Dictatorul de serviciu și polițistul Pristanda

Cred că ne cam grăbim să vorbim despre dictatură! Ne grăbim să catalogăm fapte sau oameni drept  dictatori doar pentru că nu fac ceea ce vor unii și alții. Știu că primarul Crețu relaționează din ce în ce mai greu cu cei din jur, cu liberalii, cu ecologiștii , poate cu el însuși, cu presa, cu propriul partid. Sigur că miza acestei bătălii politice e uriașul buget al municipiului Bistriței. Cașcavalul, că așa îi spunem, asta intersează pe toată lumea, restul e politică și goana după putere.

Știu că Bria este arogant, o aroganță dată de banii mulți pe care îi produce ca notar. Sunt banii lui, e munca lui, doar că asta nu îi dă dreptul să-i privească pe ceilalți de sus. Din punct de vedere politic, Bria a greșit. El și-a privit colegii de ședință, pe cei prezenți în sală de la înălțimea banilor săi. Banii nu sunt chiar totul în politică, de multe ori e nevoie și de diplomație, de cuvinte alese cu grijă, că mai vin și alegeri. Pe el nu cred că îlmai  intersează foarte tare chestia asta.

Mai știu însă niște lucruri. Că primarul Crețu, cu atât mai puțin Alexandru Bria nu sunt dictatori, autocrați până la sânge. Asta nu e dictatură, nu e deloc stat polițienesc. Nu există așa ceva. Ăia de la poliția locală nu au nici măcat statura milițienilor de care faceți vorbire, cu atât mai puțin comportamentul sau limbajul. Vă spune unul care a fost pe la Miliție și nu în vizită de curtoazie, unul care a fost și la Securitate, și nu pentru a juca șotron cu colonelul Mușuroaia, sigur că nu am ajuns la el ci pe la alții care m-au anchetat . Domni altfel, mari domni . Miliția și dictatura sunt departe, din fericire, astăzi, de Bistrița și de România.

E bine să știm ce și cum a fost pentru a face comparații. Vă spune orice rocker trecut de 40 de ani cum era cu Miliția. Când scriu aceste rânduri râd, râd gândindu-mă numai la câte pălmi am luat doar pentru nevinovata mea codiță. Și au fost pălmi, chiar și un cap de duba Miliției ! Numai vorbesc de alte abuzuri, atâtea și atâtea abuzuri. Vă garantez eu că milițenilor din anii 80 nu le sufla nimeni în ciorbă. Repet: ăștia de la poliția locală sunt nevinovați și chiar pot fi politicoși. Cât despre invocarea statului polițienesc, a metodelor securiste, aici, suntem atât de departe , așa cum e Bistrița de Novosibirsk sau de minele de fier de la Kolîma. Astea nu sunt metode securiste, he, he, fraților, alea erau bine gândite, cu dosare, cu obiective precise, iar ofițerii care se ocupau cu ”Apărarea Constituției”, nu erau nici proști, nici idioți și în marea lor majoritate erau bine pregătiți. Asta ca să nu deschid povestea anilor 50. Aia era dictatură, aia era Miliție!

Istoria e o chestiune serioasă, iar din punctul meu de vedere, la aproape 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, România este departe de orice fel de dictatură sau dacă există așa ceva, e vorba de o dictatură a banului, a grupărilor de interese interpartinice și, care nu are de-a face cu defunctul stat de forță.

Repet: primarul Ovidiu Crețu e cumva arogant, crezând că doar el are dreptate , dar nu e dictator. Chiar dacă ar vrea, nu îl lasă sistemul, tot de ei creat, interesele partidului, a celor care gravitează în jurul bugetului.

PS: Știți voi bine că restul nu e can- can ci doar interese, unele politice, altele economice, etc, etc, etc,

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5