Educaţie prin şah în şase şcoli din Bistriţa-Năsăud
Sorin Avram Iacoban, preşedintele Federaţiei Române de Şah, a înmânat table de şah, piese şi manuale reprezentanţilor celor şase şcoli din judeţul Bistriţa-Năsăud înscrise în programul „Educaţie prin şah”, implementat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Este vorba despre Colegiul Naţional „Petru Rareş” Beclean, Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa, Liceul Tehnologic Feldru, Liceul de Arte „Corneliu baba” Bistriţa, Şcoala Gimnazială Uriu şi Şcoala Gimnazială Viile Tecii.
„Am introdus din anul şcolar 2015-2016 şahul ca materie opţională în şcolile din România. Şahul nu este doar un sport, este deja o ştiinţă, există universităţi de şah în India, Rusia, Iran. Începe să devină o artă. Într-un studiu, şahul practicat de copiii între 6 şi 12 ani este foarte benefic în dezvoltarea personalităţii, copilul va lua decizii importante într-un timp foarte scurt, în comunitate. (...) Este o donaţie finanţată de FIDE. România este prima ţară europeană care a aplicat Directiva Parlamentului European din 2011 care recomanda introducerea şahului în şcoli. Suntem invitaţi la Parlamentul European în 24 februarie pentru a explica tuturor celorlalte ţări din UE cum am reuşit, suntem un exemplu de bună practică la nivel mondial”, a precizat preşedintele FR Şah, Sorin Iacoban.
Pe lângă materialele oferite şcolilor, Federaţia Română de specialitate s-a implicat în pregătirea cadrelor didactice pentru a preda şahul în şcoală. La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, au fost formaţi 20 de profesori, preponderent de educaţie fizică şi sport. Programa a fost elaborată pentru primii doi ani, fie că e vorba de clasa 0 şi clasa I, fie clasa I – clasa a II-a, dar fiind vorba despre iniţiere se poate aplica la orice vârstă.
La nivelul judeţului nostru, menţiona inspectorul şcolar Dinu Oniţă, şahul nu a fost cuprins deocamdată ca materie opţională. La Feldru, de exemplu, profesorul Viorel Zăgrean a promovat un cerc de şah după orele de curs. La „Corneliu Baba”, spunea prof. Geanina Butilă, săptămânal, toate clasele iau contact cu şahul, în timpul orelor de educaţie fizică şi mai ales în sezonul rece. De asemenea, în proiect pot fi implicaţi elevii scutiţi de efort fizic.
Şcolile din judeţ interesate de acest proiect pot aplica pentru anul şcolar viitor, când Federaţia de Şah va repartiza materiale pentru alte 500 de unităţi şcolare din ţară.
Sorin Avram Iacoban, preşedintele Federaţiei Române de Şah, a ţinut să-i mulţumească pentru sprijinul acordat deputatului Daniel Suciu, cu care este coleg în Parlamentul României.
Adaugă comentariu nou