Două cărţi despre martirii rezistenţei anticomuniste

Îndemnat de un gând curat şi de o profundă recunoştinţă faţă de cei care s-au jertfit  pentru cauza nobilă a libertăţii şi demnităţii umane, luptând împotriva regimului comunist, preotul Vasile Rus din Nepos a  pornit în căutarea adevărului istoric, cercetând documentele de arhivă ale Securităţii şi valorificând mărturisirile unor localnici, a scos la lumina tiparului două cărţi de mare interes.

Cea dintâi se numeşte ,,Martirii din Dealul Crucii’’şi a fost scrisă sub influenţa unor ,,dureri înăbuşite’’, ce  se desprind din glasul slovelor aşternute pe albul imaculat al hârtiei şi care vorbesc despre uciderea în chip mişelesc, în iunie 1949, a bunicului său Toader Dumitru şi a, camarazilor săi, Leonida Pop şi Ioan Burdeţ, membrii organizaţiei de rezistenţă anticomunistă ,,Garda Albă’’din Ţinutul năsăudean.

         Deşi se ştia de multă vreme că pe Dealul Crucii din Nepos au fost împuşcaţi de către Securitate cei trei luptători anticomunişti, totul a rămas sub tăcere până în anul 2009, când rudele apropiate ale victimelor au făcut sesizări Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, care a organizat o acţiune de  căutare a gropii comune şi deshumare a rămăşiţelor pământeşti ale martirilor amintiţi.  După 60 de ani de la crudul eveniment, martorii oculari aflaţi în viaţă, au fost de mare ajutor în depistarea locului şi dezvăluirea în detaliu a modului cum s-a desfăşurat crima de pe Dealul Crucii.

          Preotul Vasile Rus a ajuns în posesia multor documente de arhivă şi familiarizat cu demersurile anchetelor de acest gen, a considerat că singura cale de a-şi alina suferinţa şi de a face cunoscut actul săvârşit de Securitatea comunistă este cea a scrisului, realizând această carte documentară. Ea cuprinde patru capitole distincte  : Studii, Articole, Documente, Acte CNSAS, bine  aşezate în pagină, după toate rigorile şi acribia ştiinţifică, cu date şi evocări sistematizate, cu mărturii şi opinii ale unor oameni preocupaţi de acest fenomen, cu investigaţii până la cele din  domeniul arheologic.

        Cea de-a doua carte intitulată,,Gheorghe Paşca – viaţa şi jertfa’’ apărută recent în Editura,, Născut Liber’’, Bistriţa, 2016 se referă la un alt luptător anticomunist, originar din Maramureşul istoric, dar care a acţionat în zona Ţibleşului şi a Năsăudului, protestând împotriva comunismului şi promovând  ideea că vor veni americanii şi va fi reinstaurată monarhia.Lupta lui şi a celor care i-au devenit colaboratori a început în anul 1948 şi s-a încheiat în 1953, când a fost împuşcat de cadrele Securităţii. Rămăşiţele sale trupeşti, aflate în cimitirul din Năsăud, au fost deshumate în aprilie 2014, acţiune la care a participat şi autorul cărţii, alături de organele abilitate.

       Cartea se bazează pe un bogat material documentar provenit din cele peste 1300 de pagini aflate în arhivele CNSAS, din multitudinea investigaţiilor făcute pe teren, din mărturiile unor contemporani, în care este zugrăvită viaţa, jertfa şi suferinţa lui Gheorghe Paşca. Ca şi cea dintâi, această carte, de mică intindere, dar bogată în conţinut, este scrisă într-un stil accesibil, coerent şi evocator. Este de remarcat curajul pe care îl dovedeşte autorul pentru abordarea unui asemenea subiect care multă vreme a rămas pe raftul tăcerii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5