Earth Hour 2011: 26 martie ORA 2030-2130, mai mult decât o oră pentru planetă, mai mult decât simplul stins al luminilor!

Earth Hour (Ora Pamântului) este un răspuns la o întrebare simplă: Cum îi putem determina pe oameni să conştientizeze una din cele mai mari ameninţări actuale, schimbările climatice? WWF Australia este organizația care a inițiat conceptul Earth Hour, concretizat în martie 2007 în prima campanie care promova un gest pe cât de simplu, pe atât de puternic: stingerea luminilor. În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să participe la Ora Pamântului; în 2009, aproape un miliard de oameni din peste 4100 de oraşe de pe mapamond au stins lumina; în 2010, 4500 de orașe din 128 de țări au „dăruit” o oră pamântului, în încercarea de a transmite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de acţiune împotriva schimbărilor climatice.

România a participat pentru prima oară la campania globală în anul 2009 în calitate de țară oficială Earth Hour. În 28 martie 2009, între orele 20:30 și 21:30, două milioane de români au stins luminile în casele lor, conform datelor furnizate de Dispeceratul Energetic Național. În 2010, România s-a angajat şi mai mult în campania globală, dovadă fiind miile de mesaje primite pe www.earth-hour.ro, participarea a 37 de orașe (inclusiv Bistriţa) și a zeci de companii și organizarea de evenimente speciale în întreaga țară. În 2011, aproape 50 de orașe din România vor stinge luminile pentru o oră, iar Bistriţa se numără printre acestea!

26 martie 2011 marchează şi o nouă etapă Earth Hour: Beyond the Hour (Mai mult decât o oră). Noutatea ediției de anul acesta o constituie platforma specială 60+ (www.beyondthehour.org), care permite susținătorilor Earth Hour să împărtășească idei şi planuri despre cum aleg să își reducă impactul negativ asupra planetei. În acest an, Ora Pământului îndeamnă la acțiune, dincolo de gestul simbolic de a stinge lumina și de a ne alătura, în fapt și în spirit, milioanelor de oameni care au decis să schimbe ceva în modul în care trăiesc, pentru a reduce impactul asupra mediului.

În acelaşi spirit, Primăria Municipiului Bistriţa în colaboarare cu alte instituţii şi ONG-uri locale, organizează sâmbătă 26 martie, ORA 2030-2130, urmatoarele activităţi:

- Activităţi de animaţie în zona pietonală „L. Rebreanu”: amplasarea unui lampion de mari dimensiuni; formarea unui „Lanţ uman” prin alăturarea a cât mai multor bistriţeni cu lampioane aprinse şi interpretarea unor piese muzicale la instrumente uşor transportabile (chitară, vioară, flaut, fluier) şi voce; implicarea ONG-urilor locale de mediu;

- Întreruperea iluminatului stradal (în zona pietonală, P-ţa Centrală, ansamblul „Sugălete”); a iluminatului monumentelor istorice şi al clădirilor publice (Biserica Evanghelică, ansamblul „SUGĂLETE”, sediul Primăriei Bistriţa); a iluminatului din unităţile de învăţământ (cantine, curţi interioare, baze sportive etc).

Bistriţenii sunt aşteptati sa participe la acest eveniment, sâmbătă 26 martie, ORA 2030-2130, cu sau fără surse de lumina neconvenţionale (lanterne cu Led, lămpi solare, lampioane/lumânări, etc), dar mai ales, cu entuziasm ăi dorinţa de implicare într-o acţiune civică, dedicată mediului în care trăim. „Vă încurajăm să începeți în această oră și să continuați dincolo de ea, să comunicați despre asta prietenilor, colegilor, clienților, cetățenilor, pentru ca exemplul să contruiască și să inspire.” (Mesajul WWF România).

Corina Ernst, Asociaţia Ascendent

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5