Pericolul tăcut al expansiunii noilor produse de tutun

     Consumul de tutun reprezintă cea mai importantă cauză de deces în Uniunea Europeană, unde este responsabil de aproximativ 700.000 de decese în fiecare an, fiind și unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat. 

      În ciuda progresului obținut în reducerea prevalenței fumatului în Uniunea Europeană, numărul de fumători este mare, aproximativ 26% din toată populația, 1 din 5 persoane și, ceea ce este și mai grav, 29% dintre tinerii în vârstă de 15-24 de ani fumează.

    Prevalența mare a fumatului în rândul tinerilor este îngrijorătoare. Expansiunea produselor noi care conțin tutun, creșterea utilizării dispozitivelor de vaping și tutun încălzit este de asemenea îngrijorătoare. Vârsta de începere a fumatului este de obicei înainte de 25 de ani, cu risc maxim de adicție. Dacă o persoană nu devine fumătoare în mod regulat până la vârsta de 25 de ani, cel mai probabil nu va deveni fumător regulat ( profesor Emmanuela Gakidou, Institute for Health Metrics and Evaluation Washington). Limitarea consumului de tutun este, fără îndoială, una dintre cele mai eficiente modalități de a salva vieți și de a îmbunătăți starea generală de bine.

Produsele noi de tutun, țigaretele electronice sau dispozitive electronice similare, au început să fie tot mai frecvent utilizate, astfel că în 2019, în țările europene, 3,6% dintre oameni au utilizat zilnic sau ocazional aceste produse, conform studiului european EHIS. Proporția a fost mai mare (5,1%) în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani. În același an, în utilizarea regulată a țigaretelor electronice  4,5% dintre bărbații cu vârsta mai mare sau egală cu 15 ani au folosit în mod regulat e-țigarete, comparativ cu 2,6% dintre femei.

Concentrația maximă de nicotină în plasma se atinge în același interval de timp ca în cazul țigărilor convenționale.

Fumatul produselor de tutun încălzit generează emisii care sunt inhalate de fumător dar și emisii în aerul înconjurător. Inhalarea emisiilor produse de tutunul încălzit expune fumătorul la toxicele conținute de emisiile respective. Emisiile produselor de tutun încălzit în aerul înconjurător expun la fumat pasiv persoanele din mediul respectiv.

    Conform  OMS 2023 - WHO report on the global tobacco epidemic, Protect people from tobacco smoke - produsele de fumat bazate pe tutun încălzit (HTPs) sunt produse din tutun care produc aerosoli ce conțin nicotină și alte substanțe chimice prin încălzirea unităților de tutun. De la apariția lor, produsele de tutun încălzit (HTPs) au fost comercializate de industria tutunului utilizând ca mesaje mențiuni referitoare la impactul mai redus asupra sănătății și de suport pentru renunțarea la fumat, informații care nu sunt însă susținute de dovezi independente solide. Una dintre afirmațiile principale utilizate de producători pentru a sugera că aceste produse au un impact mai scăzut asupra sănătății este aceea ca că produsele de tutun încălzit (HTPs) nu ard tutunul și nu produc fum, iar acest lucru în opinia producătorilor le-ar face produse cu „risc redus. Consumatorii evaluează proprietățile senzoriale ale produselor de tutun încălzit ca fiind mai puțin satisfăcătoare decât cele ale țigărilor convenționale, dar sunt dispuși să le încerce datorită unui risc considerat potențial mai mic decât al țigaretei convenționale.

  Datele privind utilizarea produselor de tutun încălzit (HTPs) indică o creștere a consumului acestor produse, în special în rândul grupurilor de tineri. O condiție a utilizării oricărui produs, o constituie ca utilizatorii să fie atrași de acel produs iar aceste produse sunt extrem de atractive, cu impact asupra culturii tinerilor. Astfel, deși prețul dispozitivelor poate fi o barieră, acesta poate contribui la “etichetarea” produselor ca fiind prestigioase și din gama premium. Produsele de tutun încălzit (HTPs) comercializate în magazinele emblematice cu design futurist atrag puternic tinerii și adulții tineri, care sunt deosebit de impresionați de high-tech-ul de lux al dispozitivelor. Designul inovator și marketingul se bazează pe interesul sporit al tinerilor potenți financiar, pentru telefoane mobile, jocuri video și alte gadgeturi electronice.

   Studiile arată că,  concentrația maximă de nicotină în plasma se atinge în același interval de timp ca în cazul țigărilor convenționale.

 

Deși în aparență inofensive, potrivit OMS, toate formele de fumat sunt dăunătoare, inclusiv produsele din tutun încălzit.

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5