Despre Runc şi patimi
Deşi a rămas în vatra satului pe care a apărat-o şi a respectat-o, Vasile Cosmi a reuşit să aşeze toate frumuseţile plaiurilor natale într-un volum intitulat „Patimile vieţii – cosmenii”, apărut la Editura Oscar Print. Cartea este o monografie a localităţii Runcu Salvei, văzută prin prisma neamului cosmenilor, unul dintre cele mai cunoscute de pe aceste meleaguri.
De la aşezarea geografică, satul fiind scăldat de Valea Ideciului, la tradiţii şi mai ales frumuseţi sufleteşti, toate vor fi regăsite în aceste locuri surprinse cu drag de Vasile Cosmi. Tata şi mama lucrând pământul, cântând şi plângând suferinţele de zi cu zi, poveştile comunităţii din care fac parte, vremea războiului, toate sunt descrise cu adevărate veleităţi de scriitori, cartea înseşi putând fi subiectul unui documentare despre aceste plaiuri.
Patimile Runcului, cu dragoste şi trădări, sunt şi ele zugrăvite cu umor de autor. O mare parte a cărţii o constituie însă viaţa personală a lui Vasile Cosmi, de la urmarea şcolii la căsătorie şi mai apoi angajarea ca pădurar la Ocolul Silvic Năsăud. Pădurea, frate bun al românului, a fost locul în care autorul împuşca lupi, vulpi, pisici sălbatice, jderi, însă aici citea şi cărţi şi scria versuri: „Din marginea pădurii/ Din codrii verzi de brazi/ De pe întinsele hotare/ Ale planetei mamă… Când te-i trezi din somnuţ/ Cel liniştit şi dulce/ Să nu mai porţi în suflet/ Păcate strămoşeşti”.
O carte care merită a fi citită tocmai pentru a cunoaşte frumuseţea oamenilor de la Runc. Români adevăraţi.
Citiţi şi:
- Zilele culturale ale comunei Runcu Salvei
- La mulți ani, FLOAREA COSMI. Meșterul popular petrece, azi, la Runc, cu mulţime de invitaţi!
- La mulți ani, FLOAREA COSMI. La 87 de ani, meșterul popular petrece, la Runc, cu mulţime de invitaţi!
- Ziua culturii tradiţionale, la Runcu Salvei. Meşterul popular Floarea Cosmi devine Cetăţean de Onoare
- Nastasia Cosmi Dâmbu-povestea dorurilor
Adaugă comentariu nou