Bistriţa, la loc de cinste la Satu Mare. Orchestra Ansamblului Profesionist Cununa de pe Someș a acompaniat concurenţii şi invitaţii Festivalului de Folclor Rozmarin în colţu’ mesii

În organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare, în parteneriat cu Asociația Națională de Folclor din România, s-a desfășurat cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Concurs Național de Folclor ,,Rozmarin în colţu’ mesii”. În concurs s-au înscris 32 de concurenți din 12 județe ale țării, reprezentând cele mai importante zone folclorice din România. Dorel Cosma – manager al Palatului Culturii Bistrița și președinte al Uniunii Mondiale de Folclor (IGF) ne-a declarat că sarcina juriului nu a fost deloc uşoară, alături de colegii din juriu, specialiști de primă mărime ai folclorului românesc contemporan: Sergiu Vitalian Vaida -realizator TV, Ovidiu Purdea Someș – interpret, Vasile Corpodean- manager al Școlii de Arte „Tudor Jarda” Cluj, și Petrică Mureșan – interpret, în urma deliberărilor hotărând ca Marele Premiu să meargă la Diana Topan, Maramureș, Premiul I – Nicoleta Lenard, Maramureș, Premiul II – Andra Gabriela Sâiu, Olt; Cornelia Constantina Orleanu, Gorj, Premiul III – Simona Nicoleta Rădulescu, Cluj; Cosmin Cotîrlă, Mureș, Mențiune – Alexia Aștelean, Mureș; Andrei Gaidoș, Sălaj; Roxana Maria Truța, Harghita, Premii Speciale – Adelina Costina, Sălaj (Premiul TVR 3); Liliana Filipa Bota, Satu Mare ( Premiul Asociației Naționale de Folclor din România); Lavinia Roman, Satu Mare ( Look TV); Dana Feherdi, Bistrița ( Premiul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare). După festivitatea de premiere spectatorii, care au umplut la refuz Casa De Cultură a Sindicatelor din Satu Mare, s-au bucurat de un spectacol de gală cu: Nicolae Sabău, alături de bistriţeanca noastră Mărioara Sighiartău, Ciprian și Mihaela Istrate, Petrică Mureșan, Ovidiu Purdea Someș, Alexandra Chira, Anca Branea , Alexandra Antal (câștigătoarea trofeului din 2018) și Ansamblul Folcloric al Județului ”Doruri Sătmărene”.
Evenimentul, ce va putea fi urmărit în perioada următoare pe TVR 3, a fost transmis, în direct, pe facebook, pe site-urile IGF şi ale Palatului Culturii Bistriţa. Preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, dr. Dorel Cosma, a acordat un Certificat de Excelenţă managerului Robert Laszo şi Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare.
În acelaşi timp, a promis că, în cadrul Târgului Mare al Bistriţei, va fi organizată o gală a tinerilor interpreţi de muzică populară în cadrul căreia, pe scenă, se vor afla cei mai talentaţi interpreţi din ţară.
Acompaniamentul orchestral a fost asigurat de către Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist ”Cununa de pe Someș” din Bistrița, dirijor Alexandru Demeter. Instrumentiştii noştri şi-au dovedit profesionalismul acompaniind, în cele două zile de concurs, 32 de concurenţi, dar şi invitaţii de seamă ai festivalului.
” A fost de departe cea mai reușită ediție de până acum, dovadă numărul mare de concurenți, a juriului de calitate care a fost prezent la Satu Mare, dar și a faptului că Tleviziunea Națională a ales să transmită acest eveniment. Și ca o recunoaștere a ce s-a întâmplat zilele acestea la Satu Mare, instituției pe care o conduc i s-a înmânat o diplomă specială din partea Președintelui Uniunii Mondiale de Folclor, Dorel Cosma, lucru care ne onorează enorm. Dorim ca din ediția viitoare festivalul concurs să fie unul internațional ” ne-a declarat Robert Laszlo, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.
https://www.facebook.com/PALATUL.CULTURII.BISTRITA/videos/2042406339189358/

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5