Despre produsele din tutun încălzit
Odată cu scăderea vânzărilor de țigări, companiile de tutun au demarat comercializarea agresivă a produselor noi - precum țigările electronice și produse din tutun încălzit. Produsele din tutun încălzit (heated tobacco products - HTP) sunt produse din tutun care produc o emisie ce conține nicotină și altele substanțe chimice, ce sunt inhalate de utilizatori. HTP sunt o clasă nouă de produse din tutun comercializate ca așa-numite produse cu expunere redusă sau chiar ca produse din tutun cu risc modificat. În prezent nu există dovezi suficiente pentru a concluziona că HTP sunt mai puțin dăunătoare decât țigările convenționale. De fapt, există o îngrijorare crescândă cu privire la faptul că, deși pot expune utilizatorii la niveluri mai scăzute ale unor substanțe toxice decât țigările convenționale, pot expune la niveluri mai ridicate ale altor toxici. Nu este clar cum se traduce acest profil toxicologic în efecte asupra sănătății pe termen scurt și lung.
Majoritatea studiilor efectuate până în prezent cu privire la efectele produselor încălzite din tutun asupra sănătății au fost finanțate de producătorii acestora. Dar, conform OMS producătorii care își cercetează propriile produse sau produse concurente se confruntă cu un conflict de interese care poate influența rezultatele și interpretările. Studiile finanțate de industrie privind produsele din tutun încălzit concluzionează, în general, că în comparație cu țigările, produsele din tutun încălzit expun utilizatorii la niveluri substanțial mai mici de particule și compuși dăunători și potențial dăunători.
Mai multe studii independente constată că vaporii din produsele încălzite din tutun conțin compuși toxici, inclusiv agenți cancerigeni, deși unii dintre aceștia se află la un nivel semnificativ redus în raport cu fumul emis de țigările convenționale.
În SUA, Food and Drug Administration (FDA) a susținut constatările anterioare ale prezenței compușilor dăunători și potențial dăunători (HPHC) în vaporii produselor din tutun încălzite, deși la niveluri semnificativ mai mici decât cele găsite în fumul țigărilor convenționale. FDA a constatat că vaporii iQOS conțin mai multe substanțe chimice cancerigene probabile sau posibile care sunt unice pentru iQOS sau prezente la niveluri mai ridicate decât fumul convențional de țigară. Aerosolii conțin, de asemenea, alte 15 substanțe chimice care sunt posibil genotoxice și încă 20 de compuși care au efecte potențiale asupra sănătății.
În ceea ce privește sănătatea orală, cercetările independente timpurii sugerează că produsele din tutun care nu se ard, pot avea un impact mai redus comparativ cu țigările convenționale. Un grup de cercetători a folosit un cadru de evaluare a toxicologiei sistemelor pentru a compara efectele expunerii la aerosoli asupra țesutului cavității bucale cu cea a fumului convențional de țigară.
Sunt mai puține riscuri decât în cazul țigării clasice deoarece: nu are loc combustie de substanțe organice, deci nu există producție de CO, nici de gudroane. Sunt prezente doar câteva substanțe cancerigene în doze infime. Apoi, substanțele toxice sunt mult mai puțin numeroase și în concentrație mai slabă decât în fumul de tutun. Astfel, există un risc redus de cancer, de boli pulmonare ca bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPCO) și de boli cardiovasculare. Folosirea țigării electronice poate permite diminuarea sau oprirea consumului de tutun, care este mult mai nociv. Există posibilitatea de a adapta dozarea nicotinei în funcție de nevoi sau poate fi consumat un lichid fără nicotină.
Dar, lichidul este toxic atunci când este încălzit prea mult și există o posibilă toxicitate a dispozitivului dacă este supus unei încălziri excesive. Când lichidul conține nicotină, se instalează o dependență fizică. Desigur, efectele consumului de țigări electronice sunt necunoscute pe termen lung. Folosirea țigării electronice nu este recomandată femeilor însărcinate (în absența unei cunoașteri suficiente a efectelor potențial nocive pentru copilul ce se va naște).Țigara electronică îi poate determina pe nefumători, în special pe tineri, să se apuce de fumat punându-i în contact cu nicotina.
Mirela Parker - Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN
.
Adaugă comentariu nou