În Bistriţa-Năsăud, tăieri ilegale de peste 6500 metri cubi
Anul trecut, volumul de material lemnos tăiat ilegal din fondul forestier al judeţului a fost de 6532 metri cubi, susţine ing. Savir Moisil, şeful Inspecţiei Silvice şi de Vânătoare Bistriţa-Năsăud, Potrivit acestuia, în prima parte a acestui an, în judeţul nostru au fost tăiaţi ilegal 3269 metri cubi.
“Vă întrebaţi de unde am stabilit chiar la metru cub! Aceste date se stabilesc în urma controalelor de fond efectuate în fondul forestier de către personalul ITRSV Cluj şi personalul silvic abilitat al RNP, respectiv ocoalele silvice private din judeţ. Aceste tăieri diferă de la o zonă la alta, de la un pădurar la altul. Situaţia cea mai grea, zona cu tăierile cele mai mari, esste Valea Budacului. Din circa 6000 metri cubi tăiaţi ilegal, circa 1500-2000 mc provin din zona Budacului», a precizat şeful ISV BN, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.
Pentru aceste infracţiuni silvice, anul trecut Inspecţia Silvică şi de Vânătoare (ISV) Bistriţa -ITRSV Cluj, în cooperare cu reprezentaţ ai Poliţiei şi Jandarmeriei, au întocmit 172 procese-verbale de constatare a contravenţiilor silvice. Valoarea totală a amenzilor a fost de 460.800 lei, suplimentar fiind făcute patru sesizări penale, valoarea prejudiciilor reprezentând 13.297 lei. De asemenea, s-a confiscat faptic cantitatea totala de 1105 mc material lemnos şi valoric 7991 mc.
“S-au efectut 130 controale de fond şi parţiale în cantoanele silvice din judeţ identificand un volum tăiat ilegal de 1204 mc. S-au aplicat cinci sancţiuni administrative la pesonalul silvic din cadrul judeţului », a explicat ing. Savir Moisil.
În acest an, ISV Bistriţa a făcut patru sesizări penale pentru un prejudiciu de peste 25.000 lei şi a aplicat 73 amenzi în valoare de peste un sfert de milion lei.
« Constatăm o uşoară diminuare a tăierilor ilegale înregistrate în acest an. În urma discuţiilor avute cu partenerii noştri, dar şi statutl nostru de silvicultori, ne face să luăm anumite măsuri astfel încăt volum tăierilor ilegale să tindă spre zero. (...) În Elveţia nu se fură niciun metru cub de lemn, nu se întâmplă tăieri ilegale. Noi trebuie să tindem spre cei performanţi. În judeţul nostru se taie ilegal circa 1% din posibilitatea pădurilor (n.n. – adică ce ar fi legal să se taie)”, a concluzionat şeful ISV Bistriţa.
Citiţi şi:
- Doi rodneni, în topul naţional al tăierilor ilegale de pădure
- Amenzi şi lemn confiscat, pe Valea Budacului
- Dosar penal pentru tăieri ilegale de arbori din parcul oraşului Sângeorz-Băi
- Ministrul Laszlo Borbely vrea ca şi tăierea ilegală a unui metru cub de lemn să fie infracţiune silvică
- Peste 230 de firme şi 18 ocoale silvice au solicitat conturi pentru SUMAL- Radarul pădurilor
Adaugă comentariu nou