Dialog cu tinerii din Bistriţa-Năsăud şi Maramureş despre cetăţenia europeană participativă
Rolul tinerei generaţii în producerea de schimbări pozitive în societate şi dreptul de a studia şi munci în orice ţară a Uniunii Europene – o oportunitate pentru tineri, au fost temele principale ale dezbaterii „Sunt cetăţean european. Particip şi la ce-mi foloseşte?”, organizată în parteneriat de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, prin Centrul Europe Direct Bistriţa şi Fundaţia CDIMM Maramureş.
,,Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud şi Fundaţia CDIMM Maramureş şi-au propus, pentru anul 2013, o serie de acţiuni în parteneriat în cadrul reţelei Europe Direct. Una dintre acestea a avut loc, joi, 20 iunie şi a reprezentat punctul final al campaniei şi dezbaterii “Sunt cetăţean european. Particip şi la ce-mi foloseşte?” Campania şi-a propus să faciliteze accesul tinerilor la informarea cu privire la Uniunea Europeană şi, în mod special, la drepturile şi obligaţiile cetăţeneşti. Acţiunea a fost dedicată Anului european al cetăţenilor 2013, an consacrat cunoaşterii acestor drepturi şi definirii unei viziuni pentru Uniunea Europeană în 2020”, ne-a declarat Elena Bărbos, manager executiv Centrul Europe Direct Bistriţa.
Campania a avut două componente: dezbaterea on-line şi schimbul de experienţă al celor mai activi 25 de tineri din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş. Startul campaniei a fost în 2 aprilie 2013, dată în care s-a lansat grupul public de discuţii de pe Facebook (www.facebook.com/groups/SuntCetateanEuropean/), special creat în acest scop.
,,Grupul a crescut foarte repede, numărând astăzi 699 membri. Discuţiile au fost animate, fiind abordate teme variate, de la drepturile fundamentale şi oportunităţile pentru tineri, până la ameninţările la nivelului identităţii naţionale ca urmare a apartenenţei la Uniunea Europeana şi chemările la acţiune pentru implicarea activă în construirea viitorului Europei. Tinerii au împărtăşit experienţe şi opinii, au legat prietenii şi au pus bazele unor proiecte comune, pe care le vor dezvolta în cadrul următoarelor evenimentele organizate de cele două centre”, ne-a mai spus Elena Bărbos, manager executiv Centrul Europe Direct Bistriţa.
Citiţi şi:
- O grupă de 11 liceeni bistriţeni, formaţi în domeniul media şi al antreprenoratului
- Călător în Europa. Concurs de fotografii şi povestiri
- Europe Direct Bistriţa-Năsăud şi-a stabilit obiectivele şi acţiunile pentru 2022! Informarea cetăţenilor, UE în şcoli, o platformă regională, printre sarcinile asumate
- Studenţii UBB din Bistriţa au participat la o dezbatere despre democraţie şi alegerile europarlamentare
- Dezbatere Centrul Europe Direct Bistriţa: Implicarea femeilor în viaţa socio-economică
Adaugă comentariu nou