Din nou în bănci
La început de an şcoalar, oraşul a căpătat din nou culoare prin zâmbetele sutelor de elevi care au animat bulevardele. Cu flori în mână pentru doamna învăţătoare sau pentru doamna diriginte, cu emoţii pentru noul an şcolar, cu mic cu mare, elevii au ascultat mesajul directorului şcolii, iar mai apoi în suflet cu cuvintele de învăţătură ale preotului au păşit cu încredere în viitor spre clasa care va deveni, din nou, a doua casă.
La Şcoala Generală „Avram Iancu” emoţiile au fost duble. Deschiderea oficială a aparţinut noului director al şcolii, Elena Andron, fost inspector, care i-a îndemnat pe părinţi să fie partenerii şcolii, pentru a se bucura împreună de rezultatele elevilor. La întâlnire a participat din partea IŞJ, inspectorul Gavril Câmpan, care le-a transmis profesorilor să fie drepţi, buni şi cu multă răbdare.
La Colegiul Naţional “Liviu Rebreanu” au fost prezenţi Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean, primarul Ovidiu Creţu, subprefectul Ovidiu Frenţ, administratorul judeţului, Florin Moldovan, alături de conducerea şcolii, director Constantin Rusu. Mândria rebreniştilor, Rareş Buhai a fost invitat de onoare, anuntându-se faptul că va reprezenta România la Milano la olimpiada internaţională de informatică.
La Colegiul Naţional ''Andrei Mureşanu'' au fost prezente toate oficialităţile ce au participat şi la “Liviu Rebreanu”, elevii fiind primiţi de noua conducere, aleasă după ce Camelia Tabără a devenit inspector şcolar general: Teodor Oprea-director, iar adjuncţi Grigore Nicolae şi David Szekely. Binecuvântarea a venit din partea preotilor reformat András Péter şi orthodox-Liviu Şugar.
În judeţul nostru au fost infiinţate 179 de clase zero, în care au fost inscrişi 2.159 de copii, 104 din acestea fiind comasate cu clasele întâi ( 71 au 1 şi 5 copii înscrişi, iar 33 au între 5 şi 10 copii). Anul şcolar a adus schimbări de management în aproape toate instituţiile de învăţământ din municipiul Bistriţa. La grădiniţe avem directori noi la Grădiniţa 4-Viorica Farcaş, Grădiniţa 12-Emiliana Chira, Grădiniţa 16-Ortanţa Mureşan. La şcoli generale elevii şi dascălii vor avea conducere nouă la Nr. 1 –Elena Borş-adjunct, Nr. 2-Claudiu Şular, Nr. 3-Elena Andron, iar la special la CSEI Nr. 1 –Vass Doris-director, Lucica Jancsuka-adjunct, CSEI Nr. 2-Paula Molnar, “Sfânta Maria”-Lacrima Ivan-director, Gavril Daniel Lişcan-adjunct. Avem manageri noi şi la licee: Grup Şcolar Forestier-Loredana Checicheş-adjunct, Grup Şcolar Agricol-Mariana Ţermure, Grup Şcolar Sanitar-Albiniţa Ardelean, Colegiul “Andrei Mureşanu”-Teodor Oprea, iar adjuncţi Grigore Nicolae şi David Szekely, Liceul cu Program Sportiv-Mircea Gătej-adjunct.
Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat elevilor, părinţilor şi profesorilor, cu ocazia începerii anului şcolar: “Educaţia este forma cea mai înaltă în lucrarea de modelare şi formare a caracterului şi personalităţii copiilor şi tinerilor. Din acest motiv educaţia ar trebui să fie prioritatea fundamentală a oricărei societăţi care doreşte progresul spiritual şi bunăstarea materială a poporului. În contextul rezultatelor deosebit de slabe înregistrate la examenul de bacalaureat din ultimii doi ani, cu o medie de promovabilitate de sub 50%, este necesară o analiză sinceră şi lucidă a sistemului de învăţământ din ţara noastră. Cauzele eşecului din şcoala românească sunt multiple, iar unele dintre acestea au fost şi vor mai fi analizate de specialiştii din diverse instituţii abilitate, în special inconsecvenţa şi instabilitatea sistemului educaţional. La acestea se mai adaugă şi criza spirituală şi morală din societatea românească. Lipsa de valori perene, de repere credibile şi de motivaţii solide din societatea şi şcoala românească a atins cote alarmante. Se pare că acumularea de valori intelectuale este tot mai mult înlocuită cu acumularea de bunuri materiale, încât astăzi nu mai valorează mult o cultură aleasă, ci doar o avere frumoasă. Iar dictonul „cine are carte are parte” nu mai este valabil, deoarece oamenii bine pregătiţi sunt prea puţin plătiţi. Prin urmare, acum „cine are carte pleacă departe”, adică în străinătate. Biserica, alături de Familie şi de Şcoală, trebuie să fie activă şi creatoare în educaţia copiilor şi a tinerilor. Prin urmare, îndemnăm pe toţi slujitorii Bisericii, să promoveze o intensă cooperare cu familiile şi şcolile din parohii în actul educaţional, sub semnul unei responsabilităţi comune sporite pentru binele ţării noastre. Având în vedere caracterul dinamic, uşor modelabil, al copiilor şi tinerilor, eforturile comune trebuie concentrate spre o educaţie bazată pe valorile creştine şi democratice europene: credinţă şi cultură, speranţă şi iubire, libertate şi responsabilitate, egalitate în faţa legii şi solidaritate în faţa suferinţei. Ne rugăm Bunului Dumnezeu ca la începutul noului an şcolar (2012-2013) să binecuvinteze pe elevi, profesori, preoţi şi părinţi, dar şi pe toţi cei care, într-un fel sau altul, sunt angajaţi cu multă dăruire în actul educaţional şi de formare spirituală!
Tuturor vă dorim sănătate, pace şi bucurie, precum şi mult ajutor de la Dumnezeu în lucrarea dumneavoastră nobilă şi de valoare inestimabilă pentru prezentul şi viitorul poporului român”!
Fiecare instituţie de învăţământ din judeţ s-a pregătit ca la o mare sărbătoare, întru aşteptarea elevilor. De la cătunul cu un singur învăţător şi trei elevi, până la celebrele licee bistriţene, în fiecare colţişor de clasă s-au auzit bătăile inimii unui suflet care se află în bancă pentru a-şi împlini visul. Acela de a fi un om educat.
Citiţi şi:
- 18 directori noi în şcolile bistriţene
- CSEI Beclean ne arată cum școala, părinții și comunitatea pot deveni parteneri în educație
- IȘJ BN: 15 candidați vor susține proba scrisă la concursul pentru director/director adjunct. Trei candidați pentru funcția de director adjunct la CȘEI nr. 2 Bistrița
- Rombat a dat o mână de ajutor la înfrumuseţarea Şcolii Gimnaziale Avram Iancu
- 18 directori şi 6 directori adjuncţi de şcoli din județ, numiţi prin detașare!
Comentarii
Domnule Menut, va felicit pentru articolul dv.De ce? Pentru ca ati fost printre putinii care au prezentat festivitatea de deschidere a Noului An Scolar cuprinzand toate unitatile scolare din Bistrita. Spor la munca tuturor!
Adaugă comentariu nou