Despre condiţiile de muncă, în sistemul public de pensii

Care sunt condiţiile de muncă în care se desfăşoară activitatea asiguraţilor din sistemul public de pensii ?

Condiţiile de muncă în care se desfăşoară activitatea asiguraţilor pot fi normale, deosebite şi speciale iar pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din legea 263/2010 respectiv cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, condiţiile în care se desfăşoară activitatea pot fi normale, deosebite, speciale şi alte condiţii de muncă.

Puteţi să descrieţi riscurile la care sunt expuşi asiguraţii din sistemul public de pensii care îşi desfăsoară activitatea in astfel de condiţi ?

Locuri de muncă în condiţii deosebite sunt locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, pot conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a asiguraţilor;
Locuri de muncă în condiţii speciale sunt locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puţin 50% din timpul normal de muncă, pot conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe grave asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a asiguraţilor;
Locuri de muncă în alte condiţii sunt locurile de muncă şi activităţi din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, care implică pericol permanent de vătămare corporală gravă, invaliditate, mutilare, suprimare a vieţii ori de pierdere a libertăţii - captivitate, terorism, răpiri, luări ca ostatici ori alte asemenea situaţii şi pentru care nu se pot lua măsuri de prevenire sau de protecţie.

Sunt anumite criterii in baza cărora locurile de munca pot fi încadrate in condiţii deosebite sau speciale?

Sunt încadrate în condiţii deosebite, locurile de muncă stabilite în baza criteriilor şi metodologiei prevăzute de legislaţia în vigoare la data încadrării acestora.
În domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii se realizează pe baza criteriilor şi metodologiei de încadrare prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 1294/2001 privind stabilirea locurilor de muncă şi a activităţilor cu condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice pentru cadrele militare în activitate, cu modificările ulterioare şi de Hotărârea Guvernului nr. 1822/2004 privind stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii, specifice pentru poliţişti, cu modificările ulterioare.

Care sunt locurile de muncă în condiţii speciale ?

Locurile de muncă în condiţii speciale sunt cele din:
a) unităţile miniere, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă;
b) activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii;
c) activităţile din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, prevăzute de actele normative cu regim clasificat emise până la data intrării în vigoare a prezentei legi;
d) aviaţia civilă, pentru personalul navigant prevăzut în anexa nr. 1;
e) activităţile şi unităţile prevăzute în anexele nr. 2 şi 3;
f) activitatea artistică desfăşurată în profesiile prevăzute în anexa nr. 4.
Periodic, din 2 în 2 ani, locurile de muncă în condiţii speciale prevăzute la lit. e) sunt supuse procedurii de reevaluare a încadrării în condiţii speciale.
Procedura de reevaluare se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, elaborată în termen de 9 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă, perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001?

Daca salariaţii au desfăşurat activităţi de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materialelor prime nucleare, în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupele I şi II de muncă şi care, potrivit art. 20 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, sunt încadrate în condiţii speciale de muncă.
Constituie stagiu de cotizare realizat în condiţii speciale de muncă şi perioadele în care un asigurat, care îşi desfăşoară activitatea în condiţii speciale de muncă, se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă şi/sau în concediu de odihnă, dacă cel puţin în ziua premergătoare concediului a lucrat în locuri de muncă încadrate în astfel de condiţii de muncă.

Persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit legii, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective?

Asiguraţii respectivi beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, după cum urmează:
a) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii;
c) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în alte condiţii de muncă potrivit legii.

Comentarii

09/10/13 09:03
Munteanu Gheorghe

Este regretabila, atitudinea Regiei Autonome de Transport a Energiei Termice Bucuresti (RADET) precum si a sindicatului din aceasta regie care refuza incadrarea procesului de productie a unor sectii cum este sectia LRM lot reparatii montaj,, unde se efectueaza operatii de decopertare a retelei metalice prin inlaturarea izolatiei termice existente in componenta careia intra vata de sticla ce prin indepartarea ei elimina in aerul inspirat o cantitate imensa de praf asociat cu particule de sticla.
Deasemeni in proceesul tehnologic intervin operatiile de taiere a metalului, sudura si acoperirea cu un strat de grunt. La toate aceste noxe se adauga conditiile climaterice de expunere a salariatilor la frig, umiditate etc.

30/09/18 15:36
Szabo Istvan

Va salut !
A-si vrea sa va intreb : _1- cei care au lucrat in conditii ....pentru care au beneficiat de SPORURI PERMANENTE penntru condditii DEOSEBITE GRELE si NOCIVE in ce Grupa de munca - II sau III -se incadreaza ?_2-Unde ,CE s-a intamplat cu GR a III de munca ? ? ? _3- Ce se va intampla la calcularea pensiei ,pentru cei care au lucrat ih Gr III-a ? ? ? _4-Cu cati ani se reduce pensionarea celor care au beneficiat aceste sporuri deosebite ? ? ?
Astept cu nerabdare raspunsurile de la Dumneavoastra !
Va multumesc anticipat

Cu stima si respect

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5