Efecte directe si indirecte ale schimbarilor climatice asupra sanatatii umane
Schimbarile climatice vor afecta sanatatea umana fie in mod direct - in relatie cu efectele fiziologice ale caldurii si frigului - fie in mod indirect, de exemplu, modificarea comportamentelor umane (migratie fortata, mai mult timp petrecut in exterior), cresterea transmisibilitatii bolilor cu transmitere prin alimente sau prin vectori sau alte efecte ale schimbarilor climatice, precum inundatiile.
Nu toate schimbarile legate de clima au efecte negative asupra sanatatii umane. In zonele temperate, iernile mai blande vor duce la micsorarea numarului deceselor legate de frig. Mediul interior se va imbunatati ca urmare a reducerii masurilor necesare pentru a asigura temperaturi interne confortabile. Persoanele care lucreaza in exterior vor avea mai putine probleme legate de frig in timpul iernii, ceea ce le va imbunatati productivitatea. Prelungirea perioadei de vegetatie si intensificarea precipitatiilor va favoriza agricultura si productia alimentara, precum si gradinaritul si alte activitasi in aer liber.
Principalul motiv de preocupare este legat de morbiditatea si mortalitatea legate de caldura, ca urmare a cresterii temperaturii medii anuale si a temperaturilor extreme, cu toate ca aceasta problema este influentata si de schimbarile socioeconomice legate de cresterea populatiei, distributia pe varste (imbatranirea demografica din Europa) si de alti factori, precum migratia.
Bolile cu transmitere prin alimente: este probabil ca bolile infectioase sensibile la temperatura, cum ar fi infectiile transmise prin alimente (Salmonella sp. si altele) sa devina mai frecvente. Studii recente arata ca in Europa s-ar putea inregistra o crestere semnificativa a morbiditatii, cu o evolutie potentiala de 20000 de cazuri in plus pe an pana in 2030 si de 25000 - 40000 de cazuri in plus pe an pana in 2080.
Bolile cu transmitere prin vectori. S-au studiat cu multa atentie modificarile formelor de boli cu transmitere prin vectori care sunt legate de schimbarile climatice. Se prevede ca schimbarile climatice vor determina modificari in ceea ce priveste transmiterea bolilor infectioase prin vectori ca tantarii sau capusele ca urmare a schimbarii ariei lor geografice de raspandire, a sezoanelor de activitate si a dimensiunii populatiei; de asemenea, modificarile destinatiei terenurilor si factorii socio-economici (de exemplu, comportamentul uman, circulatia persoanelor si a bunurilor) vor continua sa fie importante.
Au fost de asemenea observate modificari privind zonele de raspandire a capuselor. Limita ariei de raspandire a capuselor se deplaseaza spre nord si spre altitudini mai mari;in plus, iernile mai blande ar putea determina expansiunea populatiei de capuse si, prin urmare, cresterea expunerii oamenilor la borelioza Lyme si la encefalita transmisa de capuse.
Probleme legate de apa. In afara de inundatii, o serie de alte aspecte legate de apa sunt, de asemenea, importante. Precipitatiile abundente au fost corelate cu o serie de focare de boli transmise prin apa, ca urmare a mobilizarii agentilor patogeni sau a contaminarii pe scara larga a apei din cauza revarsarii apei din retelele de canalizare. Reducerea fluxului apelor in timpul verii poate cauza cresterea potentialului de contaminare bacteriana si chimica.Temperaturile ridicate ale apei pot, de asemenea, intensifica prezenta fenomenului nociv al infloririi algelor. De asemenea, multiplicarea cazurilor de contaminari cu bacterii fecale risca sa afecteze sistemele de captare a apei potabile si apele destinate activitatilor recreative. In plus, insuficienta apei adecvate pentru practicile de igiena cotidiana esentiale pentru sanatate, cum ar fi spalarea corecta a mainilor, ar putea contribui la multiplicarea focarelor de boli infectioase.
Calitatea aerului. Exista alte aspecte privind sanatatea legate de schimbarile climatice in Europa, pentru care nu au fost inca efectuate o cuantificare si o evaluare suficiente. Riscurile pentru sanatate provocate de poluarea atmosferica, in special de particulele in suspensie si ozon, sunt semnificative. Cu toate acestea, este foarte probabil ca politicile viitoare in materie de calitate a aerului si de atenuare a schimbarilor climatice sa influenseze evolutia viitoare a bolilor respiratorii si a mortalitatii cauzate de acestea. Este probabil ca cele mai semnificative efecte ale schimbarilor climatice sa fie corelate cu ozonul - un poluant important in multe zone din Europa.
Alergenii din aer. Exista, de asemenea, posibilitatea unei prelungiri a sezonului de aparitie si a duratei alergiilor ("febra de fan", astma), cu efecte asupra costurilor directe ale asistentei medicale si medicamentelor, precum si asupra orelor de lucru. In sfarsit, ar putea exista alte efecte indirecte ale schimbarilor climatice cu impact asupra altor factori determinansi ai sanatatii, cum ar fi calitatea aerului din interior si din exterior, nivelul de poluare atmosferica si natura, gravitatea si momentul aparitiei alergenilor din aer, precum polenul sau mucegaiul. Populatia la risc include copiii si persoanele in varsta. In plus, persoanele care sufera deja de afectiuni respiratorii cronice cum ar fi astmul, alergiile grave sau bronhopneumopatia cronica obstructiva vor fi expuse unui risc deosebit de ridicat.
Radiatii ultraviolete. Un alt efect indirect al schimbarilor climatice asupra sanatasii este determinat de posibila modificare a radiatiilor ultraviolete. S-a confirmat ca temperaturile ambiante crescute vor influenta vestimentatia si timpul petrecut in exterior, riscand astfel sa intensifice expunerea la radiatiile ultraviolete in unele regiuni. Programul comunitar in domeniul sanatatii, are obiectivul de a monitoriza expunerea la ultraviolete si corelatia dintre aceasta si incidenta cancerelor de piele, inclusiv a melanomului malign, precum si a cataractei.
Boli mentale. Este recunoscut ca efectele psihologice ale catastrofelor pot fi considerabile, mai ales in randul grupurilor cu risc ridicat, cum ar fi copiii. Cresterea numarului de catastrofe provocate de conditiile climatice adverse ar putea, prin urmare, sa determine cresterea numarului de persoane afectate in aceasta privinta.
In vederea prevenirii aparitiei efectelor negative asupra sanatatii cauzate de evenimentele meteorologice extreme, este nevoie atat de elaborarea unor ghiduri continand masurile pe care trebuie sa le adopte autoritatile locale (in colaborare cu alte institutii), cat si de modalitatile de organizare a acestora, in regim de urgenta, pentru a preintampina si/sau diminua, in timp util, efectele fenomenelor meteorologice extreme asupra populatiei.
Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sanatatii al DSP BN
Citiţi şi:
- Leonardo Badea (BNR): Politici regionale și globale în domeniul schimbărilor climatice. Provocări și oportunități pentru România
- Primarul Ioan Turc a semnat contractul de finanţare pentru municipiul Bistriţa prin Programul RO-Mediu! Bistrița- Oraș Rezilient în fața Schimbărilor Climatice
- Ziua Mondială a Meteorologiei la Infoel
- Ziua Mondială a Meteorologiei la Infoel
- Ziua Internaţională de Acţiune pentru Climă marcată la Grupul Şcolar Agricol Bistriţa
Adaugă comentariu nou