Doina Pană: Noul act normativ va înăspri contravenţiile silvice

Deputatul Doina Pană a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, stadiul în care se află dezbaterile privind Legea contravenţiilor silvice, în paralel cu OUG 51/2016, adoptată de Guvernul Cioloş, pe aceeaşi temă. Potrivit acesteia, nu este vorba despre o relaxare a contravenţiilor, aşa cum a dat de înţeles Opoziţia, ci doar de deblocarea sectorului forestier, principiul rămânând acelaşi de toleranţă zero faţă de tăierile ilegale.

         „În programul de guvernare, Capitolul Păduri l-am intitulat generic „Tăieri ilegale zero”. Cred că nimeni din ţara asta – chiar dacă unii recunosc, unii nu recunosc  cât am reuşit să realizez în portofoliul meu de ministru – nu se poate îndoi de lupta pe care am dus-o încât tăierile ilegale să fie, dacă nu stopate, diminuate. Am trăit, săptămâna trecută, în Comisia de Agricultură şi pe facebook – probabil că nu mai sunt motive de stat în piaţă şi doresc altceva – ca şi cum noi vrem să picăm Ordonanţa 51 privind modificarea legii contravenţiilor silvice pe care guvernul tehnocrat a dat-o, în sensul că dorim să permitem tăieri ilegale în continuare”, a precizat Pană.

         Potrivit acesteia, în programul de guvernare a fost cuprinsă amendarea legislaţiei contravenţiilor silvice. Mai mult, după lansarea Radarului pădurilor în 2014, va solicita Parlamentului să iniţieze un proiecte pentru amendarea legislaţiei contravenţiilor silvice care acum este în formă finală, trecând de Senat, fiind pe punctul de a fi dezbătută în planul Camerei Deputaţilor. De asemenea, au fost organizate consultări cu toţi factorii implicaţi, inclusiv la Forumul Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, de la Academia de Ştiinţe, ICAS, administratori de stat ai pădurilor, administratori privaţi, firme, ONG-uri etc. „În unanimitate, toate aceste foruri, plecând de la Academie şi terminând cu ONG-urile, s-au pronunţat că ordonanţa scoasă de Guvern în septembrie e atât de proastă încât trebuie picată şi să se amendeze corespunzător legea care e în formă finală. (...) Adevărul este că chiar dorim ca în patru ani de zile, prin tot ce venim legislativ, prin perfecţionarea Radarului Pădurilor, prin normele de aplicare a Codului Silvic, să ajungem la tăieri ilegale zero”, a menţionat Doina Pană.

         Deputatul PSD a dat un exemplu din OUG 51/2016, care prevede amendă pentru cei care nu taie un arbore care a fost în prealabil marcat. „Dacă cineva uită să taie un arbore care a fost marcat are o amendă uriaşă”, a spus Pană, justificând necesitatea respingerii acestei ordonanţe.

         „Există precedente când în Parlament se întâlnesc două acte normative pe aceeaşi temă, să se meargă la o comasare. Vom mai avea câteva dezbateri după care va ieşi o formă care va înăspri contravenţiile silvice, dar într-un mod riguros şi nu populist, ceea ce au făcut ei cu Ordonanţa 51”, a completat deputatul Pană.

         În context, aceasta a menţionat că România a ajuns, din fericire, importator de buşteni, asta în condiţiile în care exportă 300 mii metri cubi şi importă 2 milioane metri cubi, din care peste două treimi de către firma Schweighofer, din Ucraina, Belarus şi chiar Austria.

 

 

Comentarii

25/02/17 11:17
Cititor 222

De acord doamna Doina, dar obligati Ocoalele Silvice sa-si faca depozite cu lemne pentru foc, cu caracter permanent, astfel in cat oricand, oamenii sa aiba de unde le cumpara legal si nu doar de la hotzii care efectiv ne decimeaza padurile ... tocmai pentru ca efectiv nu au de unde le cumpara.
Exista "depozite" particulare de lemne si materiale de constructie, dar un "pachet" de 1 mc. de lemne... costa cate 100 de euro. Cine-si poate permite sa isi asigure lemnele pentru foc la aceste preturi ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5