Deputatul Daniel Suciu, pe tema DNA-ului pădurilor: PNL a picat din nou testul
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu. Este o structură în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, specializată în combaterea infracţiunilor împotriva mediului înconjurător. Proiectul a fost adoptat cu 200 de voturi „pentru”, 107 deputați s-au abținut, iar 4 au votat „împotrivă”. Deputații de la PNL, UDMR și minorități s-au abținut.
În acest context, deputatul social-democrat Daniel Suciu a criticat poziţionarea PNL.
„Guvernul PNL a dat aviz negativ, parlamentarii PNL s-au abținut. Deci ei nu vor un DNA al pădurilor, tot ce au spus în spațiul public este doar retorică. Noi vrem și am și votat în consecință, iar ei au avut ocazia să-și demonstreze intențiile. Au picat testul din nou”, a comentat parlamentarul bistriţean.
Pentru acest proiect, Camera Deputaţilor este primul for sesizat, iar decizional este Senatul.
Potrivit proiectului de lege, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu este condusă de un procuror-şef și are următoarele atribuţii:
-efectuarea urmăririi penale pentru infracţiuni prevăzute în competenţa direcţiei prin prezenta lege şi prin legi speciale;
-conducerea, supravegherea şi controlul actelor de cercetare penală, efectuate din dispoziţia procurorului de către ofiţerii şi agenţii de poliţie judiciară organizaţi în cadrul structurilor specializate în combaterea infracţionalităţii de mediu, la nivel central şi teritorial;
-sesizarea instanţelor judecătoreşti pentru luarea măsurilor prevăzute de lege, pentru judecarea cauzelor, precum şi exercitarea căilor de atac, participarea la şedinţele de judecată în cauzele pentru care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu au sesizat instanţele de judecată ori au exercitat căile de atac ori în care, potrivit legii, participarea procurorului este obligatorie în raport cu infracţiunile date de prezenta lege în competenţa direcţiei.
„În cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu funcţionează, în limita posturilor prevăzute de lege, ofiţeri şi agenţi de poliţie detaşaţi în vederea efectuării cu celeritate şi în mod temeinic a activităţilor de descoperire şi de urmărire a infracţiunilor date de lege în competenţa direcţiei”, se mai arată în proiect.
Detaşarea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie judiciară se dispune la solicitarea procurorului-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu de către ministrul Afacerilor Interne, pe o perioadă de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii din 3 în 3 ani, cu acordul acestora, se mai spune această iniţiativă legislativă.
Amintim că în ultima perioadă au apărut numeroase imagini pe rețelele de socializare care ilustrau camioane ale firmelor străine, acuzate că taie și transportă lemn ilegal.
Citiţi şi:
- Deputat Cristina Iurişniţi: Proiectul USR de înființare al unui DNA al pădurilor a fost adoptat de către Camera Deputaților
- Codul Silvic, la loc comada prin Parlament. Ministrul Pană: Nu am pierdut războiul!
- Percheziţii în Cluj, Mureș, Bihor și Bistrița-Năsăud, la persoane bănuite de trafic de droguri de risc şi de mare risc!
- USR: Greva profesorilor se poate încheia luni dacă PSD și PNL votează o inițiativă legislativă USR, ținută la sertar de un an de zile
- Percheziţii la societăţi comerciale care ar fi supraevaluat costurile reparaţiilor făcute în baza unor poliţe RCA
Adaugă comentariu nou