Opoziţia critică vehement Legea educaţiei

Doina Pană (PSD): ,,Pe mine ca dascăl cu foarte multă experienţă, mă sperie”

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, a lansat, joi, spre dezbatere publică noul proiect al Legii educaţiei. Proiectul aduce câteva modificări la situaţia actuală, printre care cele mai importante se referă la învăţământul obligatoriu până la vârsta de 16 ani şi evaluarea naţională, în fapt un singur examen complex, din mai multe discipline, reducerea numărului orelor de şcoală cu 25%. Social democraţii şi liberalii vorbesc de ambiguităţi în actul normativ şi spun că termenul de două săptămâni de dezbatere publică este insuficient.

Noua Lege a educaţiei a provocat deja comentarii care anticipează o dezbatere extrem de aprinsă.

Radu Moldovan: "Mă îngrijorează foarte tare ceea ce urmează să se întâmple"

Purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Radu Moldovan, consideră că prin noul proiect al educaţiei, ministrul Daniel Funeriu nu a ţinut cont de realităţile din şcoli.

,,Legea educaţiei, un lucru făcut pe picior, şi mai nou strict secret de către echipa de la Ministerul Educaţiei. Eu cred că trebuia discutat cu structurile profesionale şi cu sindicatele înainte de a fi lansat dezbaterii publice, pentru că cele două săptămâni alocate mi se par o chestie de glumă, o chestie de batjocură, când se discută despre reforma învăţământului românesc. Pe mine, vă spun sincer, fiind tatăl unui copil,mă îngrijorează foarte tare ceea ce urmează să se întâmple. (…) Aş vrea să precizez foarte clar că atât eu, cât şi partidul pe care îl reprezint, suntem alături de profesori, de revendicările şi nemulţumirile lor, dar sunt şi foarte îngrijorat de ceea ce se va întâmpla din cauza acestei incompetenţe crase a Guvernului Boc şi a ministrului Funeriu. Nici nu vreau să mă gândesc că nu se vor găsi soluţii până în 22 aprilie şi ne vom confrunta cu o grevă generală, cu situaţia de blocare a anului şcolar”, a spus deputatul PSD Radu Moldovan.

Doina Pană: "Legea educaţiei, un document care a fost croit pe ascuns"

Fostul secretar de stat în Ministerul Educaţiei, preşedintele organizaţiei judeţene de femei a PSD, Doina Pană, consideră că ministerul prin trecerea grupei pregătitoare din grădiniţe la şcoli, şi clasei a IX-a la gimnaziu, nu a luat în calcul faptul că profesorii nu sunt pregătiţi pentru acest pas.

Doina Pană susţine că bugetul educaţiei a fost aprobat în acest an şi este insuficient pentru a pune în practică aceste măsuri. Pană critică şi perioada de două săptămâni de zile pentru dezbatere şi anunţă că vor organiza consultări cu reprezentanţii cadrelor didactice şi ai sindicatelor.

,,Pe lângă faptul că sistemul de învăţământ este subfinanţat de foarte mulţi ani, această subfinanţare s-a accentuat în ultimii ani, şi parca anul acesta, şi mai tare, profesorii fiind în situaţia, de a nu-şi lua drepturile conform legii sau drepturile câştigate în instanţă. Acum s-a ajuns la o diminuare a veniturilor. Nu mai ai nicio modalitate să premiezi performanţa într-o şcoală, practic nu ai nimic cu ce să stimulezi un dascăl să facă altceva în afara orelor, şi acest lucru se va observa în timp, având efecte grave asupra calităţii învăţământului. Această lege nu doar bulversează aceste lucruri, ci schimbă total sistemul de învăţământ. (…) De exemplu, noi încărcăm gimnaziile cu încă două nivele de învăţământ, clasa pregătitoare şi clasa a IX-a. Cu siguranţă, baza materială nu va fi suficientă în acest sens. (..) Legea educaţiei, în noua formă, e un document care s-a croit pe ascuns, deoarece în momentul în care vii cu un proiect de lege, nu vii cu ideea să îl răstorni în urma consultărilor, ci vii cu ideea să îl perfecţionezi în urma dezbaterilor. E ceva ce pe mine ca dascăl cu foarte multă experienţă, mă sperie”, a precizat Doina Pană.

PNL: "Legea educaţiei, un proiect greoi, cu lacune serioase"

La fel, liberalii consideră că termenul de dezbatere asupra proiectului de lege a educaţiei este insuficient, şi aduc unele critici, legate de ,,manualele multiple” şi ignorarea statutului de psiholog şcolar.

De asemenea, liberalii au spus că nu sunt de acord cu numirea directorilor de şcoli de către primari, pentru că aceştia nu analizează obiectiv activitatea unui director.

,,Proiectul propus de Guvernul Boc este unul greoi, fără o viziune coerentă, cu lacune serioase. Un exemplu în acest sens este chestiunea „manualelor multiple” sau alternative. Proiectul prevede doar faptul că elevii vor avea manuale, dar nu este clar dacă se continuă sistemul de piaţă liberă cu manuale diverse pentru aceeaşi disciplină, model instituit în anii '90. La capitolul destinat definirii personalului didactic nu se face referire la psihologul şcolar”, se precizează în comunicatul emis de Biroul de presă PNL.

Proiectul noii Legi a educaţiei este publicat pe site-ul www.edu.ro şi va fi supus dezbaterii publice, după care va fi aprobat de către Guvern, care îl va înainta Parlamentului pentru dezbatere şi aprobare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5