Două autocare din judeţ iau drumul Capitalei. Peste 100 de credincioşi, din Bistriţa-Năsăud, în costume populare, participă la Sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului

Judeţul Bistriţa-Năsăud va fi prezent la momentul istoric al sfinţii Catedralei Mântuirii Neamului, prin 100 de credincioşi care ne vor reprezenta în costume naţionale. Două autocare vor lua, sâmbătă dimineaţa, drumul Capitalei. Unul va fi cu tineri din Protopopiatele Bistriţa,Năsăud şi Beclean, ce fac parte din Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi, care vor fi însoţiţi de preoţii Tudor Mudure şi Paul Gavriloaie. Alt autocar va fi format din credincioşi de la Maieru, coordonaţi de părintele Dan Cismaş. „Este un moment istoric de care ne vom aminti peste timp. Este o mare bucurie şi o binecuvântare pentru noi să participăm la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului, prin care poporul nostru se izbăveşte”, ne-a declarat părintele Paul Gavriloaie.
În drumul spre Bucureşti, bistriţenii vor intra şi se vor ruga şi la mănăstiri.
“Poate detaliul cel mai emoționant legat de sfințirea noii Catedrale Naționale e urmãtorul: în piciorul Sfintei Mese a Sfântului Altar o sã fie așezat un pomelnic cu numele tuturor eroilor români din Primul Rãzboi Mondial, fãuritorii României Mari. Acest lucru a fost posibil datoritã colaborãrii dintre Patriarhia Românã și anumite structuri din cadrul Ministerului Apãrãrii Naționale (care presupun cã are o evidențã destul de exactã în sensul acesta). Și în ce moment: la o sutã de ani de la sfârșitul “Marelui Rãzboi” și de la reîntregirea României. Gestul acesta simbolic ne aratã cã aceastã Catedralã are la temelie jertfa și sângele eroilor neamului, nu cârcotelile și balele unor comozi care se luptã din fotolii sã împieteze și licãrul de bine care se zidește și se împlinește în an centenar. A fost scumpã Catedrala? Nu! Scumpã a fost jertfa înaintașilor noștri, care meritau aceastã brumã de recunoștință. Sâmbãtã dimineaţa plecăm cu autocarul, în jurul orei 06.00. Maieru - Bistrița - Târgu-Mureș - Mãnãstirea “Nașterea Maicii Domnului” Recea - Sighișoara “Mãnãstirea Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” - Mãnãstirea “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Bunești - Brașov - Mãnãstirea “Înãlțarea Sfintei Cruci” Caraiman - București. Duminicã dimineaţa va fi deplasarea spre Dealul Arsenalului, în vecinãtatea Palatului Parlamentului, unde vom participa la Sfințirea Catedralei Naționale și la Sfânta Liturghie Arhiereascã, slujbe sãvârșite de un mare sobor de ierarhi, în frunte cu Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, patriarhul Constantinopolului, și PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Avem ocazia sã participãm în an centenar la un eveniment cu totul istoric” spune părintele Dan Cismaş.
Evenimentul debutează vineri, la Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va întâmpina pe Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, însoţit de o delegație a Patriarhiei Ecumenice, precum şi delegația Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Patra. Cu ocazia acestui important eveniment, delegația Bisericii Ortodoxe din Grecia va aduce racla purtând Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Această raclă va rămâne în Catedrala Patriarhală din Dealul Mitropoliei până în ziua următoare, sâmbătă, ora 16.00. Sâmbătă, 24 noiembrie, la ora 16.30, racla purtând Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și racla cu un fragment din moaştele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina vor fi așezate spre închinare în pridvorul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (Calea 13 septembrie, nr. 4-60), unde vor rămâne până duminică, 25 noiembrie, ora 13.00. Acest moment va fi urmat, la ora 17.00, de Slujba de pomenire a Eroilor români, săvârșită în Catedrala Naţională de către Patriarhul României împreună cu alți ierarhi. Începând cu ora 18.00, în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, va fi săvârșită Slujba de Priveghere închinată Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina și Sfântului Mare Mucenic Mercurie. Duminică, 25 noiembrie, începând cu ora 08.00, va fi săvârşită Slujba Acatistului Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina în Catedrala Națională, urmată la ora 9.00 de Slujba de Sfințire a Altarului Catedralei Naționale. La sfârşitul slujbei se va citi Actul de sfințire. Sfânta Liturghie va începe la ora 10.30 şi va fi săvârșită în interiorul Catedralei Naționale. La ora 13.00, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și racla cu moaştele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina vor fi așezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naționale pentru a fi cinstite de către credincioși, după închinarea acestora în Sfântul Altar. Credincioşii care doresc să participe la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale sunt aşteptaţi pe esplanada din faţa Catedralei Naţionale, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate. Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5