Despre virozele respiratorii

DSP BN Compartimentul de Promovare a Sănatătii

Virozele respiratorii cunoscurte sub numele de „răceli” reprezintă o stare virală ce se vindecă spontan în decursul a câteva zile. Evoluţia acestor stări virale nu este modificată de către medicamente, acestea putând chiar predispune la diferite reacţii adverse grave.
Viroza este o afecţiune destul de frecventă mai ales în anotimpurile reci ale anului, la copii întâlnindu-se între 3 şi 8 episoade.
Această afecţiune se manifestă prin inflamarea mucoasei nazale, respiraţie dificilă, rinoree, strănut, tuse şi durere în gât. Uneori poate fi însoţit de răguşeală, migrene, fatigabilitate şi subfebrilitate ( 38,5 ° C).
Viroza respiratorie este mai frecvent datorată viruşilor, ea trebuie diferenţiată de:
1. alergii care sunt cauzate de iritarea nazală de către alergeni ( praf, fum de ţigară, puf, poleni, acarieni, etc.) manifestându-se prin rinoree apoasă şi strănut.
2. gripa care se manifestă prin tuse semnificativă, dureri musculare şi febră înaltă.
Transmiterea infecţiilor virale se face pe cale aerogenă prin răspândirea particulelor infectate de pacienţi prin tuse sau strănut. Transmiterea se mai poate face şi prin contact cu obiecte contaminate: clanţă, telefon, etc.
Răceala se face simţită abia la 2-3 zile după ce s-a instalat în organism, simptomele au o durată de la 2 până la 14 zile, cei mai multi bolnavi vindecându-se în cel mult o saptamană.
La sugari trebuie sa fim foarte atenti in caz de febră inaltă, tuse severă sau persistentă, alte boli respiratorii, agitatie sau plans persistent.
La copii si adulti trebuie luate masuri de precautie in caz de febra inaltă persistentă, dureri musculare ce nu trec cu nici un antiinflamator, sau alte simptome neobisnuite.
Tratament nemedicamentos:
 igiena corespunzatoare a mainilor: spalare cu apă si sapun;
 utilizarea batistelor de unica folosintă in caz de stranut si suflarea nasului;
 odihnă si diminuarea activitatilor,
 repaus intr-o cameră incalzită si bine aerată, evitarea alergenilor;
Evitarea tratamentului medicamentos la gravide:
Nu există date statistice care sa justifice utilizarea medicamentelor in cazul virozelor la gravide, ba din contră au fost raportate producerea de anomalii congenitale in cazul utilizarii pseudoepinefrinei in primul trimestru de sarcină.
Medicamente care pot fi administrate sunt: beclometasomul(corticoid nazal), doxylamina(antihistaminic H1).
La copii mici, medicamente concepute pentru inhalare, pulverizare sau aplicare care conţin amestecuri nazale: camfor, mentol, sau alti derivaţi trebuie evitati pentru ca expun la aparitia de convulsii, sau reacţii adverse foarte grave, chiar si la doze mici. La copii sunt contraindicate solutiile nazale tip spray din cauza riscului de aspiraţie şi stopului cardiac reflex.
Tratament:
• solutii saline: pentru umidificarea si curatarea cailor nazale superioare(fara eficacitate dovedita);
• Paracetamolul: in caz de dureri musculare, febra.
Beclometazona, un steroid nazal este mai eficient, dar are efecte adverse crescute ceea ce I-a limitat utilizarea.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5