Doina Rad: Să priveşti înapoi, fără mânie

Din când în când, e bine să priveşti înapoi, fără mânie (ca să parafrazez un titlu cunoscut al piesei lui John Osborne, din 1956), şi să “dai samă” de faptele şi visele tale. Finalurile de an oferă asemenea prilejuri.
Cu un an în urmă am început  munca sisifică a documentării pentru monografia satului Nandra, sat din judeţul Mureş, de care Ilie este legat prin obârşie. Ȋmplinirea a 710 ani de la atestarea documentară a localităţii ne-a determinat să ne concentrăm amândoi, în principal, pe aventura acestei cărţi (de 818 pagini), care începuse în ianuarie 2021 şi s-a finalizat, după nouă luni, ca într-o naştere. Toate celelalte proiecte, începute atunci  sau doar plănuite, au rămas pe “orbită”, până în anul următor, 2022.
  Atunci, am găsit răgazul de a organiza, alături de Ilie Rad, în luna iunie a acestui an, prima ediţie a manifestării „Întâlnirea fiilor satului Nandra”, prilej pentru a monta, pe zidul bisericii din sat, o placă omagială cu eroii satului (în număr de 22), morţi în timpul Revoluţiei de la 1848 şi în cele două războaie mondiale. După ceremoniile oficiale aferente şi vizionarea unui film-document (înregistrat în 1995, când satul a fost vizitat de actualul Mitropolit Andreicuţ), am prezentat trei apariţii editoriale, Viaţa ca un dar (de Ilie Rad), Ştefan J. Fay sau Cercul care se închide (de Doina Rad) şi, desigur, monografia satului, scrisă împreună cu Ilie Rad, cu titlul Nandra. Un sat care aluneca-n uitare. File din monografia şi din “romanul” satului (Prefaţă de Acad. Ioan-Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române. La 710 ani de la prima atestare documentară, Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2021).
Ȋn toamna anului 2022, am contribuit şi eu cu articolul  Despre Coşbuc, „ucenic” pe plaiuri ardelene (Gavril Scridon, George Coşbuc în locurile anilor de ucenicie, Bistriţa 1975), la volumul omagial dedicat dascălului nostru, prof. univ. dr. Gavril Scridon, cu ocazia Centenarului naşterii sale (Gavril Scridion. 100 de ani între “Oameni de pe Someş”. O carte gândită şi alcătuită de Vasile V. Filip, Editura Charmides, Bistriţa, 2022).
O amplă Prefaţă am scris la cartea de debut a Cameliei Sîncrăian Pop, Transilvania tainică şi vie, apărută la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, lansată în noiembrie la Cluj şi în decembrie, la Bistriţa.
Ȋn plan personal, în 2022, mi s-a îndeplinit un vis, de mulţi ani dorit să devină realitate, acela de a vizita Japonia. Am găsit o altă lume, o altă mentalitate despre om şi Univers. Experienţa niponă a atras nevoia de a scrie despre tot ce ni s-a revelat în ţara de unde “Soarele răsare”. La întoarcerea acasă, am fost invitată să ţin câteva prelegeri despre cultura fascinantă a Japoniei, în câteva instituţii de învăţământ şi Fundaţii pentru Ȋngrijirea Vârstnicului.
O carte cu mpresiile de călătorie din acea parte a lumii este un nou proiect scriitoricesc pentru anul care vine. De altfel, anul 2022 a fost anul acumulărilor de informaţii şi trăiri inedite, prin diverse călătorii în străinătate. Anul a început cu o vizită la Universitatea din Zaragoza, ocazionată de mobilitatea Erasmus a lui Ilie Rad. Rolul asumat de mine a fost acela de translator pentru limba spaniolă. Experienţa culturală din această parte a Spaniei a contribuit la conturarea unor pagini pe care le preconizăm capitole într-un nou volum de călătorie, scris cu Ilie Rad, în care să adunăm “paginile de sertar” ale ultimilor patru ani. O datorie transferată pentru 2023 ar fi şi finalizarea unui volum memorialistic (o cronică de familie, dar, mai ales, a vremurilor trecute), început cu doi ani în urmă.
 
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5