Calculul pensiilor conform legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
Potrivit art. 95 din legea 263/2010 :
- Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6.
- În situaţia persoanelor prevăzute la art. 56 – 59 din legea 263/2011, la stabilirea punctajului mediu anual se iau în considerare stagiile de cotizare complete prevăzute la aceste articole.
- În cazul persoanelor care realizează stagii de cotizare în mai multe situaţii, pentru care legea prevede stagii complete de cotizare diferite, punctajul mediu anual se determină prin însumarea punctajelor medii anuale calculate corespunzător stagiilor complete de cotizare prevăzute de prezenta lege, pentru fiecare dintre situaţiile respective.
- La calcularea punctajului mediu anual, a punctajului anual şi a punctajului lunar se utilizează 5 zecimale.
Conform art. 96 din legea 263/2010 :
- Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţire la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv.
- Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut/solda brută sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
- În situaţia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în condiţiile prezentei legi, se corectează cu raportul dintre contribuţia datorată la sistemul public de pensii şi contribuţia prevăzută de lege pentru condiţii normale de lucru.
- Pentru lunile pentru care Institutul Naţional de Statistică încă nu a comunicat câştigul salarial mediu brut se utilizează, pentru întreaga lună, ultimul câştig salarial mediu brut comunicat.
Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului se utilizează:
- cuantumul pensiei de invaliditate, în situaţia prevăzută la art. 49 alin. (1) lit. a);
- 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective, în situaţiile prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. b), c), f) şi g);
- cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă în situaţiile prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. e).
În cazul persoanelor care beneficiază de perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a) şi care, în aceeaşi perioadă, obţin venituri pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, la calculul punctajului lunar al asiguratului se iau în considerare, prin cumulare, aceste venituri şi cele stabilite pentru perioadele asimilate.
Pentru stagiul potenţial, acordat persoanelor în drept să obţină o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:
- 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate;
- 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate;
- 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.
Pentru perioadele în care persoana a fost şomer, la determinarea punctajului lunar se iau în considerare drepturile băneşti lunare acordate care au constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale.
Se exceptează de la prevederile alin. (2) persoanele care beneficiază de plăţi compensatorii, pentru care s-a achitat contribuţia din bugetul asigurărilor pentru şomaj. În acest caz la determinarea punctajului lunar se utilizează suma obţinută în urma aplicării asupra drepturilor primite a raportului dintre cota de contribuţie individuală de asigurări sociale şi cota de contribuţie de asigurări sociale aprobată pentru locurile de muncă în condiţii normale.
Pentru perioadele de asigurare realizate de către persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. V, la determinarea punctajului lunar se utilizează cuantumul ajutorului lunar care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale.
În situaţia asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. I lit. d), la determinarea punctajului lunar se utilizează suma obţinută în urma aplicării asupra venitului care a constituit bază de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale, a raportului dintre cota de contribuţie individuală de asigurări sociale şi cota de contribuţie de asigurări sociale aprobată pentru locuri de muncă în condiţii normale.
Pentru asiguraţii care au realizat stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%.
Asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) care au realizat stagiul minim de cotizare în specialitate şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 6, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%.
Majorarea punctajului lunar prevăzută la alin. (1) şi (2) nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia cu venituri de natură salarială.
Persoanele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit legii, beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, după cum urmează:
- cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii;
- cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii;
- cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în alte condiţii de muncă potrivit legii.
CNPP şi casele de pensii sectoriale comunică asiguraţilor punctajul anual şi punctajul cumulat pentru perioadele de cotizare, în condiţiile art. 50.
La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei.
Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.
Dacă unul dintre indicatorii realizaţi pe anul precedent, are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă.
În situaţia în care indicatorii realizaţi pe anul precedent, au valori negative se păstrează ultima valoare a punctului de pensie.
Începând cu anul 2021, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei
la care se adaugă 45% din creşterea reală a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent.
Procentul din creşterea reală a salariului mediu brut, luat în considerare la majorarea anuală a valorii
punctului de pensie, se reduce gradual cu câte 5 procente în fiecare an.
Deasemenea începând cu anul 2030, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei realizată pe anul precedent.
Director Executiv Adjunct
Terente Ciui
Citiţi şi:
- Modalitatea de calcul a categoriilor de pensii conform legii 263/2010
- Calculul pensiilor comunitare conform Regulamentelor Europene
- Calculul pensiilor comunitare conform Regulamentelor Europene
- Creşterea venitului pensionarilor prin prisma prevederilor noii legi a bugetului de asigurării sociale pentru anul 2013
- Modificării legislative privind indicele de corecţie şi grupa I de muncă
Comentarii
Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti,daca mama mea are dreptul la pensie de urmas in urma decesului tatalui meu care era pensionar si a avut o vechime in munca de peste 35 ani si a muri in 2008 fiind diagnosticat cu cancer tiroidian. In prezent mama mea beneficiaza de o pensie de handicap gad I de 293 RON si o indemnizatie de la primarie de 510 Ron.Au avut o casnicie de 50 ani.Va multumesc!
Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti,daca mama mea are dreptul la pensie de urmas in urma decesului tatalui meu care era pensionar si a avut o vechime in munca de peste 35 ani si a muri in 2008 fiind diagnosticat cu cancer tiroidian. In prezent mama mea beneficiaza de o pensie de handicap gad I de 293 RON si o indemnizatie de la primarie de 510 Ron.Au avut o casnicie de 50 ani.Va multumesc!
Adaugă comentariu nou