-N, Cristina Iurişniţi, s-a întâlnit, săptămâna aceasta, cu ministrul Educaţiei Naţionale, Monica Anisie, pentru a puncta câteva dintre problemele învăţământului bistriţean, dar şi de la nivel naţional, una dintre soluţii ar fi şi alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.

          Potrivit acesteia, prima problemă ridicată a fost situaţia de la Şanţ, care necesită o clarificare, în sensul ca dascălii care au o condamnare definitivă pentru comportare abuzivă asupra copiilor să nu mai poată profesa.

          „Trebuie să venim cu o modificare a cadrului legislativ. Acel statut al cadrului didactic este permisiv, nu putem să stăm cu braţele încrucişate şi să nu luăm atitudine. (...) Acest profesor ţine departe copiii de şcoală, îi intimidează, are purtare abuzivă asupra lor, părinţii protestează, directorul nu-l primeşte la şcoală. A venit cu acel examen de medicina muncii care spune că nu este apt pentru activităţi didactice. Este nevoie de o clarificare şi am modificat Legea 1 şi Statutul cadrului didactic pentru ca aceste persoane care au comportament abuziv asupra copiilor să nu mai aibă acces la activităţile didactice, în urma unor condamnări definitive. Sunt foarte multe cazuri şi în ţară, legea se adresează la nivel general. Am cerut avizul Consiliului Legislativ şi avem un aviz favorabil. Ministrul Monica Anisia a spus da, este o lege bună”, a explicat Iurişniţi.

          O altă temă a vizat situaţia  de la Liceul Tehnologic „Florian Porcius” din Rodna, căruia i-ar fi fost schimbată denumirea în „Şcoală Profesională”, din pix, de la nivel inspectoratului, fiind puse piedici derulării unui proiect cu finanţare europeană.

          „Am reuşit o schimbare în reţeaua şcolară, pentru că de multe ori, la centru, aici la Inspectoratul Judeţean Şcolar se face din pix. Am reuşit să conving pe ministrul Educaţiei să dea credit şcolii de la Rodna care nu a primit acel accept de a-şi continua activitate sub titulatura unui liceu tehnologic, pentru că are un proiect european cu fonduri nerambursabile în derulare. Doamna Ganea a trimis un memoriu, a vorbit cu doamna ministru şi a spus da. Am insistat: puteţi da un ordin de ministru prin care să reveniţi la situaţia iniţială şi daţi statutul de liceu tehnologic ca să-şi poată continua acest proiect cu finanţare europeană, cu After-school gratuit, activităţi didactice în sprijinul elevilor, inclusiv interculturale, 15 copii sunt acum la Strasbourg însoţiţi de profesori. Sunt nişte proiecte care vin în sprijinul dezvoltării personale a copiilor. Eu cred că acest proiect european trebuia sprijinit, nu şicanat şi nu schimbată titulatura şcolii şi între proiectul pus sub semnul întrebării. Nu ne putem juca cu fondurile europene, unde trebuie să respecţi nişte paşi şi o documentaţie coerentă. Va fi un ordin de ministru pentru a repara această greşeală”, a declarat deputatul Iurişniţi.

          Deputatul Iurişniţi a discutat cu ministrul Educaţiei şi pe tema creşterii numărului de psihologi şi consilieri şcolari, a extinderii programului „O masă caldă în şcoli” de la 50 de unităţi de învăţământ la 100, dar şi pe tema introducerii „Educaţiei pentru sănătate”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5