DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA FACE CUNOSCUT REGULAMENTUL PENTRU ALOCAREA RESURSELOR IN CADRUL MICROPROIECTELOR STANDARD DE LA NIV

Ministerul Sănătătii din România prin Direcţia de Sănătate Publică si Institutul National de Sănătate Publică Bucuresti - Centrul Regional de Sănătate Publică Sibiu, implementează în perioada august 2009 - aprilie 2011 proiectul “Cresterea accesului la servicii de preventie medicală primară pentru copiii si adolescentii din România. Alimentatia sănătoasă si activitatea fizică în rândul copiilor si adolescentilor din România”.

Proiectul este strategic si se derulează la nivel naţional. Actiunile vizează nutritia sănătoasă si activitatea fizică, doi dintre cei mai importanti factori de protectie împotriva majorităţii afectiunilor cronice înregistrate în România (boli cardio-vasculare, diabet, cancer). El vizeaza patru componente: cercetare, dezvoltare instituţională, juridică şi campanie de promovare în vederea schimbării comportamentelor.

Schimbarea de comportamente se face prin actiuni concrete. De aceea, la nivelul fiecarui judet are loc o noua lansare a unui concurs de microproiecte standard pentru reteaua de invatamint. Expresia de “microproiecte standard” suna extrem de nefamiliar si de aceea se cere explicata: proiectul se scrie dupa regulile impuse de finantator (MS) pe structura fisei de proiect care se gaseste la adresa www.elcom.ro/dspbn. Atragem atentia asupra faptului ca, pentru proiectele propuse nu se dau bani lichizi iar activitatile se fac cu resurse umane proprii. Altfel spus, prin proiect nu se aloca resurse financiare, ci doar resursele materiale standard, respectiv materiale ce faciliteaza miscarea in randul copiilor si adolescentilor.

Beneficiile pentru aplicanti – respectiv scoala/gradinita care aplica - sunt un pachet standard de echipament sportiv cum ar fi: coarzi de sarit, mingi de cauciuc, mingi pentru gimnastica, saci de sarit si saltea gimnastica pentru gradinite, in timp ce pentru scoli este vorba de cerc de gimnastica, corzi de sarit, discuri zburatoare, mingi de baschet marimea 5, mingi de fotbal, mingi de hambal, mingi de volei, set palete badminton si set palete tenis de masa.

Fiecare judet va dispune de un numar de pachete standard , numar care, va fi direct proportional cu numarul populatiei sub 19 ani din judetul respectiv.

Microproiectele standard propuse spre sustinere vor fi elaborate in cadrul unui proces amplu, care va cuprinde urmatoarele etape:

1. Postarea pe web site-ul DSP-ului si promovarea in presa judeteana a anuntului prin care se deschide competitia pentru pachetele cu dotari standard in vederea implementarii de microproiecte.

2. Oferirea de informatii pe site-ul DSP si ISJ , respectiv a fisei de microproiect, a criteriilor de evaluare;

3. Cei interesati sunt informati cu privire la site-ul de proiect www.comunitate-sanatoasa.ms.ro de unde pot fi luate exemple de bune practici;

4. Selectia celor mai bune microproiecte - criteriile de selectie vor lua in consideratie: masura in care sunt atinse cele 4 comportamente de sanatate, conform cu recomadnarile OMS; comportamentul legat de miscarea viguroasa este obligatoriu de atins; numarul de beneficiari,

coerenta activitatilor propuse, corectitudinea indicatorilor de monitorizare propusi, capacitatea echipei de management de proiect propusa, sansele de sustenabilitate ale proiectului , masura in care activitatile propuse au un efect multiplicator catre alte scoli, gradinite, alte medii- ex promovat ideea catre ; masura in care ghidul de interventie propus de proiectul mare ( distribuit in cursul lunii aprilie fiecarui judet din tara) va fi folosit in scoala; masura in care scoala isi propune sa isi faca un regulament de ordine interioara care sa promoveze comportamentele din campania „VIATA”.

Termenul limita de depunere a proiectelor este 4 aprilie la sediul DSP al BN din Str. Zimbrului nr 5! Proiectele cistigatoare vor fi facute publice prin intermediul presei. Toate microproiectele vor promova insemnele campaniei VIATA pe tot parcursul desfasurarii lor, cu ocazia fiecareia dinte actiuni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5