După 20 de ani, Bistriţa a rămas fără sediul Asociației Naționale de Folclor din România. Dorel Cosma: La Satu Mare am găsit sprijin din partea autorităţilor pentru cultură şi folclor. Am inaugurat un sediu modern, unde vom pregăti proiecte internaţionale

După 20 de ani, Bistriţa a rămas fără sediul Asociației Naționale de Folclor din România.

Iată comunicatul transmis de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare: "

Sediul Asociației Naționale de Folclor din România s-a mutat la Satu Mare
Vineri 2 iulie 2021, la ora 16:00, la sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare a avut loc ceremonia inaugurării noului sediul al Asociației Naționale de Folclor din România, care a fost până în prezent în municipiul Bistrița.
La manifestare a participat conducerea asociaței, în frunte cu președintele dr. Dorel Cosma, însoțit de membrii biroului Asociației Naționale de Folclor din România și prim-vicepreședintele Robert Laszlo, care a preluat bunurile Asociației.
Din partea Consiliului Județean Satu Mare a fost prezent, vicepreședintele - Cristian Valer Beșeni, care și-a exprimat gratitudinea pentru faptul că Satu Mare a fost ales ca sediu național al Asociației și a asigurat conducerea acesteia de întregul sprijin al autorităților județene.
La această ceremonie au fost prezenți oamenii de cultură din județ implicați în fenomenul folcloric: coordonatorii ansamblurilor locale, etnografi, precum și artiști populari cunoscuți ai județului.
În anul 200l la Bistrița s-a înființat Asociația Națională de Folclor din România. Scopul principal: promovarea și susținerea valorilor culturii românești la nivel national și international. Asociația are în componență reprezentanți de pe întreg teritoriul țării.
Manifestări importante au fost realizate, cu caracter local, national și internațional la Bistrița, Târgu Mureș, Satu-Mare, București, Cluj, Arad, Gorj, Vaslui, etc.
Încă din primul an de activitate, Asociația s-a afiliat la Uniunea Mondială de Folclor I.G.F. devenind un membru activ și ocupând în fiecare mandat funcții în Biroul Executiv.
Din 2011 și în prezent, președintele Asociației române este și președintele Uniunii Mondiale de Folclor I.G.F. cu sediul la Voiron ( Franța) și San Giovanni Rotondo ( Italia).
În urmă cu doi ani, în conducerea Asociației Naționale de folclor din România a fost ales și dl. Robert Laszlo ocupând funcția de prim-vicepreședinte.
Ca semn al respectului pentru munca desfășurată, Biroul Executiv al Asociației a decis mutarea sediului la Satu-Mare unde dl. prim vice-președinte va avea atribuții sporite inclusiv în raporturile cu Uniunea Mondială de Folclor I.G.F."

Prof. dr. Dorel Cosma a declarat pentru Răsunetul: "Pentru o asociaţie de asemenea anvergură e nevoie de susţinere. La Satu Mare am găsit sprijin din partea autorităţilor pentru cultură şi folclor. Am inaugurat un sediu modern, unde vom pregăti proiecte internaţionale. Avem pe lângă birouri şi o sală proprie de 150 de locuri. Avem în oraş şi aeroport astfel încât deplasările internaţionale vor fi mai uşoare. Avem deja câteva proiecte: Festivalul ""Rozmarin în colţu mesii" de la satu mare va avea anul acesta caracter internaţional, cu participarea a 10 ţări, de asemenea cu directorul de la Mureş, Iulian praja, am gândit un festival pentru tineri, de nivel tot internaţional. Ansamblul din satu mare va merge în Italia, Mesaşul din zalău în Cehia, avem o deplasare şi pentru ansamblul din Câmpia turzii, de asemenea vom fi la tabere de folclor în grecia şi Bulgaria. Un grup de solişti vocali ne va reprezenta la Cairo. Vom realiza şi un spectacol aniversar la 20 de ani, încă nu ne-am gândit la locaţie, în bucureşti sau în ţară".

În aceeaşi zi a avut loc manifestarea ,,Luminătorii Satelor”, unică în țară, ce răsplătește în fiecare an personalitățile culturale locale care și-au adus contribuția la dezvoltarea spirituală a comunităților din care provin. Ediția din acest an a avut loc vineri, 2 iulie 2021, în organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, la Turnul Pompierilor din Satu Mare, în cadrul căreia au primit titlul de ,,Luminător al Satelor” următorii: Dina Bolba – Ardud, sat Baba Novac, Viorel Câmpean - Satu Mare, Bianca Cionca – Tarna Mare, Dan Marius Cosma – Crucișor, Lia Florica Koka – Doba, Kovács József – Viile Satu Mare, Makri Monica – Supur, sat Dobra, Ioan Marița – Turț, Mellau József – Urziceni, Florin Varga – Păulești, sat Hrip.
„În urmă cu 10 ani, în anul 2011, a avut loc prima ediție a galei de premiere a ”Luminătorilor Satelor”. Astăzi, iată, am ajuns la cea de a XI- a ediție, ceea ce demonstrează viabilitatea acestui proiect valoros, menit să catalizeze potențialul cultural al județului nostru. Până acum, avem aproape 150 de laureați și credem că această cifră este un reper pentru a stabili valoarea și dimensiunea acestei manifestări unice.” – a declarat Robert Laszlo – managerul instituției organizatoare.
Programul artistic a fost asigurat de Ansamblul Folcloric al Județului ,,Doruri Sătmărene” (secția română)- dirijor Ionuț Rotar, Ansamblul Folcloric al Județului ,,Szamoshát” (secția maghiară) și Ansamblul Folcloric ,,Florile Tărnii”, alături de interpreții: Petrică Mureșan, Ana Holdiș Pop, Alexandra Chira, Maria Petca Poptean, Bianca Cionca, Georgiana Marina, Darius Câmpean, Vlad Jurchiș, Maria Carmen Sas, Leontina Dorca, Emanuel Silaghi, Bogdan Bota, Liliana Bota, Ionela Bumb, Mészáros Amanda, Farkas Annabella, Simon Szilvia și Paula Cornea.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5