Doi ani fără cea mai îndrăgită realizatoare tv din toate timpurile. Ce spune Alexandru Pugna

"Au trecut doi ani de cand TEZAURUL FOLCLORIC ROMANESC este mai sarac... In inimile noastre, a iubitorilor de folclor romanesc adevarat, Doamna MARIOARA MURARESCU va trai mereu." este mesajul transmis de Alexandru Pugna la doi ani de la trecerea la cele veşnice a Mărioarei Murărescu, care odihneşte la Sfanta Manastire Cernica, acolo unde de multe ori artistul bistriţean poposeşte la drumurile sale prin ţară, şi aprinde o lumânare la mormântul celei care l-a făcut celebru prin emisiunile ei.
Caldă, sensibilă şi frumoasă, o adevărată doamnă a folclorului românesc, aşa va rămâne Mărioara Murărescu în sufletul românilor. Îndrăgita realizatoare a Televiziunii Române a încetat din viaţă, după o lungă suferinţă, la 66 ani. A realizat aproape 30 de ani cea mai cunoscută emisiune de folclor, dar şi cea mai longevivă – „Tezaur folcloric”.
Născută într-o familie de preot, Mărioara Murărescu a absolvit Conservatorul din Bucureşti, fiind o studentă eminentă, însă a renunţat la planul de a deveni soprană după o operaţie care i-a schimbat vocea. A fost remarcată de marii entomuzicologi – Emilia Comişel şi Gheorghe Oprea – care i-a îndreptat paşii spre cercetarea muzicii populare. Pentru toate meritele aduse folclorului acestei ţări, Mărioara Murărescu a fost decorată cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, înmânat la Palatul Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu. Din păcate viaţa nu este formată doar din lucruri bune, în 2008 fiind diagnosticată cu cancer la sân, suferind două intervenţii chirurgicale şi mai multe şedinţe de chemoterapie. Boala a recidivat, după o vreme, la tiroidă, ceea ce a făcut necesară o altă intervenţie chirurgicală. Măcinată de suferinţă, declara că nu mai are motive să lupte cu boala, fiind însă hotărâtă să se bucure de familia ei.
în 2013, internată fiind pentru îndepărtarea unei tumori de la coloană, de la Cluj, realizatoarea a fost vizitată de mitropolitul nostru Andrei care, împreună cu toţi preoţii din Mitropolia Clujului, s-a rugat pentru sănătatea iubitei doamne.
Apropiată a judeţului Bistriţa-Năsăud, pe care l-a promovat la cel mai înalt nivel, Mărioara Murărescu este plânsă acum atât de oamenii simpli, cât şi de îndrăgiţii noştri interpreţi.
„A plecat dintre noi cea mai îndragită şi apreciată realizatoare de emisiuni folclorice din România: Mărioara Murărescu. Folclorul românesc a suferit o grea pierdere, rămanând fără unul dintre cei mai importanţi stâlpi de susţinere a adevărului, esenţei autenticităţii cântecului şi portului românesc adevărat. Intr-o lume în care comercialul, facilul şi nonvaloarea încearcă să câştige tot mai mult teren, Mărioara Murărescu prin emisiunea Tezaur folcloric ne-a învăţat să preţuim creaţia neaoşă, adevarată a neamului nostru românesc, fiind printre ultimele ”bastioane” de luptă împotriva pseudoproducţiilor muzicale care s-ar vrea folclor, dar nu sunt. A fost apropiată de folclorul din Bistriţa Năsăud promovându-l în apreciata emisiune Tezaur folcloric, fiind prezentă la importante acţiuni unde am invitat-o la Bistriţa. Pentru bucuria sufletului celor ce-i urmăreau şi îndrăgeau emisiunile, pentru lupta sa dusă spre promovarea cântărilor neamului nostru românesc să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i primească sufletul în rândul celor drepţi dându-i odihna veşnică şi iertare. Drum bun spre lumea stelelor doamnă Mărioara Murărescu, acolo unde vă aşteaptă atâţia mesageri ai cântecului nostru, pe care i-aţi promovat şi unde cu toţii vom ajunge cândva, şi unde va fi poate un nou Tezaur folcloric. Bunul Dumnezeu să vă odihnească în pace” spunea anul trecut Alexandru Pugna.
.........................
Citiţi şi
http://www.rasunetul.ro/exclusiv-rasunetul-marioara-murarescu-spectatori...

„Îi mulţumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru mine. Poate nu am fost o răsfăţată a emisiunilor Tezaur folcloric, însă întotdeauna apariţiile mele de la Televiziunea Română au fost cele mai frumoase. Ne-am respectat reciproc, în ultima vreme o sunam destul de des şi mă bucuram de fiecare dată când îmi răspundea la telefon. Am vorbit de sărbătorile de iarnă, nu mi-a spus decât că este bine, însă pentru mine a fost destul. Nu am povestit toată viaţa foarte multe, însă întotdeauna un cuvânt din partea domniei sale era un semn de apreciere. A fost cea care mi-a aşezat gânduri bune pe albumele pe care le-am editat la împlinirea a 50 de ani. Din păcate boala a fost una foarte grea. Poate că datorită asemănării suferinţei noastre m-am apropiat şi mai mult şi am înţeles-o perfect prin ce trece. Doar Dumnezeu este cel care aşază lucrurile în viaţa aceasta şi în veşnicie. Toată viaţa a fost înconjurată de oameni de valoare, nu a promovat niciodată nonvaloarea, nu a făcut compromisuri. E o mare pierdere pentru publicul care a iubit-o, pentru cei care au făcut din Tezaur Folcloric un brand. Sunt convinsă că faptele ei vor rămâne peste timp deoarece este cea care a lucrat cu cei mai mari artişti ai ţării, realizând o adevărată arhivă a televiziunii. A promovat Bistriţa-Năsăud destul de mult, se putea şi mai mult dacă autorităţile ar fi sprijinit-o, aşa cum s-a întâmplat în Maramureş sau Bihor. Dumnezeu s-o odihnească!” – Cornelia Ardelean Archiudean

„A plecat spre alte lumi un mare om de cultură al ţării noastre – Mărioara Murărescu. Ea nu a lăsat în urma sa studii despre folclorul românesc, dar a făcut un lucru pe care nu l-a putut face încă nimeni. A dat viaţă culturii naţionale a neamului românesc. Ea a făcut tot ce a putut ca cultura noastră să fie cunoscută în lumea întreagă. Noi, prin ea, suntem un popor care ne trăim cultura strămoşilor noştri. A avut o grijă deosebită şi pentru judeţul nostru, preţuindu-i şi promovându-i pe reprezentanţii de marcă ai folclorului nostru – Alexandru Pugna şi Valeria Peter Predescu, dar şi pe Cornelia Ardelean, Cristian Pomohaci, Ştefan Cigu şi Anghel Urs, dând, în acelaşi timp, liber spre afirmare moştenitorilor Anuţa Motofelea, Nicu Cioancă şi Cristina Retegan. A preţuit Taraful din Sângeorz Băi al lui Ionică Moldovan, a respectat marile familii „Cununa de pe Someş”, „Balada” şi „Păuniţa”. Merită o clipă să ne oprim şi cinstim viaţa şi opera acestui om care se numeşte Mărioara Murărescu şi care va rămâne un nume de referinţă în cultura populară românească” – prof. Nicolae Gălăţean.

„Pentru mine, Mărioara Murărescu a fost realizatorul care m-a adus în faţa publicului dându-mi un nume. Am debutat la „Moştenitorii” care a fost cel mai mare vis al meu. A fost cea care a fost prezentă la lansarea albumului pe care l-am imprimat cu cântecele Valeriei Peter Predescu, având cuvinte frumoase despre mine în faţa publicului. Am fost prezentă şi la filmările de acum pentru sărbători. Îi mulţumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru mine şi mă rog la Bunul Dumnezeu s-o aşeze în rândul sufletelor frumoase din cer” – Anuţa Motofelea.
Acum distinsa doamnă se odihneşte alături de bunii ei prieteni, interpreţi ai folclorului, printre care şi iubita noastră doamnă Valeria Peter Predescu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5