Domnica Dologa: Uneori am impresia că sunt prinsă într-o furtună a prostului gust care mătură totul în calea ei

  - Domnica Dologa se află în ceas aniversar. Gânduri bune din partea iubitorilor de folclor, a celor care ştiu să preţuiască valoarea interpretativă. În dialogul nostru am ţinut să pornim de acasă. Ce înseamnă pentru Domnica Dologa leagănul copilăriei?

    - Leagănul copilăriei a fost visare, bucurie, tristeţe, dorinţa de-a cunoaşte...a mai însemnat dragoste faţă de natură, faţă de oameni, faţă de tradiţii şi cântec, a mai însemnat lupta pentru supravieţuire şi dorinţa de-a munci!

    - Prima ieşire pe scenă în faţa publicului. Cum a fost? Cum ai reuşit să-ţi depăşeşti de-a lungul carierei emoţiile?

    - Prima ieşire pe scenă a fost fără emoţii. A existat doar dorinţa nebună de a cânta. Mai târziu am conştientizat ce înseamnă să fii artist, iar de atunci emoţiile m-au însoţit peste tot, uneori ele fiind devastatoare pentru mine. În timp, intensitatea lor s-a mai redus, prin multă muncă şi prin dorinţa arzătoare de-a cânta şi a transmite oamenilor ceea ce simt. 

    - Primul artist pe care l-ai întâlnit a fost şi primul model?

    - Modelele pe care le-am avut, le-am întâlnit mult mai târziu sau poate niciodată. Ioana Radu, Ion Lucian, Maria Peter, Sofia Vicoveanca. 

    - Ai acceptat sfaturi la debut de la artiştii consacraţi, dai sfaturi tinerilor interpreţi?

    - Am acceptat şi accept sfaturi de la artiştii pe care-i consider valoroşi, iar la rândul meu, îmi doresc să-i învăţ pe tinerii interpreţi ceea ce am învăţat eu de la înaintaşii mei.

    - Ce este permis şi ce e interzis în folclor?

    - În folclor nu sunt permise chiciurile şi lipsa de respect faţă de tezaurul folcloric lăsat de înaintaşii noştri. Este permis să preluăm aceste bogăţii fără a ne îmbogăţii de pe urma lor, decât spiritual.

    - Ai impresia câteodată că ai rămas printre ultimii care se zbat pentru autentic.

    - Uneori am impresia că sunt prinsă într-o furtună a prostului gust care mătură totul în calea ei, dar atunci când întâlnesc artişti păstrători de folclor, soarele străluceşte iar!

    - De ce ai renunţat la a participa la anumite petreceri? Te vedem doar în spectacolele de ţinută.

    - Acolo unde există respect pentru cântecul popular autentic merg cu drag, indiferent că este nuntă, botez sau spectacol. 

    - Cât de importante sunt treptele în carieră. Azi, unii sar peste etape, ajungând direct în reflectoare. Ce se întâmplă cu ei?

    - Sunt foarte importante anumite etape în viata unui artist; mediul de unde provine, şcoala, culegerea şi interpretarea cântecelor, spectacolele concurs în faţa specialiştilor, toate acestea contribuind la şlefuirea şi formarea unui artist. Despre modul în care un artist devine foarte repede vedetă, ne-ar trebui un articol separat. Consider că nu am calitatea de a descrie acest fenomen ....? nici nu ştiu cum să-l numesc! 

    - Nu sunt prea mulţi solişti în judeţ la noi, nu cântă toată lumea care vrea?

    - La ora actuală fiecare înţelege libertatea în felul lui, aşa şi artiştii; nu au nicio restricţie în manifestările lor, de la nimeni şi de nicăieri. La noi în judeţ sunt foarte mulţi artişti de muzică populară, dar atunci când se vrea un spectacol de valoare nu prea ai cu cine să-l realizezi...

    - O iubitoare şi o slujitoare a romanţei. Un glas de romanţă. Unde se mai interpretează romanţa?

    - Romanţa se mai cântă în spectacole, la petreceri... dar tot mai rar.  Munca mea de ani de zile se oglindeşte în aceste distincţii care sunt globul meu de aur!

    - Cât de importante sunt distincţiile pentru Domnica Dologa. Trofeul Crizantema de Aur, Trofeul la gala Muzicii populare, iar recent recunoaşterea celor de acasă, titlul de cetăţean de onoare.

    - Am avut şansa să întâlnesc oameni care m-au apreciat la justa mea valoare şi, totuşi, mai am neîmpliniri, încă mai există şi va exista o luptă surdă a culiselor...

    -  Nu te-ai oprit la cântec. Ai absolvit şi un colegiu sanitar. Crezi că vei profesa vreodată în domeniu sau dragostea pentru muzică este mai mare?

    - Voi lăsa destinul să decidă pentru mine. Ambele meserii presupun multă dăruire faţă de semenii noştri. 

    - Cum arată grădina ta, acum, toamna?

    - Grădina mea îmi arată că munca mea nu a fost în zadar. 

    - Ce este cântecul pentru român? Este viaţa cântec şi cântecul viaţă?

    - Pentru mine, ca român, cântecul este viaţă, iar viaţa mea este şi va fi o lupta pentru cântec!

    - Îţi mulţumesc! Îţi dorim zile frumoase şi împliniri în carieră. Un buchet cu cele mai frumoase gânduri ale noastre.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5