După 40 de ani de slujire la Altarul Şcolii, profesoara Irina Hedeș trece într-o nouă etapă a vieţii

prof. Augustin Rus

   În viața personală, a instituțiilor, a colectivităților, există momente mai deosebite, momente în care emoțiile, trăirile, sentimentele, sunt parcă mai puternice. Un asemenea moment a avut loc în comuna Budești, fiind prilejuit de sfârșitul anului școlar 2017-2018 și de încheierea activității didactice a doamnei profesoare Irina  Hedeș.

   „Iute  vremea o trecut”, poate prea iute pentru mulți dintre noi, dar „timpul trece și nu ne iartă”, așa că dacă privim în urmă cu ceva ani, ne putem aminti cum în colectivul didactic de la Școala  Generală din Budești, a ajuns tânăra Nistor  Irina, coborând dintr-un ținut legendar – acela al Maramureșului. Și aici a rămas pentru a răspândi știința de carte în rândul elevilor, pentru a-și întemeia o familie, pentru a deveni treptat una de-a locului.  S-a desprins greu de locurile natale, pentru că acolo, la ei, în Maramureș, „Un om e cât o casă/ Pe deal,o casă-i cât o țară/ Și țara seamănă c-o masă/ A cerului înalt de vară/ Unde Luceafărul coboară/ Să-și ia lucirea ne-nțeleasă„. Poate că a fost înțeleasă și apreciată, de aceea ați rămas aici ca să ducă mai departe un „ideal educațional”, ideal care s-a tot îndepărtat ca „fata morgana”, până azi, când, parcă se apropie de sfârșit.

   Prin sclipirea minții, bine școlită și îmbogățită de experiența vieții, a putut educa și îndruma multe generații de elevi, și chiar dacă timpul a trecut, a înțeles mereu îndemnul marelui George Călinescu, acela că  „sarcina cea mai nobilă a unui profesor este aceea de a se coborî de la catedră și a se amesteca printre contemporanii săi mai tineri”.

   Și astfel s-a „risipit” frumos și cu folos cultivând mințile elevilor pentru ca ei să poată pătrunde mai ușor în tainele cunoașterii, al adevărului care te poate face liber și stăpân pe soarta ta, pe viitorul tău.

   Parcurgând filă cu filă „cartea vieții”, un capitol din ea s-a încheiat, începe însă altul, pe care vă dorim să îl parcurgeți cu regăsire de sine, cu sănătate și cu bucurii alături de cei dragi.

   Pentru activitatea desfășurată pe parcursul a patru decenii, I.S.J.  B-N i-a acordat doamnei profesoare Irina Hedeș o diplomă, directoarea Școlii –Trif  Lucia și primarul comunei – Codrea  Vasile au rostit „cuvinte  potrivite”.

         DOAMNA  PROFESOARĂ  IRINA  HEDEȘ - TOATĂ  APRECIEREA  ȘI RECUNOȘTINȚA  NOASTRĂ!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5